Γρήγορη μετάβαση

Εταιρικά Μέλη: Ένας θεσμός γεννιέται – Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας

Το 2010 καλωσορίσαμε στην οικογένεια του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» το ιστορικότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.  Έκτοτε, η Τράπεζα στηρίζει το Σωματείο μας, ως εταιρικό μέλος, συμβάλλοντας σημαντικά στη λειτουργία και στις δράσεις του Σωματείου.

Η Εθνική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1841 και αποτέλεσε την πρώτη τράπεζα του νεοελληνικού κράτους, με καθοριστική συνεισφορά στην οικονομική ζωή του τόπου. Σήμερα, η Εθνική είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερου​ς Ομίλους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη χώρα μας, με πολύ σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία και τον αναπτυξιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας. Η Τράπεζα διαθέτει πλήθος χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων και των ιδιωτών.

Η Εθνική Τράπεζα έχει μεγάλη συνεισφορά, μέσω των δράσεων της  Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στην πρόοδο και στην ευημερία της κοινωνίας. Στόχος της είναι να λειτουργεί με υπευθυνότητα σε όλους τους τομείς, που αποτελούν σημαντικούς άξονες αειφόρου ανάπτυξης και περιλαμβάνουν την οικονομική ανάπτυξη, την εν γένει κοινωνική ευημερία, τη διαφύλαξη και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και η Εθνική Τράπεζα, μέσω της πλατφόρμας act4GREECE της Τράπεζας, υλοποιήσαμε το  πρόγραμμα  Crowdfunding για την ανάδειξη του σπουδαίου αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης, MyKassopi. Με το αξιακό πρόσταγμα «Θέλουμε λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους», συγκεντρώσαμε το ποσό των 80.500 ευρώ  με το οποίο το Σωματείο ανέθεσε τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου. Χάρη στη δράση αυτή, η αποκατάσταση του σπουδαίου αυτού μνημείου έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. μέσω της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, με προϋπολογισμό 2.400.000 ευρώ.

Επίσης, η Εθνική Τράπεζα  στήριξε οικονομικά τη δράση για το  αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας, όπου και με την βοήθεια και των απλών πολιτών της περιοχής το Σωματείο ανέθεσε όλες τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου. Σήμερα. το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, το πρώτο αρχαιολογικό πάρκο της χώρας, έχει ενταχθεί με χρηματοδότηση, ύψους 5.900.000 ευρώ, στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας «ΟΙΔΙΠΟΥΣ».

Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε τη μελέτη με τίτλο «Οργάνωση της συµµετοχής της τοπικής οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) στην  Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού», η οποία ανατέθηκε από το Σωματείο στην εταιρεία «ΕΤΑΜ Α.Ε.». Η μελέτη αυτή αποτελεί το θεμέλιο για τη συμμετοχή της επιχειρηματικότητας στη Διαδρομή VIA EGNATIA, η οποία εξασφαλίζεται μέσα από τη δημιουργία του cluster των επιχειρήσεων, στη βάση ενός κοινά αποδεκτού Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας. Το Cluster είναι μια εθελοντική, συλλογική πρωτοβουλία – δικτύωση επαγγελματιών, όπου έχει ως στόχο τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την τοπική οικονομία και κυρίως με το φαινόμενο της αγροδιατροφής, ώστε να καταστεί ένας υψηλού επιπέδου αναγνωρίσιμος τουριστικός προορισμός.

Σήμερα, η Εθνική Τράπεζα έχει ενταχθεί στη συμμαχία που έχουμε οικοδομήσει για την υποστήριξη της νέας δομής του Διαζώματος, D-HUB, η οποία έχει ως στόχο την εγκαθίδρυση και λειτουργία των δύο νέων θεσμών, που γεννηθήκαν μαζί με τα προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού, το Cluster και τον DMO (Destination Management/Marketing Organizations – Φορέας Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Προορισμού).

Πιο συγκεκριμένα,

  • μέσα από τη δημιουργία μιας «συστάδας (cluster) επιχειρήσεων» εξασφαλίζεται η συμμετοχή της επιχειρηματικότητας, στη βάση ενός κοινά αποδεκτού Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας για την υποστήριξη και προώθηση της Διαδρομής
  • ο Φορέας Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Προορισμού (Destination Management/Marketing Organization – DMO) αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση του Προγράμματος και μεριμνά ώστε όλη η «αλυσίδα» πόρων και υπηρεσιών της διαδρομής να διατηρεί υψηλή λειτουργικότητα και ποιότητα

Στο πλαίσιο αυτό, το D-HUB με την τεχνογνωσία που διαθέτει στην ωρίμανση των ήπιων δράσεων (soft ενεργειών) των προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού (μάρκετινγκ, ψηφιακά, επιχειρηματικότητα, φορέα λειτουργίας) συμβάλλει, ώστε να «μετατραπούν» τα προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού σε προϊόν.

H Εθνική Τράπεζα συνδράμει και στηρίζει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έμπρακτα, όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά, με την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει, σε πνευματικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

ete-diazoma