Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
μεταξύ του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Ο.Π.Α., του Σωματείου «Διάζωμα» και των συνεργαζόμενων φορέων
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
Οδυσσέας Ελύτης
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!
Οδεύοντας προς το πέρας του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, σημαντική στιγμή για την ολοκλήρωση των καινοτόμων δράσεων του φετινού ακαδημαϊκού έτους υπήρξε η συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των ομαδικών εργασιών των φοιτητών/-τριών που έλαβαν μέρος στην καινοτόμο δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός», η οποία υλοποιείται με επιτυχία για πέμπτη συνεχή ακαδημαϊκή χρονιά από το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σωματείο «Διάζωμα», την Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ (AceIn) και το οικονομικό εκπαιδευτικό περιοδικό «Ξενοφών».
Η συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου στην οδό Πανεπιστημίου υπό τον συντονισμό της Επιστημονικής Υπεύθυνης και Διδάσκουσας του Προγράμματος Δρ Βασιλικής Μπρίνια, ενώ εκ μέρους των συνεργαζόμενων φορέων συμμετείχαν: η Δρ Μαίρη Μπελογιάννη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σωματείου «Διάζωμα», η κ. Γεωργία Μανωλοπούλου, MSc Ph. Dc Μουσειολόγος- μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Διάζωμα», και ο κ. Γεώργιος Τζήρος, οικονομολόγος-εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος του οικονομικού εκπαιδευτικού περιοδικού «Ξενοφών».
Το θέμα που κλήθηκαν να ερευνήσουν οι φοιτητές/-τριες στο πλαίσιο των ομαδικών εργασιών τους ήταν: «Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του Λαυρίου στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας». Στο πλαίσιο της καινοτόμου δράσης καθ’ όλη την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου οι φοιτητές/τριες:
Μετά από τα παραπάνω κι έχοντας συνεχή αλληλεπίδραση με τους επιστημονικούς συνεργάτες της δράσης οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν ένα ερευνητικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Σε σύνολο 10 ομαδικών εργασιών, εκείνες που αξιολογήθηκαν με την μεγαλύτερη βαθμολογία από την Επιστημονική Επιτροπή της Δράσης είναι κατά σειρά:
1η) Η εργασία με θέμα την αξιοποίηση του εργατικού οικισμού Κυπριανού που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των φοιτητών/-τριών:
ΟΜΑΔΑ 10-Θ4: Εργατικός Οικισμός Κυπριανού
2η) Η εργασία με θέμα το Λαύριο και το Περιβάλλον, την οποία επιμελήθηκαν οι φοιτητές/-τριες:
ΟΜΑΔΑ 2- Θ5: Λαύριο και Περιβάλλον (συνδυαστικά με το ΚΕΠΕΑ (Κέντρο για το Περιβάλλον και την Αειφορία) Λαυρίου
3η) Η εργασία με θέμα το Ιστορικό Κέντρο του Λαυρίου, που αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας των φοιτητών/-τριών:
ΟΜΑΔΑ 7- Θ6: Ιστορικό Κέντρο Λαυρίου (κτήρια, ψαραγορά)
Η βράβευση και η παρουσίαση της 1ης εργασίας που διακρίθηκε με θέμα την αξιοποίηση του εργατικού οικισμού Κυπριανού θα γίνει σε εκδήλωση του ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από το ΔΙΑΖΩΜΑ, ενώ τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Δράσης ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024, κατά την οποία επίκεντρο της έρευνας των νέων υποψήφιων εκπαιδευτικών θα αποτελέσει εκ νέου το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης του Λαυρίου, η οποία είχε βιώσει σημαντική ακμή στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας.
Αναμένουμε λοιπόν όλοι/ες με ενδιαφέρον και χαρά την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024!
Καλό καλοκαίρι!