Γρήγορη μετάβαση

Γεωγραφία της μνήμης ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο

Σχετικά Θέατρα

Σελίδες Πολιτισμού 

Του Νίκου Παπουτσόπουλου

Οι φίλοι των Σελίδων Πολιτισμού έχουν την ευτυχία να απολαμβάνουν συχνά τα άρθρα του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος με υπομονή και ιδιαίτερη ευαισθησία έχει «σκαλίσει» ουσιαστικά όλη, σχεδόν, την Ελλάδα, από την αιτωλική Καλλίπολη στο Λευκαντί Ευβοίας και από την Ελεύθερνα της Κρήτης στα Ακοβίτικα έως την «πόλη του», τη Μεσσήνη.

Στις διαδρομές και αναζητήσεις του σε χώρους θρύλου και Ιστορίας ακολούθησε μοναδικές διαδρομές τριών χιλιάδων ετών και αφιέρωσε τη ζωή του στο τιτάνιο έργο της πλήρους αποκάλυψης, αναστήλωσης και ανάδειξης της αρχαίας Μεσσήνης, μιας σημαντικής αρχαίας πολιτείας, που ευνόησε η φύση της Μεσσηνίας. Ο επισκέπτης αντικρίζει την εικόνα που παρουσίαζε ο ευρύτερος χώρος της περίκλειστης από τείχη πόλης στην αρχαιότητα και την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, και που είναι σχεδόν όμοια με τη σημερινή όψη του αρχαιολογικού πάρκου, με τα οικοδομήματα πολιτικού και λατρευτικού χαρακτήρα να δεσπόζουν ανάμεσα σε σύγχρονους ελαιώνες, αμπελώνες και αγρούς.
Η αρχαία Μεσσήνη προσκαλεί τον σύγχρονο επισκέπτη σε μια διαφορετική απολαυστική περιδίνηση και, ταυτόχρονα, σε μια αναμέτρηση με το παρελθόν, τις τέχνες και την αισθητική.

Έναν θησαυρό αναμνήσεων, αφηγήσεων και ιστοριών του Πέτρου Θέμελη αποκαλύπτουν οι σελίδες του βιβλίου «Γεωγραφία της μνήμης» (έκδοση των Φίλων του Μουσείου του Μεσσήνιου χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη και του συγγραφέα, παραγωγή: Andy’s Publishers, 2021), καθώς ανακαλούν από τη λήθη και επαναφέρουν έναν κόσμο και μια αισθητική που άλλοτε λειτούργησαν αρμονικά με τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον…

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Γεωγραφία της μνήμης ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο (pdf)

Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη:

Πολεοδομία χθες και σήμερα, του Π. Θέμελη – 22 Αυγούστου 2021