Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Η συνεργασία που έχει αναπτύξει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οδήγησε στην παραγωγή επιστημονικού άρθρου με τον τίτλο «An innovative approach to entrepreneurship in higher and secondary education: cultural routes and economy of experience – a case study», το οποίο πρόσφατα φιλοξένησε το περιοδικό International Journal of Education Economics and Development, (Vol. II, No.3, 2020, pp. 277-291).
Το άρθρο αποτυπώνει το αποτέλεσμα του πρώτου χρόνου επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.) – συγκεκριμένα του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης – και του Διαζώματος, για την υλοποίηση της καινοτόμου δράσης «Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός». Μια συνεργασία που συνεχίζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Όραμα της συνεργασίας αυτής είναι η από κοινού υποστήριξη εθελοντικών δράσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο πεδίο της ολιστικής πολιτιστικής διαχείρισης των μνημείων και η αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση υποψήφιων εκπαιδευτικών οικονομίας και πληροφορικής. Με την επιστημονική καθοδήγηση από την πλευρά του Διαζώματος των εθελοντών συνεργατών του, δρ Παναγιώτη Μαστραντώνη, δρ Μαίρης Μπελογιάννη και δρ Θεόδωρου Μπένου και από πλευράς Ο.Π.Α. της διδάσκουσας δρ Βασιλικής Μπρίνια ομάδες υποψηφίων εκπαιδευτικών εκπονούν πρωτότυπα επιχειρηματικά σχέδια επί τη βάσει των πολιτιστικών διαδρομών που προτείνει το Διάζωμα, με καινοτόμο εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η διατύπωση προτάσεων για την αξιοποίηση των μνημείων ώστε να επιτευχθεί η αειφόρος ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη των εξεταζόμενων περιοχών με πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018 το θέμα του σχεδίου εργασίας (project) των φοιτητών ήταν «Πρόβλεψη και προτάσεις αξιοποίησης του Αρχαιολογικού Πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας στην οικονομία και την κοινωνία της περιοχής». Για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 είναι: «Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας».