Γρήγορη μετάβαση

ΗΠΕΙΡΟΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Από την οικοδόμηση στη λειτουργία

Το τετραήμερο, από Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ΙΣΤ΄ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου και στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» στη Φιλιππιάδα.

Ως κεντρικό θέμα της η φετινή Συνέλευση του Διαζώματος είχε την αποτίμηση μίας πορείας 10 ετών από την «ιδέα» έως την υλοποίηση του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από πρόταση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» ως ένα πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια της Ηπείρου (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα).

Στο επίκεντρο του κυρίως μέρους των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» ήταν η διερεύνηση της επόμενης μέρας της Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου. Τις εργασίες άνοιξαν η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης της Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Επιπλέον, τις εργασίες χαιρέτισαν και πολλοί εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2023 και τον προγραμματισμό των δράσεων για το έτος 2024. Στην ομιλία του, με τίτλο: «ΉΠΕΙΡΟΣ: 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» μίλησε για την ανάγκηανοίγματος ενός νέου ποιοτικού κύκλου στην Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, δηλαδή για την μετάβαση από την «οικοδόμηση» του προγράμματος στη «λειτουργία» του προϊόντος, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο τρίπτυχο:

  1. λειτουργικότητα της διαδρομής,
  2. βιωσιμότητα της διαδρομής και του φορέα λειτουργίας της,
  3. καθιέρωση δεικτών αξιολόγησης.

Τα μέλη του Σωματείου είχαν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου και να θαυμάσουν διά ζώσης την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στα έργα αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου.

Σημαντική στιγμή του τετραημέρου ήταν και η αναβίωση του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης, ύστερα από δύο χιλιετίες με το ανέβασμα της παράστασης του έργου «Το χάσμα της Κασσώπης» του Frédéric Lenormand από το Θεατρικό Εργαστήρι της Πρέβεζας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στη Γενική μας Συνέλευση, το ταξιδιωτικό γραφείο Somewhere We Know για τη διοργάνωση του ταξιδιού, καθώς και τα Εταιρικά Μέλη και του Χορηγούς που συνέβαλαν στη χρηματοδότηση μέρους των εξόδων της Συνέλευσης (Τεχνική Εταιρεία Μελετών Α.Ε., PHĀEA Resorts, Εταιρεία Mastihashop, Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., ΗΡΩΝ Σύμβουλοι, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε., ΒΙΚΟΣ Α.Ε., SYMBEEOSIS S.A., ΧΑΡΤΙΑ ΠΕΡΡΑΚΗΣ).

Φωτογραφίες: Τάσος Παπανικολάου

Δείτε περισσότερα δημοσιεύματα: