Γρήγορη μετάβαση

Οι υποστηρικτές της θερμοκοιτίδας «D-HUB»: Mια συμμαχία για τα ολιστικά προγράμματα

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ενημερωτική συνάντηση για τα  Εταιρικά Μέλη του Διαζώματος που υποστηρίζουν το έργο της θερμοκοιτίδας «D-HUB» του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Πρόκειται συγκεκριμένα για το  Ίδρυμα Ιωάννη Σπ. Λάτση, την Eθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Uni Systems S.A. και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη.

Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν η ενημέρωση των χορηγών της θερμοκοιτίδας για την πρόοδο που έχει συντελεστεί τον πρώτη χρόνο λειτουργίας της. Η θερμοκοιτίδα «D-HUB» είναι μια ειδική δομή που έχει συγκροτηθεί στο σωματείο με αποστολή την υποστήριξη του απαιτητικού έργου των αρμόδιων υπηρεσιών της πολιτείας για τη συγκρότηση των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού που είναι σε εξέλιξη στη χώρα (Πολιτιστικές Διαδρομές και Πολιτιστικά Πάρκα), καθώς και για την προώθηση της ανάπτυξης δυο νέων θεσμών, του cluster και του D.M.O,  που έχουν κρίσιμο ρόλο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της λειτουργικότητας των παραπάνω προγραμμάτων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ.: Εύα Λιανού – Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος  Ιωάννη Σ. Λάτση, Ναταλία Ανδρονίκου – Administration Officer στο Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Κώστας Καναβός – Head of Business Banking  Sector  Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, Ρία Πλαστήρα – στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Θάλεια Τσαλκιντζή – Museums, Libraries, Archives Solutions Department Manager Enterprise Solutions Business Unit της εταιρείας Uni Systems S.A,   Ξενοφώντας Κάππας – Γενικός Διευθυντής του  Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, Παύλος Τσίμας – δημοσιογράφος, Ιωάννα Δρέττα – Διευθύνουσα Σύμβουλος στη Marketing Greece,  ο Πρόεδρος του Διαζώματος,  κ. Σταύρος Μπένος και τα στελέχη του σωματείου, κ.κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, Μαρία Κουρασάνη, Κατερίνα Αβραμοπούλου.

O Πρόεδρος του Διαζώματος ανέπτυξε αρχικά το θεωρητικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της θερμοκοιτίδας «D-HUB», τονίζοντας πως το «ΔΙΑΖΩΜΑ» βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ζυμώσεων. Ήδη είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα με τη συμβολή του Διαζώματος προγράμματα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων  (Ο.Χ.Ε.) Πολιτισμού σε πέντε  Περιφέρειες (Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), ένα πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) στο Ηράκλειο της Κρήτης και δυο προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (Τ.Α.Π.Το.Κ.)  στο Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας στο νομό Ηλείας και στο Αρχαίο Θέατρο Χερσονήσου στο νομό Ηρακλείου, τα οποία λειτουργούν σαν ένα ισχυρό θεμέλιο για τη νέα προγραμματική περίοδο. Η εμπειρία αυτή που είχε πιλοτικό χαρακτήρα, φιλοδοξούμε να έχει καθολική εφαρμογή στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Σήμερα η χώρα, μετά από μια υπερδεκαετή κρίση, καλείται να διαχειριστεί σημαντικούς πόρους (Recovery, Π.Ε.Π./ ΕΣΠΑ 2021-2027, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», Ιδιωτικοί πόροι, Χορηγίες, Δωρεές κ.λπ.). Για να αποδώσουν αυτοί οι πόροι για τη χώρα θα πρέπει να γίνει ένας δυναμικός και οραματικός συνδυασμός επιλογής προγραμμάτων με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Στο επίκεντρο αυτών των προγραμμάτων πρέπει να κυριαρχούν τα βασικά αξιακά προτάγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (Ψηφιακή Ευρώπη, Πράσινη Συμφωνία κλπ.), καθώς και ο ολιστικός χαρακτήρας σχεδιασμού και υλοποίησής τους. Συνεπώς, η μεγάλη – ιστορική – πρόκληση για τη χώρα μας είναι να αφομοιώσει και να κατακτήσει το πνευματικό κεφάλαιο των ολιστικών προγραμμάτων. Η θερμοκοιτίδα έρχεται να συνδράμει αυτή τη μεγάλη πνευματική και επιχειρησιακή προσπάθεια, προσφέροντας αφιλοκερδώς την τεχνογνωσία του Διαζώματος και τα απαραίτητα εργαλεία που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και καλή λειτουργία των ολιστικών προγραμμάτων.

Αμέσως μετά, ο κος Ευδόκιμος Φρέγκογλου, υπεύθυνος προγραμμάτων του σωματείου και συντονιστής της θερμοκοιτίδας, παρουσίασε τη δράση του «D-HUB». Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το «D-HUB» ανέπτυξε μια αξιοθαύμαστη δράση που αφορά τους ακόλουθους τομείς: α) παραγωγή προ-μελετών στρατηγικού σχεδιασμού για Προγράμματα Πολιτιστικού Τουρισμού, β) σχεδιασμός της «Πράσινης Χάρτας του Διαζώματος» για την εφαρμογή στα προγράμματα οριζόντιων δράσεων στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», γ) εκπόνηση οριζόντιας  «Ψηφιακής Μελέτης για τον Πολιτισμό» που καταγράφει, βελτιώνει και να επεκτείνει την χρήση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στον χώρο του πολιτισμού, με χρήση του εργαλείου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, δ) ανάπτυξη Ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης των προγραμμάτων με σύστημα D.M.S., ε) ανάπτυξη εργαλείων για την οργάνωση των cluster (ψηφιακές πλατφόρμες επικοινωνίας και διάδρασης των μελών, οργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων κ.α.) και τέλος στ) συμβολή στην ωρίμανση των αναγκαίων έργων και δράσεων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων μέσω παροχής τεχνικών υπηρεσιών.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε διάλογος με πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειώσει η θερμοκοιτίδα. Συμφώνησαν τέλος, πως η συνεργασία που αναπτύσσεται εξελίσσεται σε μια «πνευματική συνέργεια»,  που βήμα βήμα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας «νοοτροπίας» που δημιουργεί ένα δυναμικό περιβάλλον για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

  • Στιγμιότυπα από την τηλεδιάσκεψη