Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Τη Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2020 παρουσιάστηκαν από τους κ.κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, Α. Σφυρόερα και Βαγγέλη Καζολιά, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών) τα αποτελέσματα της ανασκαφής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, που από το 2016 είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Θόλου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση από τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο. Ακολούθησαν χαιρετισμός από τον Διευθυντή του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, αναπληρωτή καθηγητή Δημήτρη Πλάντζο και στη συνέχεια από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, δρα Άλκηστη Παπαδημητρίου. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης και οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας και Γιάννης Ανδριανός.
Η ανακοίνωση αφορούσε την αποκάλυψη κτηρίου -της αρχαϊκής περιόδου, προδρομικού της Θόλου, το οποίο είχε οικοδομηθεί στη θέση, όπου αργότερα (4ο π.Χ. αιώνα) ανεγέρθηκε η Θόλος – το εμβληματικότερο κτήριο του Ασκληπιείου. Το αρχαϊκό κτήριο έχει κάτοψη ορθογώνιου παραλληλόγραμμου και η έρευνα αποκάλυψε πως διέθετε αντίστοιχο του ισογείου υπόγειο χώρο με ψηφιδωτό δάπεδο και περιστύλιο στο ισόγειο. Μολονότι έχει ανασκαφεί μόνο ένα τμήμα του, διαφαίνεται από την έρευνα ότι σχετίζεται με την πρώιμη, χθόνια λατρεία του Ασκληπιού και αποτελούσε το ιερό κτήριο – πρόδρομο της Θόλου, τόπου της χθόνιας λατρείας του. Ο υπόγειος χώρος του χρησιμοποιήθηκε μετά την διάλυση του κτίσματος ως αποθέτης για την ευλαβική κατάχωση του οικοδομικού υλικού αυτού του κτηρίου και άλλων του ιερού.
Χάρη στα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του η ανασκαφή του νέου αυτού κτηρίου, θα συμβάλει στη διεύρυνση των γνώσεών μας στην ιστορία και εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της εποχής αυτής και κυρίως στην κατανόηση των απαρχών της λατρείας του Ασκληπιού στη συγκεκριμένη θέση, μίας άγνωστης δηλαδή έως τώρα πτυχής της ιστορίας του ιερού.
Η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε τα έτη 2016-2017 από την εταιρεία «Ασκληπιάδης» και τα έτη 2018-2019 από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Πραγματοποιείται με τη σταθερή υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας».
Mπορείτε στη συνέχεια να παρακολουθήσετε την ανακοίνωση (Blod)
Ανασκαφή στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου: αποκάλυψη κτηρίου προδρομικού της Θόλου
Δείτε στη συνέχεια σχετικά δημοσιεύματα και δελτία τύπου:
Παρουσιάσθηκε η νέα ανασκαφή στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου – Argonafplia.gr
Σκοτεινά μυστικά του Ασκληπιείου Επιδαύρου έρχονται στο φως – anagnostis.org