Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» από το 2015 εργάζεται με όλους τους κοινωνικούς του εταίρους για το σχεδιασμό και τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο στη χώρα που συμπεριλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο μνημειακό σύνολο, μεγάλης πολιτιστικής αξίας: το θολωτό τάφο του Μινύα (1250 π.Χ.), το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού (3ου αι.) και την Παναγία της Σκριπούς, (9ος αι.). Επίσης, το πάρκο αποτελεί και πόλο της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας «ΟΙΔΙΠΟΥΣ».
Το Αρχαιολογικό Πάρκο στον Ορχομενό Βοιωτίας είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας, το οποίο θα συμβάλλει, αφ’ ενός στη συντήρηση και ανάδειξη των παραπάνω μνημείων, αφ’ ετέρου στη σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Για την ανάδειξη και υποστήριξη του προγράμματος, το ΔΙΑΖΩΜΑ επέλεξε το Σεπτέμβριο του 2015 τον Ορχομενό για την πραγματοποίηση των εργασιών της 8ης Γενικής Συνέλευσης του σωματείου. Οι εργασίες συνδυάστηκαν με ένα οδοιπορικό στα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα. Η επιλογή της περιοχής αυτής σχετίστηκε επίσης με το σχεδιασμό του προγράμματος «ΟΙΔΙΠΟΥΣ», σημαντικός πόλος του οποίου είναι και το Αρχαιολογικό Πάρκο του Ορχομενού. Τα μέλη του Διαζώματος είχαν τη χαρά να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Πάρκο και να ενημερωθούν για την εξέλιξη της οικοδόμησής του από τους αρχαιολόγους και τους μελετητές. Οι εργασίες κορυφώθηκαν στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας, όπου πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της Γενικής Συνέλευσης με τη διαπίστωση της απαρτίας και την εκλογή προεδρείου. Η μαγική αυτή βραδιά έκλεισε με ένα μουσικό δρώμενο από την κιθαρίστρια, κα Εύα Φάμπα (βλ. εδώ).
Για την προβολή του προγράμματος την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένταξη των αρχαιοτήτων της περιοχής του θεάτρου στη ζωή της πόλης». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ομιλητές, κος Δημήτρης Διαμαντόπουλος, αρχιτέκτων – πολεοδόμος και μελετητής του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας και οι κ.κ. Θέμης Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη, αρχιτέκτονες Ε.Μ.Π. – αναστηλωτές και μελετητές αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, φώτισαν τις πτυχές της μελέτης για τη δημιουργία του πάρκου και της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου αντίστοιχα. (βλ. εδώ).
Το ΔΙΑΖΩΜΑ, αξιοποιώντας τη μεγάλη δυναμική του «κουμπαρά» του αρχαίου θεάτρου έχει αναθέσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο «κουμπαράς» του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Βοιωτίας είναι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα κουμπαρά του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 200.000 ευρώ περίπου. Όλες οι απαιτούμενες μελέτες έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες υπηρεσίες και επί τη βάσει αυτών υλοποιούνται πλέον έργα.
Τον Νοέμβριο του 2016 το έργο «Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου», εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας (Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020) με χρηματοδότηση ύψους 1.992.000 ευρώ.
Ακολούθησαν οι παρακάτω τέσσερις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με την ακόλουθη σειρά και προϋπολογισμό:
Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται όλα τα έργα του προγράμματος.
Τον Μάιο του 2020 έγινε τροποποίηση των υποβληθέντων τεχνικών δελτίων του έργου «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας» προκειμένου να ενσωματωθούν στα τεχνικά δελτία τα Υποέργα Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών που θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. (βλ. εδώ).
Παρακολουθείστε σχετικό video που έχει ετοιμάσει το Διάζωμα
Το video, οπτικοποιεί σε τρισδιάστατη μορφή το αρχαιολογικό πάρκο του Ορχομενού Βοιωτίας και τις διαμορφώσεις που αυτό θα περιλαμβάνει μελλοντικά. Το επιμελήθηκαν ο κος Ευδόκιμος Φρέγκογλου σε συνεργασία με τον κο Δημήτρη Διαμαντόπουλο και ο κ. Τ. Κουιμτζόγλου που ανέλαβε την μοντελοποίηση γεωμετρίας του αρχαίου θεάτρου.
Ας ταξιδέψουμε στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Ορχομενού Βοιωτίας
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» εργάστηκε πιλοτικά με όλους τους κοινωνικούς του εταίρους για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο, αλλά και πόλο της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας «ΟΙΔΙΠΟΥΣ». Το πάρκο συμπεριλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο μνημειακό σύνολο, μεγάλης πολιτιστικής αξίας: το θολωτό τάφο του Μινύα (1250 π.Χ.), το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού (3ου αι.) και την Παναγία της Σκριπούς, ένα σπάνιο βυζαντινό μνημείο, που ανήκει στον μεταβατικό τύπο σταυροειδούς τρουλαίου ναού (9ος αι.). Το ΔΙΑΖΩΜΑ αξιοποιώντας τη μεγάλη δυναμική του «κουμπαρά» του αρχαίου θεάτρου έχει αναθέσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου. Όλες οι απαιτούμενες μελέτες έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Προϋπολογισμός
Τον Νοέμβριο του 2016 το έργο «Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου», εντάχθηκε με χρηματοδότηση, ύψους 1.992.000 ευρώ, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας (Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020).
Σήμερα έχουν εγκριθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 1.100.000 ευρώ για την Οδό Μινύου Ακροπόλεως (ΠΔΕ), 865.000 ευρώ για την αποκατάσταση των κελιών και Πρεσβυτερίων της Μονής (ΠΔΕ), 767.000 ευρώ για τον περιβάλλοντα χώρο της Σκριπούς και 1.650.000 ευρώ για τον αστικό χώρο που συνδέει το αρχαιολογικό πάρκο με την πόλη.
Το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για το Αρχαιολογικό Πάρκο ανέρχεται στο ποσό των 6.374.000 ευρώ.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα στη σελίδα του Διαζώματος για το Αρχαιολογικό Πάρκο, εδώ.