Γρήγορη μετάβαση

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας – Ένας σημαντικός πόλος πολιτισμού της Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού «ΟΙΔΙΠΟΥΣ».

Η πόλη της Χαλκίδας αποτελεί έναν από τους βασικούς πόλους της Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού «ΟΙΔΙΠΟΥΣ». Το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χαλκίδας δημιούργησε ένα νέο τοπόσημο στην περιοχή και ένα «σημείο» συνάντησης, έρευνας και συζήτησης για θέματα της τοπικής ιστορίας και αρχαιολογίας.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης της Χαλκίδας  βρίσκεται στη συνοικία Αγίου Στεφάνου και στεγάζεται σε ένα βιομηχανικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα, την οινοπνευματοποιία με την επωνυμία “Αρέθουσα Α.Ε.”. Το κτήριο είναι κηρυγμένο μνημείο και αποτελεί και το ίδιο έκθεμα και μάρτυρα της βιομηχανικής δραστηριότητας των αρχών του 20ου αιώνα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Χαλκίδας, όπου βρίσκονται οι πηγές της μυθικής Αρέθουσας, από όπου και έλαβε την ονομασία του. Δίπλα σε αυτό, στεγάζονται τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Το έργο της μετατροπής του κτηρίου σε διαχρονικό μουσείο και της οργάνωσης της μόνιμης έκθεσης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2020.

Στη νέα μόνιμη έκθεση, η οποία είναι ανοιχτή  στο κοινό παρουσιάζονται αντικείμενα από όλη την Εύβοια και τη Σκύρο από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, τα οποία αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας των δύο νησιών μέσα από μία δυναμική κοινωνική ερμηνεία σημαντικών, διαχρονικά, ζητημάτων. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται θέματα πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας. Προβάλλονται εξέχουσες πτυχές  από την ιστορία της Εύβοιας όπως: ο ρόλος της Σκύρου στο εμπόριο και τη μεταλλουργία στο προϊστορικό Αιγαίο, η ευημερία του οικισμού στο Λευκαντί τον 10ο αιώνα π.Χ., η παρουσία των Ευβοέων στον αποικισμό και η διάδοση του ευβοϊκού αλφαβήτου στη Δύση, η σύνδεση του ομηρικού έπους και του αρχαίου δράματος με το ιερό της Αρτέμιδας στην Αυλίδα, το φημισμένο Νεγροπόντε ισχυρό κέντρο των Βενετών, η ακμή του Εγριμπόζ την Οθωμανική εποχή αλλά και η βιομηχανική ανάπτυξη των αρχών του 20ού αιώνα.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εύβοια και τη Σκύρο, ντοκιμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη. Επίσης, το Μουσείο διαθέτει πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Τέλος, το Μουσείο προσφέρει ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικά εργαστήρια και θεματικές ξεναγήσεις τα οποία απευθύνονται σε σχολικές μονάδες της χώρας και παρουσιάζουν μεγάλη επιτυχία. Στην ιστοσελίδα του Μουσείου ο επισκέπτης θα δει ενδιαφέροντα on-line παιχνίδια που εξοικειώνουν τους μαθητές με τον αρχαίο πολιτισμό.

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας. Το Μουσείο στεγάζεται σε βιομηχανικό κτήριο που είναι κηρυγμένο μνημείo και αποτελεί μάρτυρα της βιομηχανικής δραστηριότητας των αρχών του 20ου αιώνα. – Πηγή ΕΦΑ Ευβοίας
  • Το εσωτερικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας.

Μπορείτε να διαβάστε στη συνέχεια σχετικό υλικό και δημοσιεύματα:

Διαχρονικό Μουσείο Χαλκίδας “Αρέθουσα” – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας “Αρέθουσα” (online παιχνίδια)– Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» – odysseus.gr

Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» – Η Ναυτεμπορική (Μάιος 2021)