Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 17ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Πηγή: www.pelop.gr
Της Αλ. Παναγοπούλου – [email protected]
Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Αλλωστε, το ΔΙΑΖΩΜΑ είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τις βασικές αρχές του «Ψηφίσματος του Ευρπωαϊκού Κοινοβλυίου της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά για την Ευρώπη» και ειδικότερα με τα άρθα 14 και 15 που αναφέρονται σε νέα μοντέλα διακυβέρνησης.Συγκεκριμένα τα άρθρα αναφέρουν, πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
14. Χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Συμβουλίου να συντάξει κατευθυντήριες γραμμές για τα νέα μοντέλα συμμετοχικής διακυβέρνησης για τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς με την προώθηση της πτυχής «κοινό αγαθό» και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών σχεδίων,
15. ζητεί από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη νομικών μέσων που επιτρέπουν τη χρήση εναλλακτικών μοντέλων χρηματοδότησης και διαχείρισης, όπως η συμμετοχή των κοινοτήτων, η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών καθώς και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά (διατήρηση, συντήρηση, αποκατάσταση, ανάπτυξη και προώθηση).
Η ΠΑΤΡΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Το πρόγραμμα «Πόλις» στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί τέσσερις πόλεις της Ελλάδος και αφορά τις πόλεις του μέλλοντος και στόχο έχει την ανάδειξη της ταυτότητας των πόλεων, όχι μόνο της πολιτιστικής, αλλά και της ζωντανής τοπικής παραγωγής. Αν και ακόμα η Πάτρα δεν έχει ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η Γεωργία Μανωλοπούλου αναφερόμενη στην πρόταση που αφορά στην αχαϊκή πρωτεύουσα τονίζει: «Η πρόταση για την Πάτρα του μέλλοντος στηρίζεται στη φιλοσοφία της ανοικτής πρόσβασης, της απόδοσης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος στο κοινό της πόλης με την ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών δημιουργώντας ένα ενεργό πολιτιστικό δίκτυο με κέντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο καθιστώντας την παράλληλα κι ένα δυνατό προορισμό. Ο πολιτισμός δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως πολυτέλεια αλλά ως συνεκτική ύλη των κοινωνιών, πηγή συλλογικής μνήμης, γνώσης, έμπνευσης, πνευματικής απελευθέρωσης και ένα δυνατό αναπτυξιακό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξή της πόλης στηριζόμενο στις νέες αρχές του νέου μοντέλου.
H Γεωργία Μανωλοπούλου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαζώματος. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες, εδώ.