Στρατηγικό σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου και του Mουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης από πυρκαγιά
ΥΠΠΟ: Σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Τίτλος: Έγκριση από τον Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας της επικαιροποιημένης Στρατηγικής και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Λιμνών και Ποταμών Δυτικής Μακεδονίας.
Έγκριση της Στρατηγικής «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία»
Η ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας ξεκίνησε το 2008 και έδειξε νωρίς πως το θέατρο, το οποίο δεσπόζει στα νοτιοανατολικά του κόλπου της Σούδας στη θέση «Παλιόκαστρο», έχει μια γοητευτική ιστορία, με σταθμούς στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.
Τα κύρια μέρη του θεάτρου τα οποία είναι σήμερα ορατά, το κοίλο, η ορχήστρα και η σκηνή ανήκουν στη Ρωμαϊκή εποχή. Η ορχήστρα του θεάτρου είναι από τις μικρότερες που έχουν αποκαλυφθεί ως σήμερα (5,45μ.). Η διακοπή λειτουργίας του θεάτρου οφείλεται σε μεγάλο σεισμό που έγινε το 365 μ.Χ., ενώ στον 20ο αιώνα το μνημείο υπέστη καταστροφή από τη λειτουργία μιας ασβεστοκάμινου στο κέντρο του κοίλου, στην οποία γινόταν καύση εδωλίων και αρχιτεκτονικών μελών. Τέλος, μεταπολεμικά το θέατρο απογυμνώθηκε περισσότερο, καθώς αρχιτεκτονικά του μέρη αξιοποιήθηκαν για υποδομές στο λιμάνι της Σούδας.
Το μεγάλο έργο της αποκάλυψης, συντήρησης, αναστήλωσης και τελικά της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (πρώην ΚΕ΄ΕΠΚΑ), η οποία φρόντισε για την ένταξή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης (2008- 2015 Γ΄ ΚΠΣ-ΠΕΠ Κρήτης). Η απαλλοτρίωση γειτονικού οικοπέδου το 2011 επέτρεψε την ολοκλήρωση των εργασιών ανασκαφής και αποκατάστασής του.
Η πρώτη «διαζωματική» γνωριμία με το θέατρο Απτέρας, έγινε τον Νοέμβριο του 2008, όταν ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος πραγματοποίησε περιοδεία στην Κρήτη. Στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο, ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την ανάδειξη του μνημείου, την επίβλεψη των οποίων είχε αναλάβει η αρχαιολόγος, κα Βάννα Νινιού. Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, το ΔΙΑΖΩΜΑ άνοιξε «κουμπαρά» για την στήριξη του θεάτρου από την κοινωνία των πολιτών. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην περιοδεία αυτή, εδώ.
Το θέατρο από το 2015 έχει αποδοθεί στο κοινό και αποτελεί πια οργανικό μέρος της πόλης, καθώς είναι επισκέψιμο και φιλοξενεί εκδηλώσεις και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Ταξιδεύουμε στο Αρχαίο θέατρο Απτέρας – Η πρόοδος των εργασιών μέχρι σήμερα
Μπορείτε να μεταφερθείτε στη σελίδα του θεάτρου, εδώ.