Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Αρχαίο Θέατρο στον Αρχαιολογικό Χώρο Αμφιαραείου στον Ωρωπό

Σχετικά Θέατρα

Το Αμφιάρειο του Ωρωπού βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα νοτιοδυτικά της σκάλας Ωρωπού, το Μαυροδήλεσι και τη διασχίζει ένα ξερό ποτάμι το οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν Χαράδρα. Το Αμφιάρειο ήταν το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους, Αμφιαράου. Στο ιερό αυτό συναντώνται η ιατρική και η μαντική τέχνη. Η ίδρυσή του τοποθετείται στα τέλη του 5ου αι. π. Χ. Από τις αρχές του 4ου αιώνα π. Χ. και ως το 338 π. Χ. το ιερό οργανώνεται και η φήμη του απλώνεται στην Ελλάδα.

Το αρχαίο θέατρο χρονολογείται τον 4ο αι. π. Χ.. Το κοίλο και το σκηνικό οικοδόμημα κατασκευάστηκαν τον 3ο αι. π. Χ., το μαρμάρινο προσκήνιο προστέθηκε περί το 200 π. Χ. και άλλες επεμβάσεις έγιναν περί το 150 π. Χ. Το θέατρο κτίστηκε με τις προσφορές των προσκυνητών, οι οποίοι συνέρρεαν στο θεραπευτήριο του Αμφιάραου. Εκεί ετελούντο, επίσης, τα μεγάλα Αμφιάρεια, ή Αμφιαράεια. Το «κοίλον» του θεάτρου ήταν σκαμμένο στην πλαγιά του λόφου. Από αυτό σώζονται ακόμη τα πώρινα θεμέλια για τα ξύλινα εδώλια. Ενώ τα εδώλια του κοίλου φαίνεται πως παρέμειναν ξύλινα, οι τοποθετημένες μέσα στην ορχήστρα προεδρίες ξεχώριζαν για την πολυτέλεια και τον πλούσιο στολισμό τους. Το προσκήνιο, ένα μοναδικό δείγμα διατήρησης της πρόσοψης του ελληνικού προσκηνίου, έχει κομψή πρόσοψη με οκτώ λεπτούς δωρικούς μαρμάρινους, ημικίονες που συνδέονται με πεσσούς και επιστήλια.

Η ανάδειξη του θεάτρου του Αμφιαρείου αποτέλεσε για το Διάζωμα μεγάλη προτεραιότητα. Τον Νοέμβριο του 2009, ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος πραγματοποίησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο. Στη διάρκεια των συναντήσεών του με θεσμικούς φορείς, ο κ. Μπένος, δεσμεύτηκε να συμβάλλει στη φροντίδα για τη δημιουργία χορηγικού φακέλου που θα είχε ως στόχο την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών και  την εκπόνηση μελέτης αναστήλωσης.

Στις πρώτες πρωτοβουλίες εντάσσεται ακόμη το άνοιγμα ειδικού τραπεζικού λογαριασμού (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο του Αμφιαραείου. Επίσης το ΔΙΑΖΩΜΑ συμμετείχε το 2011 στη διοργάνωση ειδικής ενημερωτικής ημερίδας για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου (βλ. εδώ), και στη συνέχεια συνέβαλε στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και το αρμόδιο για τον αρχαιολογικό χώρο, Υπουργείο Πολιτισμού αντικείμενο τον καθαρισμό και την επιστημονική τεκμηρίωση του αρχαίου θεάτρου.

Καθώς η Προγραμματική Σύμβαση δεν έχει ενεργοποιηθεί ως τώρα, αλλά η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο μνημείο είναι σημαντικό να μην εγκαταλειφθεί, το ΔΙΑΖΩΜΑ θα συνεχίσει να είναι αρωγός, όπου του ζητηθεί, για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών αποκατάστασης για την ανάδειξη και επαναλειτουργία του σημαντικού αυτού θεάτρου.

 • Από αριστερά διακρίνονται οι κ. κ. Παναγιώτης Κιούσης, Λεωνίδας Κουρής, Σταυρούλα Ράπτη, Σταύρος Μπένος, Ιωάννα Δρακωτού, Παναγιώτης Λίτσας και Ελένη Μπάνου (2009)
 • Το θέατρο του Αμφιαράειου
 • Ένα παράδειγμα από τις τοποθετημένες μέσα στην ορχήστρα προεδρίες, οι οποίες ξεχώριζαν για την πολυτέλεια και τον πλούσιο στολισμό τους
 • Στιγμιότυπο από την ημερίδα του 2011

Ας ταξιδέψουμε στο Αρχαίο Θέατρο στο Αρχαίο θέατρο Αμφιαραείου

 • Την Τετάρτη 04 Νοεμβρίου 2009 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο του Αμφιαραείου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Ανατολικής Αττικής, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
 • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο του Αμφιαραείου. (βλ. εδώ)
 • Αρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου είναι και η τοπική κοινωνία, αλλά και η Αστική – Μη κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου Monumenta.
 • Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 στο Πνευματικό Κέντρο Μαρκοπούλου Ωρωπού διοργανώθηκε ημερίδα, με θέμα «Η ώρα των πολιτών για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου του Αμφιαράειου». Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής (Δ. Ανατολικής Αττικής), η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία MONUMENTA και το «ΔΙΑΖΩΜΑ». Εκεί ανακοινώθηκε ότι η Περιφέρεια προχωρά τις διαδικασίες για τη διάθεση μέσω Προγραμματικής Σύμβασης του ποσού των 50. 000 ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των εργασιών ανάδειξης του μνημείου. (βλ. εδώ)
 • Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου του 2012, με την προτροπή του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 50.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής για το έργο: «Εργασίες καθαρισμού και τεκμηρίωσης αρχαίου θεάτρου Αμφιαραείου». Ο στόχος του προγράμματος είναι η πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών για τον καθαρισμό και την τεκμηρίωση του αρχαίου θεάτρου που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαραείου Ωρωπού Αττικής.
 • Η παραπάνω προγραμματική σύμβαση δεν ενεργοποιήθηκε και το μνημείο βρίσκεται σε ακινησία. Απαιτείται η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο μνημείο, η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασής του και η έναρξη των εργασιών αποκατάστασής του. (ΣΤΙΓΜΑ)
 • Αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ανασκαφική έρευνα, εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και εργασιών αποκατάστασης του θεάτρου του Αμφιαρείου. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

 

Μπορείτε να δείτε την πλήρη ταυτότητα του θεάτρου στη σελίδα του στον ιστότοπο του Διαζώματος, εδώ.