Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Πηγή:www.archaiologia.gr
Στη δημιουργία νέας πύλης εισόδου-εξόδου του Κεραμεικού, επί της οδού Αγίων Ασωμάτων, έναντι της οδού Διπύλου, προχωρεί το Υπουργείο Πολιτισμού, διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Στη θέση των ημιερειπωμένων κτηρίων, που έχουν απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, δημιουργείται ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα στο οποίο συνενώνονται λειτουργίες εξυπηρέτησης του κοινού που, ως σήμερα, απουσίαζαν από τον Κεραμεικό: Αναψυκτήριο-café, αυτόνομο πωλητήριο, ειδικός χώρος για διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις, νέοι χώροι υγιεινής. Το κτήριο, εμβαδού 240 τ.μ., είναι σχεδιασμένο για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού είναι απαραίτητη και υπηρετεί την πολιτική μας, της καλύτερης εξυπηρέτησης και της ενίσχυσης της εμπειρίας των επισκεπτών, σε αυτόν τον μοναδικό χώρο. Η νέα πύλη εισόδου-εξόδου επί της οδού Αγίων Ασωμάτων δεν κάνει απλώς ευκολότερη την κίνηση και την πρόσβαση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξημένη παραμονή των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο και ιδίως για συμμετοχή εμποδιζόμενων ατόμων, ανθρώπων στην τρίτη ηλικία και οικογενειών, καθώς το νέο κτηριακό συγκρότημα ενσωματώνει τις απαραίτητες λειτουργίες, παρακολουθώντας την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των προϋφιστάμενων κτισμάτων και ενισχύοντας την αίσθηση της γειτονιάς, στο σημείο αυτό της πόλης, που σταδιακά χάνεται. Συγχρόνως, η οδός Αγίων Ασωμάτων αναβαθμίζεται, καθώς απομακρύνονται ή ενσωματώνονται στη νέα κατασκευή, τα ημιερειπωμένα υφιστάμενα σήμερα κτήρια. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού συμβάλλει και στην αναβάθμιση αυτού του τμήματος της πόλης, δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξής της».
Η έως σήμερα κυκλική πορεία της επίσκεψης, με την είσοδο και την έξοδο επί του πεζοδρόμου της Ερμού, δεν θα είναι πλέον μονόδρομος. Ένας νέος πόλος ενδιαφέροντος δημιουργείται στο ανατολικό όριο του αρχαιολογικού χώρου, εκεί όπου αναπτύσσεται το –άγνωστο στους πολλούς– νεκροταφείο της Ρωμαϊκής περιόδου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έτυχε της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ορισμένα από τα σημαντικότερα επιτύμβια μνημεία του Κεραμεικού των ρωμαϊκών χρόνων, όπως η κατάκοσμη σαρκοφάγος της Φιλωτέρας, από πεντελικό μάρμαρο, θα εκτίθενται στο κοινό, στη νέα θέση που διαμορφώνεται.
Ταυτόχρονα, η δυνατότητα ανεξάρτητης από το ωράριο του αρχαιολογικού χώρου λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων, η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της οδού Αγίων Ασωμάτων, με τη μετακίνηση της στάσης των ΚΤΕΛ, η διασύνδεση του Κεραμεικού διά της νέας πύλης με κοντινά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. το Δημόσιο Σήμα, η Αρχαία Αγορά, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης αναβαθμίζουν τον αστικό ιστό στο συγκεκριμένο σημείο του ιστορικού κέντρου, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο πολιτιστικό τοπόσημο συμβατό και αντάξιο με τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και της σημασίας του.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού (Δελτίο Τύπου).