Γρήγορη μετάβαση

Σωματείο Διάζωμα και DHUB: Συμβολή στην απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας

Το Σωματείο Διάζωμα χαιρετίζει την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, το οποίο θέτει οριστικά τέρμα στην υποχρέωση του πολίτη να προσκομίζει δικαιολογητικά για τη διεκπεραίωση υποθέσεών του στο δημόσιο.

Η θερμοκοιτίδα του Σωματείου Διάζωμα, DHUB, διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην επιτάχυνση και προτεραιοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης μέσω της αναβάθμισης του πληροφοριακού συστήματος των ΚΕΠ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΕΔΥΤΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Το νέο νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που εισάγεται σήμερα στη Βουλή, αποτελεί μία ουσιαστική προσπάθεια για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές. Με τις νέες διατάξεις, οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα μπορούν να αντλούν άμεσα τα απαραίτητα έγγραφα από τους αρμόδιους φορείς, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για χαρτογραφικά δικαιολογητικά.

Η υλοποίηση του νόμου αναμένεται να βάλει οριστικό τέλος στην παραδοσιακή πρακτική του πολίτη να προσκομίζει δικαιολογητικά για την εξυπηρέτηση των υποθέσεών του στο δημόσιο. Μέσω της ψηφιοποίησης, οι διαδικασίες γίνονται πιο ευέλικτες και οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Με το νέο αυτό νομοσχέδιο, η Ελλάδα υιοθετεί τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act) με στόχο την προστασία των χρηστών και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπονται:

  • Τέλος στα δικαιολογητικά: Οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα αντλούν τα απαραίτητα έγγραφα απευθείας από τους αρμόδιους φορείς.
  • Gov Wallet: Οι πολίτες θα μπορούν να δίνουν τη συγκατάθεσή τους ώστε οι υπηρεσίες να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
  • Gigabit Voucher: Επιδότηση νοικοκυριών για συνδεσιμότητα σε υπερ-υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο.
  • myAuto: Ψηφιακά έγγραφα οχήματος (δίπλωμα οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια και ΚΤΕΟ) στο κινητό του οδηγού.
  • Πρόληψη και αντιμετώπιση παράνομων και επιβλαβών διαδικτυακών δραστηριοτήτων: Οι λεγόμενες ενδιάμεσες υπηρεσίες, όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι πάροχοι φιλοξενίας, τα online marketplaces και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα φέρουν αυξημένη ευθύνη για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση παράνομου περιεχομένου, όπως η παιδική πορνογραφία, το ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση.
  • Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης: Θεσπίζονται κανόνες για τον περιορισμό της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας, με στόχο την προστασία των πολιτών από παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.
  • Προστασία των ανηλίκων: Ενισχύονται οι διασφαλίσεις για την προστασία των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο, με αυστηρότερους κανόνες για την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και την διαφήμιση προς ανήλικους.

Συνολικά, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ασφαλέστερου και πιο αξιόπιστου ψηφιακού περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες.