Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με την τριήμερη εκδρομή στη Σπάρτη, από Δευτέρα 15/04/24 μέχρι και Τετάρτη 17/04/24, ολοκληρώθηκε το πολιτιστικό/περιβαλλοντικό πρόγραμμα που πραγματοποίησε το Γ/σιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης σε συνεργασία με το 1ο Γ/σιο Αλμυρού. Οι συμμετέχοντες μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Ελιάς της πόλης στο οποίο είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς στον ελλαδικό και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Με αυτήν την επίσκεψη οι μαθητές αντιλήφθηκαν την άρρηκτη σχέση που έχει η ελιά με την ταυτότητα του τόπου μας και του πολιτισμού μας. Τις γνώσεις τους συμπλήρωσαν με την επίσκεψή τους στη «ΜOLON LAVE», ελαιοκομική εταιρεία που χρησιμοποιεί πρότυπες μεθόδους στην ελαιουργία εφαρμόζοντας τις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Η υποδοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Μανίκη αλλά και των ανθρώπων της εταιρείας ήταν εντυπωσιακή. Με ιδιαίτερη προθυμία ξενάγησαν τους μαθητές των δύο σχολείων στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της και τους πρόσφεραν τα δώρα της φιλοξενίας (ελαιόλαδο, γλυκίσματα, κρασί), πλούσια δείγματα της λακωνικής ευγένειας.
Η συνεργασία μας με το 4ο Γ/σιο της Σπάρτης « Γιάννης Ρίτσος» και το Γ/σιο – Λ.Τ. Ξηροκαμπίου ήταν από τα πιο εντυπωσιακά παραγόμενα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης. Οι μαθητές του πρώτου σχολείου μάς καλωσόρισαν απαγγέλλοντας ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή Γ. Ρίτσου, όπως «Κυκλάμινο» και «Ρωμιοσύνη». Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, οι μαθητές του προγράμματος παρουσίασαν την πολιτιστική και περιβαλλοντική προίκα του τόπου μας (αρχαία Άλο, ελληνιστικό θέατρο Φθιώτιδων Θηβών, λίμνες Ζερέλια, δρυοδάσος Κουρί, πολιτιστικό Σύλλογο Μικροθηβών, Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου, παραθαλάσσια χωριά του Νομού Μαγνησίας) στον διαδραστικό χάρτη που είχαν δημιουργήσει. Σε αυτόν, οι μαθητές είχαν χαράξει το πολιτιστικό μονοπάτι από την Αρχαία Άλο μέχρι και το θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών. Στη συνέχεια, οι μαθητές του προγράμματος μαζί με τους μαθητές του Γ/σίου Σπάρτης και τους συνοδούς καθηγητές τους μετέβησαν πεζή στην Ακρόπολη της Σπάρτης και είδαν από απόσταση, λόγω των εργασιών ανασκαφής και αποκατάστασης, το αρχαίο θέατρο της πόλης. Εκεί οι αρχαιολόγοι και ο φιλόλογος του 4ου Γ/σίου, κ. Κονδυλόπουλος μαζί με τους μαθητές ανέλαβαν τον ρόλο του ξεναγού στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο. Μάλιστα οι μαθήτριες του Γ/σίου Ευξεινούπολης απήγγειλαν μικρό απόσπασμα από την «Ανδρομάχη» και τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη. Στη λήξη της περιήγησης μάς περίμενε ευχάριστη έκπληξη: ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου μάς κέρασε τοπικές λιχουδιές. Αφού ανανεώσαμε τη συνάντησή μας με το 4ο Γ/σιο Σπάρτης, ακολούθησε η επίσκεψη στο Ξηροκάμπι. Εκεί με τη μεσολάβηση του τακτικού μέλους του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ. Καράμπελα Μαρίας, συναντηθήκαμε με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Γ/σίου – Λ.Τ. Ξηροκαμπίου και ξεναγηθήκαμε από τους μαθητές του σχολείου στο πιο ιστορικό γεφύρι του τόπου. Η κ. Καράμπελα ετοίμασε για τους μαθητές μας τον χιουροπασπαλά, ένα έδεσμα που είναι πολύ κοντά στον Μέλανα Ζωμό των Λακεδαιμονίων. Η ίδια μεσολάβησε για τη δράση συνεργασίας μεταξύ του σχολείων του προγράμματος και του σχολείου του Ξηροκαμπίου.
Η επίσκεψη στο γραφικό Γύθειο, η ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και στην καστροπολιτεία του Μυστρά πρόσφερε στους μαθητές ερεθίσματα σκέψης και διασύνδεσης με ό τι έχουν διδαχθεί στο περιβάλλον της τάξης. Ευτυχής σύμπτωση ήταν να δουν οι μαθητές μας την Ολυμπιακή φλόγα, η οποία εκείνη την ημέρα περνούσε μέσα από την πρωτεύουσα της Λακωνίας.
Ευχαριστούμε θερμά το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και κυρίως την κα Μ. Μπελογιάννη η οποία πρόθυμα μας εμπνέει και μας κατευθύνει. Μάλιστα, εκείνη συντόνισε τη συνάντησή μας με το 4ο Γ/σιο Σπάρτης και μας έφερε σε επαφή με τον φιλόλογο κ. Κονδυλόπουλο. Επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στην κα Μ. Καράμπελα, τακτικό μέλος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», η οποία συντόνισε τη δράση μας στο Ξηροκάμπι και στην οποία οφείλεται η διάδρασή μας με το Γ/σιο – Λ. Τ. Ξηροκαμπίου και η γνωριμία μας με ένα ιστορικό κόσμημα, το τοξωτό γεφύρι της περιοχής. Σε όλες τις στάσεις μας το θέατρό μας, των Φθιώτιδων Θηβών πρωταγωνιστούσε στις συζητήσεις μας και στις παρουσιάσεις μας εκπληρώνοντας για ακόμη μία χρονιά τον ρόλο που μας ανέθεσε το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», αυτόν της «υιοθεσίας» του μνημείου και της προβολής του εντός κι εκτός του τόπου μας.
Η διευθύντρια, κα Σταυραντώνη Μαρία και ο σύλλογος διδασκόντων ευχαριστούν θερμά όλους τους εμπλεκόμενους που με την ανταπόκριση τους συνέβαλαν στον μέγιστο βαθμό ώστε η εκδρομή αυτή να επιτύχει τον διδακτικό της σκοπό.