Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Οι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά μέσα για την ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών από όπου διέρχονται, καθώς και για τη σύνδεση των αρχαίων μνημείων με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, συμβάλλουν σημαντικά στην ποιότητα της εμπειρίας του ταξιδιώτη διότι αφενός παρέχουν πρόσβαση σε φυσικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους, αφετέρου μπορούν να λειτουργήσουν σαν άξονας για τη δημιουργία θεματικών τουριστικών διαδρομών.
Αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» προτείνει το σχεδιασμό ενός νέου, ειδικού προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού στη χώρα, των Πολιτιστικών Διαδρομών που έχουν ως επίκεντρο τα μνημεία φύσης και πολιτισμού που βρίσκονται στον άξονα μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Η Ολυμπία Διαδρομή, είναι η πρόταση του Διαζώματος για τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού.
Η πρόταση του Διαζώματος επιχειρεί να αξιοποιήσει την Ολυμπία Οδό ως εφαλτήριο για την τουριστική και οικονομική ανασύνταξη της Πελοποννήσου. Στόχος επομένως είναι, το παραπάνω πρόγραμμα να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη – οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική – ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τη σύνδεση των σπουδαίων μνημείων του πολιτισμού και της φύσης με την τοπική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, όπως αυτή αποτυπώνεται στη φιλοσοφία των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. (2014-2020).
Για την επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος είναι απαραίτητη η καλλιέργεια της «αξίας» των συνεργειών και η καλλιέργεια της ενιαίας Περιφερειακής συνείδησης σε όλους τους κατοίκους της Πελοποννήσου, καθώς η Πελοπόννησος αποτελεί μια ενιαία ανθρωπογεωγραφική ενότητα. Με βάση τα παραπάνω και το δεδομένο, πως ο τουριστικός προορισμός Costa Navarino αποτελεί μείζονα αναπτυξιακό κόμβο διεθνούς κλίμακας και ένα τουριστικό συγκρότημα, που βρίσκεται σε μια περιοχή ιστορικά φορτισμένη και με μεγάλο συμβολικό βάρος, το ΔΙΑΖΩΜΑ προτείνει ακόμη, τη σύνδεση των δυο μεγάλων συγκοινωνιακών αξόνων, του “Μορέα” και της “Ολυμπίας Οδού” στην Πύλο, μέσα από τη «συνάντηση» δηλαδή των δυο αντίστοιχων προτεινόμενων προγραμμάτων, της «Πολιτιστικής Διαδρομής ΜΟΡΕΑ» και της «Πολιτιστικής – Περιβαλλοντικής Διαδρομής Ολυμπίας».
Η συμβολή του Διαζώματος στην οικοδόμηση της Διαδρομής
Το 2015, το ΔΙΑΖΩΜΑ, πρώτη φορά έθεσε προς διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, το σχεδιασμό του προγράμματος «Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή της Ολυμπίας Οδού». Στόχος ήταν η αξιοποίηση ενός μεγάλου μέρους από το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα της Πελοποννήσου και της Αττικής, ώστε να λειτουργήσει ως το σημείο εκκίνησης για την τουριστική και οικονομική ανάταση των περιοχών που περιλαμβάνει η Διαδρομή. (βλ. εδώ)
Τον Απρίλιο του 2016 υπεγράφη στα γραφεία του Διαζώματος ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίο η «Ολυμπία Οδός Α.Ε.», εταιρικό μέλος του σωματείου, προσέφερε χρηματοδότηση ύψους 8.000 ευρώ για τη μελέτη καταγραφής των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού και την ψηφιακή απεικόνισή τους (πανόραμα), καθώς και τη συγκρότηση φακέλου της πολιτιστικής διαδρομής της Ολυμπίας Οδού, προκειμένου το έργο να υποβληθεί για ένταξη σε Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα.
Στο πλαίσιο αυτό το 2016 εκπονήθηκε η μελέτη «Η Ολυμπία Οδός ως Πολιτιστική Διαδρομή», την οποία ανέθεσε το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης στον κ. Δημήτρη Καλουδιώτη, με αξιοποίηση της παραπάνω χρηματοδότησης από την «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.» (βλ. εδώ).
Επίσης, το Μάιο του 2018 στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου αρχαιολογικών διαλέξεων του Διαζώματος με το Megaron Plus στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα : «Λεωφόροι ανάπτυξης και πολιτισμού», πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη εκδήλωση για την Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή της Ολυμπίας Οδού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Πολιτιστική διαδρομή της Ολυμπίας Οδού» που σκηνοθέτησε ο κ. Βαγγέλης Ευθυμίου μετά από ανάθεση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ακολούθησε η παρουσίαση του project «Ψηφιακό Πανόραμα της Φύσης και Πολιτισμού» της διαδρομής, το οποίο αποτελεί καρπό της συνέργειας της Ολυμπίας Οδού Α.Ε., του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της εταιρείας Clio Muse. Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία «Ολυμπία Οδός: Μια σημαντική πολιτιστική διαδρομή από την Ελευσίνα έως την Ολυμπία, την κοιτίδα του Ολυμπιακού ιδεώδους» του Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων, κ. Λάζαρου Κολώνα. (βλ. εδώ)
Tον Ιούλιο 2018 το ΔΙΑΖΩΜΑ συμμετείχε στις εργασίες του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Πάτρα, με κεντρικό θέμα τους αναπτυξιακούς στόχους και τις επενδύσεις στην Δυτική Ελλάδα. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε ο εθνικός και ο περιφερειακός σχεδιασμός για την περιοχή. Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκπροσώπησε ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, Υπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών και δημοσίων σχέσεων του Σωματείου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα «Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή της Ολυμπίας Οδού» και στις προϋποθέσεις που προσφέρει για τη δυναμική ανάπτυξη της Περιφέρειας. (βλ. εδώ)
Ας ταξιδέψουμε στην Πολιτιστική -περιβαλλοντική διαδρομή κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού (Ολυμπία Διαδρομή)
«Αρχαίες πόλεις, μεσαιωνικά κάστρα, υγροβιότοποι, προϊστορικά ανάκτορα, η Ολυμπία, κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων… Η Πολιτιστική Διαδρομή της Ολυμπίας Οδού δεν διασχίζει απλώς μνημεία, πόλεις και χωριά. Αναδεικνύει, προστατεύει και διαχειρίζεται μία από τις πιο πλούσιες πολιτιστικά και περιβαλλοντικά περιοχές της Ελλάδας».
Περιγραφή
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προτείνει το σχεδιασμό της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ολυμπίας Οδού, ως ένα επώνυμο και ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού που θα έχει ως επίκεντρο τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού. Η πρόταση αυτή επιχειρεί να αξιοποιήσει την Ολυμπία Οδό ως εφαλτήριο για την τουριστική και οικονομική ανασύνταξη της Πελοποννήσου, μέσα από την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των πλούσιων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών μνημείων που εντοπίζονται σε όλο της το μήκος της Ολυμπίας Οδού και πέραν αυτής ως την περιοχή της Πύλου.
Πόλοι
Οι πόλοι της πολιτιστικής διαδρομής είναι 8 και είναι οι ακόλουθοι: Ελευσίνα, Κόρινθος -Σικυώνα, Αίγιο, Καλάβρυτα, Πάτρα, Ολυμπία, Καϊάφα, Πύλος.
Προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός θα οριστεί με την έγκριση του προγράμματος.
Επισκεφτείτε τη σελίδα του Διαζώματος για το πρόγραμμα, εδώ.