Γρήγορη μετάβαση

«Μαθητές του Π.Σ.Π.Α. «υιοθετούν» το αρχαίο θέατρο Διονύσου Ελευθερέως στο πλαίσιο Εργαστηρίου για οργανωμένη ομάδα σχολείου από τις εκδόσεις Πατάκη και το «Διάζωμα»

Σχετικά Θέατρα

Στις 26 Νοεμβρίου 2018, στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα), στο πλαίσιο του Μήνα Εφηβείας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του Εργαστηρίου «Οι έφηβοι μάς συστήνουν τα αρχαία θέατρα» που οργάνωσαν οι εκδόσεις Πατάκη και το «Διάζωμα».

Ομάδα μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου αρχικά γνώρισαν το «Διάζωμα» και τις ποικίλες δράσεις του με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα από την αρχαιολόγο κ. Μαρία Κουρασάνη, στη συνέχεια άκουσαν πώς αποτυπώνεται ένα αρχαίο γεγονός από την αρχαιολόγο και συγγραφέα κ. Κατερίνα Σέρβη και είχαν μια πρώτη γνωριμία με το αρχαίο θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως, το οποίο θα σύστηναν στους συμμαθητές τους στην τρίτη φάση, από τον πλέον ειδικό, τον αρχιτέκτονα και αναστηλωτή του Διονυσιακού Θεάτρου και μέλος του Δ.Σ. του «Διαζώματος», κ. Κωνσταντίνο Μπολέτη.

Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες εργάστηκαν σε ομάδες και παρουσίασαν ευφάνταστες ιδέες μέσω των οποίων φιλοδοξούσαν να κάνουν γνωστό το εμβληματικό αρχαίο θέατρο στους συμμαθητές τους, αλλά και σε άλλα άτομα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».

Στις 19 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου «Οι έφηβοι μάς συστήνουν τα αρχαία θέατρα».

Δεκαέξι μαθητές-ξεναγοί από την Γ΄ Γυμνασίου και τη Β΄ Λυκείου, με τις συνοδούς καθηγήτριές τους,  κυρίες Κατερίνα Κυριακού και  Ξένια Ξουργιά, παρουσία και του κ.  Δικαίου Χατζηπλή, υπεύθυνου  εκδηλώσεων Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου των εκδόσεων Πατάκη, ξεναγήθηκαν από τον αρχιτέκτονα και αναστηλωτή του Διονυσιακού θεάτρου, κ. Κων/νο  Μπολέτη στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, με έμφαση στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου και στο χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου.

Ο κ. Μπολέτης παρουσίασε  στους μαθητές του Π.Σ.Π.Α. τα μέρη, τις αρχιτεκτονικές φάσεις και τις χρήσεις του διονυσιακού θεάτρου και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών που αφορούσαν τη δική του συμβολή  στη διάσωση και ανάδειξη του μνημείου και την κοπιαστική καθημερινότητά του. Οι παρατηρήσεις του σχετικά με την εξέλιξη της μορφής του διονυσιακού θεάτρου διευκόλυναν τις συνοδούς καθηγήτριες να διευκρινίσουν επί τόπου πτυχές της διδασκαλίας του αρχαίου δράματος κατά την ελληνορρωμαϊκή αρχαιότητα και πρόσφεραν στους μαθητές πλούσιο υλικό για να σχεδιάσουν την κεντρική δραστηριότητα της δικής τους ξενάγησης προς τους συμμαθητές τους που ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Μαϊου 2019.

Δείτε σε αρχείο pdf:

ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ – Mια βιωματική ξενάγηση

Κατερίνα Κυριακού, φιλόλογος, δρ Ιστορίας της Τέχνης, Ξένια Ξουργιά, φιλόλογος,

Φωτογραφίες: Τρύφων Παπατριανταφύλλου, Β΄ Λυκείου Π.Σ.Π.Α.