Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πηγή: 90fm.gr
Της Μαρίας Καράπα
Πειραιάς, Πασαλιμάνι, Οδός 2ας Μεραρχίας 38 και Ακτή Μουτσοπούλου. Έχω μόλις διαβεί την είσοδο της αυλής του νεοκλασικού όπου «χτυπάει η καρδιά» του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Η ηλιόλουστη ημέρα συμβαδίζει με την θετική ενέργεια που εκπέμπει το νεοκλασικό κόσμημα, αλλά κυρίως οι άνθρωποι, που άοκνα κάνουν πράξη το όραμα του Ιδρύματος, που μεταξύ των άλλων μεγάλων προσφορών στην πατρίδα, προσέφερε χείρα βοήθειας και στους πληγέντες ευβοιώτες.
Επρόκειτο να συναντήσω τον κ. Αριστομένη Συγγρό. Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής για τα Πυρόπληκτα και Υπεύθυνο του Προγράμματος ΑΝΑ-ΠΝΟΗ. Οι σκέψεις στριφογύριζαν στο μυαλό μου.. Είχα βέβαια κάποιες ερωτήσεις προετοιμάσει, αλλά η αίσθηση της θετικής αύρας , της εσωτερικής λάμψης , και του πλούτου των χιλιάδων βιβλίων με οδήγησε σε νέες δημοσιογραφικές ατραπούς.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει «όνομα» σε ότι αφορά στην δημοσιότητα . Έχει όμως όνομα στην πραγματική προσφορά. Ιδρύματα όπως αυτό που κοσμεί την ελληνική κοινωνία και ευεργετεί ποικιλοτρόπως την πατρίδα, ίσως θα έπρεπε να αποτυπώνουν και το επικοινωνιακό στίγμα της προσφοράς τους πιο εμφατικά, γιατί μπορεί να λειτουργούν ως φωτεινά παραδείγματα . Όπως και οι «φωτοδότες» του επικεφαλής της ανασυγκρότησης Σταύρου Μπένου.
Η έλευσή μου είχε ως αφετηρία την προσφορά του ιδρύματος στο πληγωμένο από τις καταστροφές νησί μας. Σύντομα όμως διαπίστωσα ιδίοις όμμασι ότι το εύρος της προσφοράς του ιδρύματος είναι ευρύτερο και πολυσχιδές.
Μ. Kαράπα : Ποτέ ξεκίνησε να λειτουργεί το ίδρυμα και ποιές είναι οι δράσεις του;
Αρ. Συγγρος: κα. Καράπα, το ίδρυμα ξεκίνησε να λειτουργεί ως βιβλιοθήκη Λασκαρίδη το 1992 και μετεξελίχθηκε στο ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το 1997. Έχει την δεύτερη μεγαλύτερη σε όγκο βιβλιοθήκη στην χώρα, μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Υπάρχουν ορισμένες συλλογές του ιδρύματος οι οποίες είναι εμβληματικές και πάρα πολύ σημαντικές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Έχουμε μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της κλασικής ελληνικής γραμματείας παγκοσμίως με πρωτότυπες εκδόσεις από τα μέσα του 14ου-15ου αιώνα.
Το ίδρυμα βασικά έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σημαντικότερες δράσεις του ιδρύματος είναι τα εκπαιδευτικά το προγράμματα πριν από την πανδημία περνούσαν κάθε χρόνο από το ίδρυμα πάνω από 40.000 παιδιά, χωρίς κόστος στα σχολεία της χώρας.
Κάναμε δράσεις και στα σχολεία. Με πρωτοβουλία της αειμνήστου Μαριλένας Λασκαρίδη, έκανε δράσεις στην επαρχία σε απομακρυσμένα σχολεία πραγματοποιώντας εκπαιδευτικές δράσεις. Τα προγράμματα είναι με τέτοιο τρόπο δομημένα ώστε τα παιδιά να μπορούν να αφομοιώσουν την πληροφορία με τον καλύτερο τρόπο.
Μ. Kαράπα: Αυτή είναι η μια πολύ σημαντική πτυχή του ιδρύματος. Πως ελήφθη η απόφαση να συνδράμει τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές ;
Αρ. Συγγρός: Ο πρόεδρος του ιδρύματος ο κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης και το διοικητικό συμβούλιο, αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2021 αποφάσισε να κάνει τη δωρεά του 1.100.000 ευρώ για την Β. Εύβοια και την Αρχαία Ολυμπία.
Μ. Kαράπα: Ποιές ήταν οι πρώτες σας ενέργειες ;
Αρ. Συγγρός: Αυτό που κάναμε αμέσως ήταν να πάμε στο πεδίο, να πάμε δηλαδή στις περιοχές αυτές και να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές άμεσες ανάγκες. Με βάση αυτά τα δεδομένα σε ορεινά χωριά της Β. Εύβοιας και κυρίως στην Κοκκινομηλιά η οποία ήταν ίσως το μοναδικό χωριό που η φωτιά πέρασε από μέσα. Αμέσως το ίδρυμα φρόντισε να ενισχύσει τους κατοίκους με εκείνα τα οποία χρειάζονταν, για να ανταπεξέλθουν στις πρώτες μέρες. Γεννήτριες, αλυσοπρίονα, εργαλεία για να μπορούν να καθαρίσουν το χωριό τους και με αυτόν τον τρόπο κάναμε την παρέμβαση, ώστε αυτές οι περιοχές να ανακουφιστούν. Το ίδιο ακριβώς πράξαμε και στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας. Εκεί δώσαμε στον Δήμαρχο εργαλεία γιατί δεν είχε και αυτά που είχε κάηκαν.
Μ. Kαράπα: Ξέρετε δεν είναι ευρέως γνωστή η προσφορά στους ευβοιώτες.
Αρ. Συγγρός: Εάν και κατά πόσο οι δράσεις αυτές είναι γνωστές, εμείς δεν τις κρατάμε κρυφές, αλλά δεν είναι ο βασικός μας στόχος να τις γνωστοποιήσουμε. Εμείς πήγαμε αμέσως μετά τις φωτιές και όπως γνωρίζετε η περιοχή της Β. Εύβοιας είχε προβλήματα και πριν από τις φωτιές. Νομίζω ότι είναι κρίσιμο εδώ να επισημάνουμε ότι οι φωτιές αυτό το οποίο έκαναν ήταν να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής. Και γι΄αυτό θα δείτε ότι μία από τις δράσεις που κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τα σχολεία τα οποία είναι υποβαθμισμένα, γι΄ αυτό και κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό.
Μ. Kαράπα: Πόσα χρήματα έχουν διατεθεί μέχρις στιγμής;
Αρ. Συγγρός: Περίπου στις 400.000 ευρώ έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα από το ίδρυμα Λασκαρίδη για την βοήθεια προς την Β. Εύβοια.
Μ. Kαράπα: Έχετε και συμμετοχή στην ανασυγκρότηση;
Αρ. Συγγρός:Βεβαίως. Συμμετέχουμε στην ανασυγκρότηση χρηματοδοτώντας την μελέτη για τις υποδομές στην Β. Εύβοια. Νομίζω ότι είναι από τις πιο σημαντικές μελέτες γιατί είναι εκείνη η οποία θα δείξει με ποιον τρόπο πρέπει να φτιαχτούν οι υποδομές, οι οποίες είναι σε πολύ κακή κατάσταση σήμερα, ώστε να είναι δυνατή η ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας
Μ. Kαράπα: Τι σας παρακίνησε ως Ίδρυμα να ασχοληθείτε με την ανασυγκρότηση;
Αρ. Συγγρός: κα. Καράπα νομίζω ότι είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι σε μία περιοχή η οποία είναι υποβαθμισμένη έτσι και αλλιώς και σε μια περιοχή η οποία έχει πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές, χρειάζεται μια γενικότερη παρακίνηση, όχι μόνο της κρατικής μηχανής, αλλά και εκείνων οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν.
Το ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη έχει αποδείξει στα χρόνια της διαδρομής του ότι είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης η οποία είναι σημαντική για την πατρίδα. Η Β. Εύβοια αυτή τη στιγμή είναι σημαντική.
Μ. Kαράπα: Το ίδρυμα έχει σταθεί αρωγός και σε άλλες περιπτώσεις;
Αρ. Συγγρός: Πολύ πρόσφατα μπορώ να σας πω για να έχετε μια εικόνα , την βοήθεια που δώσαμε στο Πολεμικό Ναυτικό με τα δύο πλοία. Πρόκειται για μια συνεχής διαδικασία των ανθρώπων του ιδρύματος στην προσπάθεια να βοηθούν όπου θεωρούν ότι πρέπει να βοηθούν. Και η Β. Εύβοια σήμερα χρειάζεται βοήθεια.
Αρ. Συγγρός: Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά. Έχουν τεθεί τα χρονοδιαγράμματα. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αυτά τα χρονοδιαγράμματα δουλεύουν. Η αλήθεια είναι ότι η ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που χρειάζεται όλους τους πόρους οι οποίοι μπορούν να διατεθούν, είτε αυτοί είναι ιδιωτικοί, είτε είναι δημόσιοι και θα πρέπει όλοι με υπομονή και επιμονή να συμβάλουμε σ αυτή την διαδικασία.
Μ. Kαράπα: Ως έργο έχει εξασφαλιστεί από την Ε.Ε ως εγγυημένο ότι θα υλοποιηθεί ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Υπάρχει το ενδεχόμενο ως ίδρυμα να συμμετάσχετε πέραν της χρηματοδότησης των μελετών και στην χρηματοδότηση κατασκευαστικού μέρους του έργου;
Αρ. Συγγρός: Θα μελετήσουμε τις προϋποθέσεις και θα δούμε αυτό το οποίο είναι το πιο πρόσφορο και το πιο πρακτικό να γίνει στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απόφαση, αλλά μελετάμε όλα τα δεδομένα και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα μια εικόνα και γι΄ αυτές τις δράσεις.
Μ. Kαράπα: Οι άνθρωποι της Τ.Α πως ανταποκρίνονται στην προσφορά σας και πως είναι η συνεργασίας σας με τον επικεφαλής της ανασυγκρότησης τον Σταύρο Μπένο;
Αρ. Συγγρός: Οι Δήμαρχοι είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας. Συνεργαζόμαστε μαζί τους και εκείνοι έχουν τον πρώτο λόγο για το τι θα γίνει στις περιοχές τους. Ο κ. Μπένος έχει το γενικότερο πρόσταγμα. Απ’ την αρχή έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, υπάρχει μια ανταλλαγή πληροφοριών όπου αυτή είναι αναγκαία και ο ένας υποστηρίζει την δουλειά του άλλου.
Μ. Kαράπα: Σε τι φάση βρίσκεται τώρα η βοήθεια που αποστέλλετε στην περιοχή;
Αρ. Συγγρός: Θα ολοκληρώσουμε την δράση που έχουμε για τα σχολεία. Είμαστε στην φάση της παραγγελίας των τελευταίων υλικών (υπολογιστές, πίνακες), τα οποία υπολογίζουμε να παραδώσουμε μέσα στις επόμενες μέρες. Είμαστε κοντά σε οικογένειες που πραγματικά χρειάζονται στήριξη και βοήθεια. Ψάχνουμε τρόπους να συμβάλουμε στην ανακούφιση των προβλημάτων των ανθρώπων. Βεβαίως βρισκόμαστε σε επαφή και με την πυροσβεστική για να δούμε τι είδους βοήθεια χρειάζονται και ένα σημαντικό μέρος της δράσης είναι οι αναδασώσεις γύρω από τις κατοικημένες περιοχές, ώστε να γίνουν με τον πιο επιστημονικό και ορθολογικό τρόπο.
Μ. Kαράπα: Ποια είναι οι εικόνα που θα θέλατε να έχουν οι Ευβοιώτες για το ίδρυμα Λασκαρίδη;
Αρ. Συγγρός: Νομίζω αυτή που έχουν αποκομίσει ήδη. Έχουν μια εικόνα για ένα ίδρυμα το οποίο νοιάζεται, για τα παιδιά, για τους κατοίκους, για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη, το διοικητικό συμβούλιο και ο Πρόεδρος ο κ. Λασκαρίδης, έχουν αποδείξει με τη στάση τους και με την δράση τους ότι νοιάζονται για τους ανθρώπους. Ένα πράγμα που θέλουμε να αποκομίσουν οι ευβοιώτες κα. Καράπα, είναι αυτό το νοιάξιμο και αυτή τη σκέψη που έχουμε γι΄αυτούς.
Φεύγοντας από το νεοκλασικό της προσφοράς, ανέπνευσα ακόμα πιο ελεύθερα και πιο δυνατά. Η ηλιόλουστη μέρα συμβάδιζε πια και με την αισιοδοξία, αφού ήμουν βέβαιη, όχι ως δημοσιογράφος μόνο, αλλά κυρίως ως Ευβοιώτισσα ότι μπορώ να είμαι ήσυχη και ότι τα λόγια – σε μια χώρα όπου δυστυχώς παραμένουν λόγια – αυτή τη φορά θα μετουσιωθούν σε πράξεις!