Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Ένα δυνατό μήνυμα εμψύχωσης και ελπίδας για την έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωναϊού, εκπέμπεται συμβολικά αυτές τις μέρες μέσα από ένα «φάρο πολιτισμού», στη Σικελία, που είναι το άριστα διατηρημένο αρχαίο θέατρο της Ταορμίνα.
Το Αρχαίο Θέατρο της Ταορμίνα, αποτελεί πόλο του Αρχαιολογικού Πάρκου “Νάξος, Ταορμίνα” , η διοίκηση του οποίου, πρόσφατα φωταγώγησε το αρχαίο θέατρο στα χρώματα της Ιταλικής σημαίας, προκειμένου να δώσει κουράγιο στους κατοίκους της χώρας που μαστίζεται από την πανδημία. «Στη σκοτεινότερη ώρα, μια πρόσκληση στην ελπίδα από ένα μνημείο σύμβολο της τέχνης και της διάνοιας της ανθρωπότητας», είπε η διευθύντρια του πάρκου, η αρχαιολόγος κ. Gabriella Tigano.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Αρχαιολογικού Πάρκου (βλ. δελτίο τύπου), από τις 9 Μαρτίου 2020 το πάρκο δεν είναι επισκέψιμο, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωναϊού. Για να μην διαταραχθεί ωστόσο, η διοικητική δραστηριότητα, το Πάρκο λειτουργεί με «έξυπνη εργασία» και αξιοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προσέγγιση του κοινού.
Το Διάζωμα αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολική σημασία της πρωτοβουλίας αυτής, χαιρετίζει τους Ιταλούς αρχαιολόγους και ενώνει μαζί τους τις ευχές του. «Κουράγιο Ιταλία».
Λίγα λόγια για το Αρχαίο Θέατρο του Ταυρομενίου / Ταορμίνα (Teatro antico di Taormina)/ Τeatro greco:
Η Ταορμίνα, είναι κωμόπολη της μητροπολιτικής πόλης της Μεσσίνας, στην Ιταλία.
Ιδρύθηκε από αποίκους της Νάξου τον 4ο αι. π. Χ., με το όνομα «Ταυρομένιο» από τον ομώνυμο λόφο (Tauro/Ταύρο) και αποτέλεσε σημαντική πόλη των αποικιών της Μεγάλης Ελλάδας στην κάτω Ιταλία.
Το Αρχαίο Θέατρο ατενίζει από ψηλά τις κορυφές της Αίτνας, του μεγαλύτερου ηφαίστειου της Ευρώπης και το Ιόνιο Πέλαγος. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θέατρο στην Ιταλία, μετά από το αρχαίο θέατρο των Συρακουσών. Η κατασκευή του ανάγεται στον 3ο αιώνα π.Χ., στην περίοδο κυριαρχίας του Έλληνα τυράννου των Συρακουσών, Ιέρωνα Β’. Το κοίλο του θεάτρου είναι λαξευμένο στο φυσικό βράχο. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο το θέατρο ανακατασκευάστηκε για να στεγάσει μονομαχίες και θηριομαχίες.
Από τον 19ο αιώνα, η πόλη αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, μέρος της οποίας είναι οι εκδηλώσεις και παραστάσεις που πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα στο αρχαίο θέατρο.
Από το 2013 το Αρχαιολογικό Πάρκο Νάξου-Ταορμίνα έχει αναλάβει τη διαχείριση σε ορισμένους από τους σπουδαιότερους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους στην επαρχία Μεσίνας, μεταξύ των οποίων είναι και το Αρχαίο Θέατρο της Ταορμίνας. Κατά το 2018, οι χώροι που διαχειρίζεται το πάρκο κατέγραψαν συνολικά 993.668 επισκέπτες, αριθμός στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι περισσότερο από 150.000 θεατές που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο της Ταορμίνας από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο σε βραδινή ώρα.
Μπορείτε στη συνέχεια να δείτε το σχετικό βίντεο:
Coronavirus: “Coraggio Italia”, le luci del Tricolore illuminano il Teatro Antico di Taormina
Mπορείτε να διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα (ιταλική γλώσσα):