Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Το διάστημα από την Τρίτη 07 έως και την Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2017 μετέβη στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο, αφενός την παρουσίαση και προβολή του έργου του Σωματείου, αφετέρου την πρόταση να αξιοποιηθεί το 2018, ως Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου στην Ελλάδα για τις «Ο.Χ.Ε. Πολιτισμού», στον εμβληματικό χώρο των Δελφών.
Ο παγκόσμιος διάλογος σε οικονομικούς, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους, αναζητά ολιστικές προσεγγίσεις στη διαχείριση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος. Όπως αποτυπώνεται και στη φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. (2014-2020), βασικός στρατηγικός άξονας τίθεται πλέον η σύνδεση των μνημείων με τις πραγματικές υποδομές, την τοπική κοινωνία, την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα τρία νέα εργαλεία που εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον παραπάνω στόχο είναι: α) η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) που αφορά τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο Περιφέρειας (διαβάστε εδώ), β) η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (Β.Α.Α.) για μεγάλους Δήμους (διαβάστε εδώ) και γ) η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (Τ.Α.Π.-Τ.Ο.Κ.) για μικρότερες κοινότητες (διαβάστε εδώ).
Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, το «ΔΙΑΖΩΜΑ», με γενικό πρόταγμα «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής», σχεδιάζει ολιστικά Προγράμματα Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Διαδρομών, τα οποία σταδιακά επεκτείνονται σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας μας. Τα προγράμματα διαδρομών και πάρκων προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτούνται μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» (Ο.Χ.Ε.) για τον πολιτισμό. Οι «Ο.Χ.Ε.» αποτελούν μια στιγμή πνευματικής ανάτασης της Ευρώπης.
Τα παραπάνω, οδηγούν σε μια ανάγκη του Σωματείου να αναδείξει την ολιστική πρότασή του στη πολιτιστική διαχείριση και να προκαλέσει σε αυτή τη βάση, ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων σε θεσμικό επίπεδο. Για την προώθηση των παραπάνω στη διάρκεια παραμονής της αντιπροσωπείας του Σωματείου στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία συναντήσεις με θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης, καθώς και μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση –παρουσίαση του έργου του Σωματείου, στα μέλη του Πολιτιστικού Σωματείου «Ελληνικός Κύκλος» και του δικτύου Ελλήνων στις Βρυξέλλες, «ΑΡΓΩ».
Η αντιπροσωπεία του Σωματείου αποτελείτο από τους κ.κ. Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Ευδόκιμο Φρέγκογλου, 3D Generalist και υπεύθυνο Πολυμεσικών Εφαρμογών του Σωματείου, Μαρία Κουρασάνη, αρχαιολόγο και υπεύθυνη για τις διεθνείς σχέσεις του Σωματείου και Θοδωρή Μπένο ιδρυτικό μέλος και εθελοντή του Σωματείου, ερευνητή – ειδικό στον αγροδιατροφικό τομέα. Σε επιμέρους συναντήσεις συμμετείχαν ο κ. Μάνος Καστρινάκης και η κ. Ιωάννα Ταχμιντζή, τακτικά μέλη του Σωματείου, που συνέβαλαν με τις επαφές και την εμπειρία τους στην επιτυχία του ταξιδιού.
Την Τρίτη 07 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον εκπρόσωπο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Ο πρόεδρος του Σωματείου παρουσίασε το καινοτόμο έργο που συντελείται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ», που λειτουργεί ως «ο απόλυτος καταλύτης και κοινωνός της Ευρώπης και του νέου ΕΣΠΑ». Ο κ. Σχοινάς συνεχάρη τον πρόεδρο για το έργο του Σωματείου και δήλωσε πως «Οι Βρυξέλλες μπορούν να λειτουργήσουν ως το πεδίο αντήχησης για το ΔΙΑΖΩΜΑ».
Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Τζίμμη Τζαμάρ, Διευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βέλγιο. Ο κ. Τζαμάρ γνώριζε το έργο του Σωματείου, «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να κάνετε επαφές και την χρονιά αυτή το «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα πρέπει να γίνει γνωστό διεθνώς», είπε.
Μια ξεχωριστής σημασίας συνάντηση έλαβε χώρα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μιλτιάδης Κύρκος, Γιώργος Κύρτσος, Σοφία Σακοράφα, Μανώλης Κεφαλλογιάννης, καθώς και συνεργάτες των Ευρωβουλευτών. Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του έργου του Σωματείου, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης κατέγραψε τη συμφωνία όλων των παριστάμενων να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο έργο του Διαζώματος και πρότεινε να γίνει μέσα στο 2018 από το Ευρωκοινοβούλιο, μια συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες στην οποία θα προβληθεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ», ως παράδειγμα καλής πρακτικής.
Πλούσια σε συναντήσεις ήταν η Πέμπτη 9 Νοεμβρίου. Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης (DG Regio) με τον κ. Παναγιώτη Πανταζάτο, Αναπληρωτή της Μονάδας Ελλάδας-Κύπρου και τις συνεργάτιδές του κ.κ. Μυρτώ Ζορμπαλά και Δήμητρα Κανελλοπούλου. H συζήτηση εξελίχθηκε με επίκεντρο την καρδιά του προγράμματος και τη φιλοσοφία των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Και οι δυο πλευρές συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία μας θα είναι ζωντανή και διαρκής.
Στην συνέχεια της ημέρας ακολούθησε μια πολύ διαφωτιστική συνάντηση με τις κ.κ. Αιμιλία Αππίου και Χαρίκλεια Μπαμπαλούκα, οι οποίες στελεχώνουν την ειδική δομή της Γενικής Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού (DG EAC) της Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά, όπως είναι το πρόγραμμα «2018 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς», οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς» (πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»), αλλά και «Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά – Europa Nostra» (πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»). Οι κ.κ. Αππίου και Μπαμπαλούκα, μας ενημέρωσαν για τις διαδικασίες του προγράμματος «2018 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και ανταλλάξαμε ιδέες και προτάσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα ειδικών δράσεων που θα αναδεικνύουν το αναπτυξιακό, πολιτιστικό και πνευματικό υπόβαθρο των «Ο.Χ.Ε. Πολιτισμού».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με πρωτοβουλία του πολιτιστικού Σωματείου «Ελληνικός Κύκλος», που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες τα τελευταία 40 χρόνια για την προβολή της ελληνικότητας και του δικτύου της Αργούς. Στο τέλος της εκδήλωσης τα μέλη των σωματείων παραχώρησαν γεύμα.
Η πολύωρη αυτή συνάντηση με τους Έλληνες που διαμένουν στις Βρυξέλλες επέτρεψε την ουσιαστική ενημέρωσή τους για την πρόοδο του Σωματείου. Τα μέλη του Κύκλου και της Αργούς εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμβάλουν στο έργο του Σωματείου και ζήτησαν να προσδιοριστεί το μοντέλο συνεργασίας τους με το Σωματείο. Ο πρόεδρος κάλεσε τα μέλη των σωματείων να αποτελέσουν «πνευματικούς κριούς» για το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τους πρότεινε την «Υιοθεσία της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου». Ως ένα πρώτο βήμα αυτής της υιοθεσίας προτάθηκε η διοργάνωση μιας ημερίδας για την Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου, το καλοκαίρι του 2018.
Το ταξίδι σημείωσε επιτυχία καθώς έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια τόσο η κεντρική ιδέα του πυρήνα δράσης του Διαζώματος (τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης), όσο και η πρόταση για την ανάπτυξη πανευρωπαϊκού διαλόγου σε θεσμικό πλαίσιο, μέσω της διοργάνωσης του Συνεδρίου στους Δελφούς.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα θεσμικά όργανα, τους προέδρους των σωματείων και τα μέλη τους, για την ανταπόκρισή τους και να τους διαβεβαιώσουμε ότι εργαζόμαστε για την επιτυχία της κοινής μας αποστολής.