Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Το Αμφιάρειο του Ωρωπού βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα νοτιοδυτικά της σκάλας Ωρωπού, το Μαυροδήλεσι και τη διασχίζει ένα ξερό ποτάμι το οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν Χαράδρα. Το Αμφιάρειο ήταν το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους, Αμφιαράου. Στο ιερό αυτό συναντώνται η ιατρική και η μαντική τέχνη. Η ίδρυσή του τοποθετείται στα τέλη του 5ου αι. π. Χ. Από τις αρχές του 4ου αιώνα π. Χ. και ως το 338 π. Χ. το ιερό οργανώνεται και η φήμη του απλώνεται στην Ελλάδα.
Το αρχαίο θέατρο χρονολογείται τον 4ο αι. π. Χ.. Το κοίλο και το σκηνικό οικοδόμημα κατασκευάστηκαν τον 3ο αι. π. Χ., το μαρμάρινο προσκήνιο προστέθηκε περί το 200 π. Χ. και άλλες επεμβάσεις έγιναν περί το 150 π. Χ. Το θέατρο κτίστηκε με τις προσφορές των προσκυνητών, οι οποίοι συνέρρεαν στο θεραπευτήριο του Αμφιάραου. Εκεί ετελούντο, επίσης, τα μεγάλα Αμφιάρεια, ή Αμφιαράεια. Το «κοίλον» του θεάτρου ήταν σκαμμένο στην πλαγιά του λόφου. Από αυτό σώζονται ακόμη τα πώρινα θεμέλια για τα ξύλινα εδώλια. Ενώ τα εδώλια του κοίλου φαίνεται πως παρέμειναν ξύλινα, οι τοποθετημένες μέσα στην ορχήστρα προεδρίες ξεχώριζαν για την πολυτέλεια και τον πλούσιο στολισμό τους. Το προσκήνιο, ένα μοναδικό δείγμα διατήρησης της πρόσοψης του ελληνικού προσκηνίου, έχει κομψή πρόσοψη με οκτώ λεπτούς δωρικούς μαρμάρινους, ημικίονες που συνδέονται με πεσσούς και επιστήλια.
Η ανάδειξη του θεάτρου του Αμφιαρείου αποτέλεσε για το Διάζωμα μεγάλη προτεραιότητα. Τον Νοέμβριο του 2009, ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος πραγματοποίησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο. Στη διάρκεια των συναντήσεών του με θεσμικούς φορείς, ο κ. Μπένος, δεσμεύτηκε να συμβάλλει στη φροντίδα για τη δημιουργία χορηγικού φακέλου που θα είχε ως στόχο την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών και την εκπόνηση μελέτης αναστήλωσης.
Στις πρώτες πρωτοβουλίες εντάσσεται ακόμη το άνοιγμα ειδικού τραπεζικού λογαριασμού (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο του Αμφιαραείου. Επίσης το ΔΙΑΖΩΜΑ συμμετείχε το 2011 στη διοργάνωση ειδικής ενημερωτικής ημερίδας για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου (βλ. εδώ), και στη συνέχεια συνέβαλε στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και το αρμόδιο για τον αρχαιολογικό χώρο, Υπουργείο Πολιτισμού αντικείμενο τον καθαρισμό και την επιστημονική τεκμηρίωση του αρχαίου θεάτρου.
Καθώς η Προγραμματική Σύμβαση δεν έχει ενεργοποιηθεί ως τώρα, αλλά η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο μνημείο είναι σημαντικό να μην εγκαταλειφθεί, το ΔΙΑΖΩΜΑ θα συνεχίσει να είναι αρωγός, όπου του ζητηθεί, για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών αποκατάστασης για την ανάδειξη και επαναλειτουργία του σημαντικού αυτού θεάτρου.
Ας ταξιδέψουμε στο Αρχαίο Θέατρο στο Αρχαίο θέατρο Αμφιαραείου
Μπορείτε να δείτε την πλήρη ταυτότητα του θεάτρου στη σελίδα του στον ιστότοπο του Διαζώματος, εδώ.