Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Το οραματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσα από ένα καινοτόμο μοντέλο βιώσιμης περιβαλλοντικής και πολιτιστικής διαχείρισης, ξεκίνησε το ταξίδι του στις 20-09-2014 στο Βόλο, στη διάρκεια της Ζ’ Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος (βλ. εδώ). Ο κ. Γιάννης Λασκαράκης, ένας αυθεντικός Εβρίτης διανοούμενος, εκδότης της εφημερίδας «Η Γνώμη» και ιδρυτικό μέλος του Διαζώματος, διατυπώνει για πρώτη φορά την ιδέα – πρόταση για το πρόγραμμα Via Egnatia. Την πρόταση αυτή υιοθέτησε και της προσέδωσε θεσμική και δυναμική υπόσταση, ο αείμνηστος Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Γιώργος Παυλίδης.
Όλα αυτά τα χρόνια το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» παραμένει σταθερός υποστηρικτής του προγράμματος ως σύμβουλος της νέας διοίκησης της Περιφέρειας και εθελοντικός πάροχος μελετών, τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2018 υπεγράφη στην Κομοτηνή, Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον νυν Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ, κ. Χρήστο Μέτιο και τον πρόεδρο του Διαζώματος, κ. Σταύρο Μπένο, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινής προσπάθειας για τη βέλτιστη εφαρμογή του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού – Via Egnatia».
Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει αναλάβει να συνδράμει την Περιφέρεια σε πλήθος αναγκαίων παρεμβάσεων και δράσεων «ήπιου» (soft) και λειτουργικού χαρακτήρα που αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προϊόντος στον πολιτιστικό τουρισμό.
Ως προς τα παραπάνω, το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει αναθέσει ήδη: α) Μελέτη για την «Οργάνωση της συµµετοχής της τοπικής οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) στην Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού» στην εταιρεία ΕΤΑΜ. Α.Ε. (11-12-2018), μετά από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μποδοσάκη και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και β) Μελέτη για τη «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό, ως Οδηγό για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στο χώρο του Πολιτισμού», που περιλαμβάνει ακόμη τη δημιουργία της ιστοσελίδας της διαδρομής, τη σχεδίαση τριών προτύπων ιστοσελίδας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εκπόνηση τεχνικών προδιαγραφών για τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης της Πολιτιστικής Διαδρομής. Η ανάθεση αυτή έγινε στον κ. Χρ. Χιώτη (06-03-2019) και η υλοποίηση της μελέτης έγινε με χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (εταιρικό μέλος), ως δωρεά προς το ΔΙΑΖΩΜΑ.
Τέλος, προβλέπεται να ανατεθεί από το ΔΙΑΖΩΜΑ μελέτη και για το Marketing Plan της διαδρομής, ως επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού, κάτι που θα προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα.
Αναφορικά με την προώθηση και προβολή της διαδρομής το ΔΙΑΖΩΜΑ αφιέρωσε την Ι΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου στο σπουδαίο αυτό έργο πολιτιστικής ανάπτυξης. Το Σεπτέμβριο του 2017, 500 μέλη του Διαζώματος, ταξίδεψαν στην Περιφέρεια ΑΜΘ, επισκέφτηκαν μνημεία της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας και συμμετείχαν στις εργασίες της συνέλευσης που είχαν επικεντρωθεί στην υποστήριξη της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού.
Στο παραπάνω πλαίσιο το Διάζωμα πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο του 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκδήλωση με επιστημονική διάλεξη του αρχαιολόγου κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλου, η οποία είχε τίτλο: «Ταξιδεύοντας με άμαξα πολυτελείας (Carpentum) στην αρχαία Εγνατία οδό». Στην κατάμεστη αίθουσα «Μητρόπολος» η εκδήλωση φώτισε το μοναδικό αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο της ΠΑΜΘ, τη συμβολή των αυτοκινητοδρόμων στην ανάδειξη του αποθέματος της περιοχής, αλλά και τη σύνδεση των μνημείων με τη βιώσιμη ανάπτυξη (βλ. εδώ). Ο κ. Τριαντάφυλλος ετοίμασε και απήγγειλε επίσης, μια υπέροχη «επίκληση» στο θεό προστάτη των θεάτρων, Διόνυσο, που την αφιέρωσε στο ΔΙΑΖΩΜΑ και μπορείτε να την απολαύσετε, εδώ.
Τέλος, το Δεκέμβριο του 2019 κλιμάκιο του Διαζώματος, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, κ. Σταύρο Μπένο, ταξίδεψε στην ΠΑΜΘ και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, κ. Μέτιο, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωστή Σιμιτσή και Κώστα Αντωνιάδη, καθώς και τους Προϊσταμένους των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Σκοπός της επίσκεψης εργασίας ήταν η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης της πολιτιστικής διαδρομής, με έμφαση στη δημιουργία των δυο απαραίτητων θεσμικών πόλων για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία της ως ολοκληρωμένου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού:
Το μεγαλόπνοο σχέδιο υλοποίησης της «Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού», αποκτά μέρα με τη μέρα όλα τα απαραίτητα εφόδια για την άρτια λειτουργία και βιωσιμότητά του. Σας προσκαλούμε να ταξιδέψετε μαζί μας και να την ονειρευτείτε!
Ας ταξιδέψουμε στην Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού
«Ο περιηγητής του 21ου αιώνα αναζητά ολιστικές εμπειρίες.
Ακολουθεί τα υλικά και άυλα ίχνη της Εγνατίας Οδού,
σε πόλεις αρχαίες και νέες, σε στεριές και θάλασσες,
και αναπνέει τον αέρα 2.500 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού
μέσα από μια σύγχρονη ολοκληρωμένη πολιτιστική διαδρομή».
Η «Πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού», είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα, ένα επώνυμο και ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου συνεκτικού στοιχείου, που είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που περιβάλλουν την Εγνατία Οδό. Τα ίχνη της Εγνατίας οδού και η ιστορική της διαδρομή μέσα στα 2.500 χρόνια της ύπαρξής της αποτελούν τον καμβά για τη δημιουργία μιας σύγχρονης περιηγητικής διαδρομής που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της Περιφέρειας. Στρατηγικός στόχος αυτής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα τουριστικών προορισμών με παρεμβάσεις σε σημαντικούς πόρους πολιτιστικής κληρονομιάς, σε αστικά κέντρα και σε πόλους τουριστικής ανάπτυξης.
Ο φορέας διαχείρισης της διαδρομής (Destination Marketing and Management Organization- DMO) πρόκειται να οριστεί σύντομα.
Κύριοι πόλοι της «Πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού» είναι: Aρχαιολογικό Πάρκο Φιλίππων, πόλος Δράμας, νήσος Θάσος, Ανοιχτό Αρχαιολογικό Πάρκο Αβδήρων – Πόρτο Λάγους, η πόλη της Ξάνθης, η πόλη της Κομοτηνής και το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, η Αλεξανδρούπολη, η νήσος Σαμοθράκη, ο Βόρειος Έβρος.
Το πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού» έχει σχεδιαστεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και έχει εγκριθεί ως Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση “Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού” για την οποία έχουν δεσμευτεί συνολικά 55,2 εκ. €. Η διαδρομή υλοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020.
Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα, μέσα από τη σελίδα του Διαζώματος,εδώ.