Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Μετά από πολλούς και συναρπαστικούς σταθμούς φθάσαμε σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση της εκπόνησης της «Μελέτης ολοκληρωμένης χωρικής οργάνωσης πολιτιστικών διαδρομών με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο στις Αχαρνές».
Η σύμβαση υπεγράφη την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 μεταξύ του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και των μελετητών κ.κ. Κυπαρισσίας Ηλία, μηχανικού χωροταξίας & πολεοδομίας και Θεοδούλης Μωυσιάδη, μηχανικού χωροταξίας & πολεοδομίας.
Κατά την εκπόνηση της παραπάνω μελέτης προβλέπεται η δημιουργία δικτύου πολιτιστικών-περιηγητικών διαδρομών με αφετηρία το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών, που χαρακτηρίζεται ως «διαχρονικό κέντρο της πόλης», καθώς και η σύνδεση με διάσπαρτα στον οικιστικό ιστό και στον περιαστικό χώρο μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων (Μυκηναϊκός θολωτός τάφος, Τύμβος Σοφοκλή, Αδριάνειο και Ρωμαϊκή δεξαμενή, Ρωμαϊκές αγροικίες, αρχαία νεκροταφεία, Βυζαντινοί και Μεταβυζαντινοί ναΐσκοι, αρχαία Ιερά Πάρνηθας), με στόχους, πέραν της ενίσχυσης του πολιτισμού (υπερτοπικής εμβέλειας), την ανάδειξη της διαχρονικότητας της πόλης των Αχαρνών, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.
Τα χρήματα για την ανάθεση του παραπάνω έργου καλύπτονται από τον τραπεζικό λογαριασμό («κουμπαρά») του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών που διατηρεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο οποίος τροφοδοτήθηκε από δωρεές πολιτών και εταιρειών της περιοχής με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ».
Η μελέτη θα συνταχθεί στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των πόρων του Π.Ε.Π. Αττικής 2014-2020, τόσο αυτών που προβλέπονται για τις επενδυτικές προτεραιότητες, οι οποίες είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.) όσο και, ενδεχομένως, άλλων κατάλληλων επενδυτικών προτεραιοτήτων. Σκοπός μας είναι με την ολοκλήρωσή της η μελέτη να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί άμεσα το οραματικό αυτό έργο.
Παράλληλα επιδιώκουμε να εντάξουμε το δίκτυο πολιτιστικών-περιηγητικών διαδρομών με αφετηρία το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών σε ένα εξίσου οραματικό πρόγραμμα, την «Τριλογία της Αθήνας». Πρόκειται για μια δυναμική πρωτοβουλία που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Αττική που θα ανανεώσει το πολιτιστικό – τουριστικό ενδιαφέρον για την Αθήνα και θα τη μετατρέψει σε αυτόνομο προορισμό. Βασικός άξονας του παραπάνω προγράμματος θα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα αποκαθιστά τη σύνδεση που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο και τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Τα αρχαιολογικά πάρκα της Ελευσίνας και του Θορικού (Λαυρίου) σε συνδυασμό με τα κύρια μνημεία και μουσεία της Αθήνας (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Αγορά, Πνύκα, Διονυσιακό θέατρο, στοά Ευμένους, Ηρώδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο) αποτελούν μια ενότητα που αναδεικνύει τις βασικές πτυχές της αρχαίας Αθήνας: η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδός αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση, τα μνημεία της Αθήνας την πολιτική, δημοκρατική και πολιτιστική διάσταση και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.