Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας

Σχετικά Θέατρα

Η ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας ξεκίνησε το 2008 και έδειξε νωρίς πως το θέατρο, το οποίο δεσπόζει στα νοτιοανατολικά του κόλπου της Σούδας στη θέση «Παλιόκαστρο», έχει μια γοητευτική ιστορία, με σταθμούς στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.

Τα κύρια μέρη του θεάτρου τα οποία είναι σήμερα ορατά, το κοίλο, η ορχήστρα και η σκηνή ανήκουν στη Ρωμαϊκή εποχή. Η ορχήστρα του θεάτρου είναι από τις μικρότερες που έχουν αποκαλυφθεί ως σήμερα (5,45μ.). Η διακοπή λειτουργίας του θεάτρου οφείλεται σε μεγάλο σεισμό που έγινε το 365 μ.Χ., ενώ στον 20ο αιώνα το μνημείο υπέστη καταστροφή από τη λειτουργία μιας ασβεστοκάμινου στο κέντρο του κοίλου, στην οποία γινόταν καύση εδωλίων και αρχιτεκτονικών μελών. Τέλος, μεταπολεμικά το θέατρο απογυμνώθηκε περισσότερο, καθώς αρχιτεκτονικά του μέρη αξιοποιήθηκαν για υποδομές στο λιμάνι της Σούδας.

Το μεγάλο έργο της αποκάλυψης, συντήρησης, αναστήλωσης και τελικά της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (πρώην ΚΕ΄ΕΠΚΑ), η οποία φρόντισε για την ένταξή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης (2008- 2015 Γ΄ ΚΠΣ-ΠΕΠ Κρήτης). Η απαλλοτρίωση γειτονικού οικοπέδου το 2011 επέτρεψε την ολοκλήρωση των εργασιών ανασκαφής και αποκατάστασής του.

Η πρώτη «διαζωματική» γνωριμία με το θέατρο Απτέρας, έγινε τον Νοέμβριο του 2008, όταν ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος πραγματοποίησε περιοδεία στην Κρήτη. Στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο, ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την ανάδειξη του μνημείου, την επίβλεψη των οποίων είχε αναλάβει η αρχαιολόγος, κα Βάννα Νινιού. Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, το ΔΙΑΖΩΜΑ άνοιξε «κουμπαρά» για την στήριξη του θεάτρου από την κοινωνία των πολιτών. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην περιοδεία αυτή, εδώ.

Το θέατρο από το 2015 έχει αποδοθεί στο κοινό και αποτελεί πια οργανικό μέρος της πόλης, καθώς είναι επισκέψιμο και φιλοξενεί εκδηλώσεις και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

  1. Ταξιδεύουμε στο Αρχαίο θέατρο Απτέρας – Η πρόοδος των εργασιών μέχρι σήμερα

  • Το Νοέμβριο του 2008, ο πρόεδρος του Διαζώματος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Κρήτης, επισκέφθηκε το Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς. (βλ. εδώ)
  • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει «κουμπαρά» (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) για το αρχαίο θέατρο της Απτέρας. (βλ. εδώ)
  • Η Α΄ φάση των εργασιών αποκατάστασης του θεάτρου πραγματοποιήθηκε με βάση την εγκεκριμένη από το Κ.Α.Σ. μελέτη (ΥΠΠΟ/ΔΑΑΜ/56/40285/22-4-2008) και χρηματοδότηση, ύψους 900.450 ευρώ από το Γ΄ Κ.Π.Σ. – Π.Ε.Π. Κρήτης.
  • Η συνέχιση του έργου εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 – ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, με ύψος χρηματοδότησης 2.440.000,00 ευρώ.
  • Για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας, την ανάδειξή του και την ήπια διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του εκτελέστηκαν οι παρακάτω εργασίες: καθαρισμός βλάστησης, καθαίρεση ασβεστοκαμίνου, στερέωση, δοκιμαστικές τομές στο κοίλο, αποχωματώσεις στον περιβάλλοντα χώρο και εντός του μνημείου, συντήρηση κινητών ευρημάτων, συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών, λάξευση, τοποθέτηση αρχιτεκτονικών μελών στο μνημείο, αποτυπώσεις & αποδελτιώσεις των μελών. Ολοκλήρωση των εργασιών αποστράγγισης με την τοποθέτηση σύγχρονου αγωγού ομβρίων και εργασίες συντήρησης τοιχοποιιών της σκηνής, συντήρηση της θεμελίωσης στο κοίλο, όπου δεν σώζονταν εδώλια και κάλυψη με στείρο χώμα, φωτογράφιση και σχεδιαστική τεκμηρίωση, αεροφωτογράφιση, ενημερωτικές πινακίδες, δημιουργία αφίσας, ηλεκτρονική εφαρμογή για tablet, δίγλωσσο βίντεο, διοργάνωση ημερίδας παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου, τοποθέτηση αναμνηστικής πινακίδας, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, διαμόρφωση διαδρομών επίσκεψης, κατασκευή δύο θέσεων στάσης.
  • Το 2011 κηρύχτηκε (αρ. Φ.Ε.Κ. 273 ΑΑΠ / 21-10-2011) η απαλλοτρίωση ακινήτου από το Τ.Α.Π.Α., προϋπολογισμού 508.620,00€.
  • Στις 12 Δεκεμβρίου 2015 αποδόθηκε στο κοινό το αρχαίο θέατρο της Απτέρας. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος και το θέατρο αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Στόχος για το μέλλον είναι η περαιτέρω φροντίδα του αρχαιολογικού χώρου με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Μπορείτε να μεταφερθείτε στη σελίδα του θεάτρου, εδώ.

Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Διαζώματος και της ΕΦΑ Χανίων:

  • Σύγχρονη τρισδιάστατη απεικόνιση του αρχαίου θεάτρου (πηγή ΕΦΑ Χανίων -https://vimeo.com/175653135 ) (2018)
  • Στιγμιότυπο από την περιοδεία του κ. Μπένου στην Κρήτη και στο θέατρο Απτέρας – ενημέρωση από την υπεύθυνη των εργασιών - αρχαιολόγο κα Βάνα Νινιού (2008)
  • Το αρχαίο θέατρο Απτέρας, όπου στο κέντρο της ορχήστρας διακρίνεται η ασβεστοκάμινος (2012)
  • Το αρχαίο θέατρο Απτέρας (2013)
  • Στιγμιότυπο από Μουσικοθεατρική εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων στο αρχαίο θέατρο Απτέρας (2018)
  • Σύγχρονη τρισδιάστατη απεικόνιση του αρχαίου θεάτρου (πηγή ΕΦΑ Χανίων -https://vimeo.com/175653135 ) (2018)