Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce με συντονίστρια την κ. Νεκταρία Γληνού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας με συντονίστρια την κ. Παναγιώτα Κασίμη, και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών – Ανασκαφές Κορίνθου με συντονίστρια την κ. Ιουλία Τζώνου συνδιοργάνωσαν εκπαιδευτική δράση για τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας στις 29 Μαρτίου 2023, με θέμα «Η γυναίκα-πρόσφυγας μέσα στο χρόνο». Η δράση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Διαζώματος, «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» και την επί σειρά ετών «υιοθεσία» του αρχαίου θεάτρου Κορίνθου από το σχολείο μας.
Η δράση περιελάμβανε την παρουσίαση της ιστορίας της Μήδειας, μέσα από ευρήματα του Μουσείου και στο μνημείο της Γλαύκης στον χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Η Δρ. Τζώνου, αναπληρώτρια διευθύντρια των ανασκαφών Κορίνθου, παρουσίασε μέσα από επιγραφές του μουσείου, τη Ρηγίλλα, γυναίκα του Ηρώδη του Αττικού, που ήταν Ρωμαία αλλά έζησε στην Ελλάδα το 2ο αι. μ.Χ., και την Ιουνία-Θεοδώρα, η οποία τον 1ο αι. μ.Χ. παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια σε πρόσφυγες από την Λυκία.
Το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου συμμετείχε με ένα αφιέρωμα στις προσφύγισσες της Μικρασιατικής καταστροφής. Υπεύθυνη καθηγήτρια η φιλόλογος Μαρία Κορδώση.
Το Pierce συμμετείχε με τον όμιλο ψυχολογίας και μερικά μέλη της χορωδίας και της ορχήστρας καθώς και τους καθηγητές μουσικής Δώρα Παναγοπούλου και Ορέστη Χατζηνάκη. Δίδαξαν σε όλους τους συμμετέχοντες τραγούδια που αφορούν τη γυναίκα-πρόσφυγα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι υψηλού επιπέδου εργασίες και η ενθουσιώδης αλληλεπίδραση των μαθητών των δύο σχολείων στον αρχαιολογικό χώρο έδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία της αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τη βιωματική μάθηση. Τη δράση υποστήριξε η «Ολυμπία Οδός».
Μπορείτε να δείτε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο: