Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Πηγή: https://www.larisanew.gr
Φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές αλλαγές στο Αρχαίο Θέατρο και πέριξ αυτού. Υπάρχει ένα πλήθος ενεργειών και παρεμβάσεων που, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετά από δύο χρόνια θα έχει αλλάξει η εικόνα σε αυτή την πολύ σημαντική περιοχή του κέντρου.
Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι στις 30 Ιουνίου αναμένουμε την διακήρυξη για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαρτίου του 2022 όταν και θα έχουμε την απονομή των βραβείων και θα ακολουθήσει η υλοποίηση.
Τι θα γίνει με την λειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων φαίνεται πως ένα σημαντικό κομμάτι των εργασιών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023 και αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να απολαύσουμε την πρώτη παράσταση η οποία όμως όπως μαθαίνουμε δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και του καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.
Στο κτίριο των πρώην Αρτοποιείων, που βρίσκεται ακριβώς στο πάνω μέρος του θεάτρου προγραμματίζεται μελέτη, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Λαρισαίων, σχετικά με την αποκατάστασή του και τη διαμόρφωση του χώρου σε καμαρίνια για τις παραστάσεις- λουτρά- γραφεία, καθώς και μουσείο με την ιστορία του θεάτρου. Σε επιστολή προς τον δήμο η προϊσταμένη κα Σταυρούλα Σδρόλια περιγράφει όμως και τις απαλλοτριώσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε ο χώρος να είναι πλήρως λειτουργικός. «Εφόσον αναδειχθεί ο χώρος, θα χρειασθεί η απελευθέρωση της βόρειας πλευράς του από τα καταστήματα που την καλύπτουν, καθώς εκεί υπήρχε η αρχική είσοδος. Εκτός από το κτίσμα που έχει κηρυχθεί κατεδαφιστέο και οδεύει προς απαλλοτρίωση από το Δήμο, κρίνεται ότι θα χρειασθεί η απαλλοτρίωση και των επόμενων δύο προς ανατολάς, ενώ μπορεί να παραμείνει το γωνιακό, στη συμβολή με την Ανδρούτσου», αναφέρει. Είναι το θέμα που ήρθε προ ημερών στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αναζητηθούν χρήματα από το Πράσινο Ταμείο και τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα ο σχεδιασμός. Οι απαλλοτριώσεις συνεχίζουν να ταλανίζουν τον δήμο και την πόλη στο δρόμο προς την ολοκλήρωση της πλήρους αποκάλυψης και λειτουργίας του θεάτρου.
Πεζόδρομος τμήμα της Ηφαίστου για να ενώσει Α’ και Β’ Αρχαίο θέατρο;
Είναι αλήθεια ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Α’ Αρχαίο Θέατρο η Εφορεία για αρχαιολογικούς αλλά και τουριστικούς λόγους επιδιώκει την σύνδεσή του με το Β’ Αρχαίο Θέατρο που βρίσκεται δίπλα από το Εργατικό Κέντρο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία πεζοδρομημένη διαδρομή που να τα συνδέει. Στο ίδιο έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναφέρεται ότι «με την ευκαιρία, ενισχυτική της πρότασής μας αποτελεί η σύνδεσή της με την Πολιτιστική Διαδρομή Λάρισας. Η διαδρομή αυτή, που περιέχεται σε εγκεκριμένη μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Λαρισαίων, περιλαμβάνει τη διασύνδεση 14 μνημείων του ιστορικού κέντρου γύρω από το Αρχαίο Θέατρο και πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορέσει να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η άμεση σύνδεση του Α΄ Θεάτρου με το Β΄Αρχαίο Θέατρο γίνεται μέσω της οδού Ηφαίστου, ένα τμήμα της οποίας δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο (μεταξύ της Μανωλάκη και Ανθίμου Γαζή) και εμποδίζει την άνετη πρόσβαση των επισκεπτών. Παρακαλούμε να εξετασθεί το ενδεχόμενο το τμήμα αυτό να πεζοδρομηθεί, καθώς παρέχει επιπλέον ανεμπόδιστη θέα του Αρχαίου Θεάτρου, όπως συμβαίνει με εκείνη της οδού Παπαναστασίου», περιγράφεται.
Τι λέει όμως ο δήμος για το θέμα; Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η αντιδημαρχία Πολεοδομίας όσο και ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης βλέπουν θετικά την δημιουργία πεζοδρόμου στο συγκεκριμένο τμήμα της οδού και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουμε εξελίξεις για το θέμα.
Εφόσον υλοποιηθεί με τα χρονοδιαγράμματα αυτός ο σχεδιασμός θα μιλάμε άλλη κατάσταση που δώσει τουριστική πνοή στην Λάρισα συνδέοντας τα δύο αρχαία θέατρα που βρίσκονται μέσα στο ιστό της πόλης. Κάτι σπάνιο ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.
larissapress.gr