Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πηγή: www.atpreveza.gr
Στο Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Επιστημονικού Συμποσίου που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για το εμβληματικό αυτό μνημείο.
Το Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης μετά από 1500 και πλέον χρόνια δέχθηκε ξανά κοινό στις εξέδρες του και κατά την έναρξη του Συμποσίου όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα και τη μοναδικότητα του ρωμαϊκού μνημείου αλλά και στα βήματα που έγιναν μέσα στο χρόνο, προκειμένου να φτάσει στη σημερινή του μορφή.
“Είναι μεγάλη μας χαρά απόψε να παραδίδουμε στον κόσμο αυτό το εμβληματικό μνημείο όχι μόνο για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης αλλά νομίζω και για όλο τον ελλαδικό χώρο. Μετά τις εργασίες που έγιναν για την αποκατάστασή του θεωρώ ότι είναι πλέον ένα από τα πιο εμβληματικά και σπουδαιότερα μνημεία της Ρωμαϊκής αρχαιότητας σε όλη την Ελλάδα” ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη, η οποία αναφέρθηκε εν συντομία στην πορεία των έργων που ξεκίνησαν δειλά τη δεκαετία του 1990 με πρωτοβουλία του οραματιστή του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης Κων/νου Ζάχου, για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να αναδειχθεί ξανά ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του ρωμαϊκού κόσμου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, το οποίο όπως είπε συγκεντρώνει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.
“Ήταν μια διαδικασία επίπονη, κουραστική, με πολλά προβλήματα, τεράστια τεχνικά έργα, είχαμε όμως κοντά μας την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ειδική Διαχειριστική Αρχή από την ένταξη του έργου και σε όλη τη διάρκεια που το παρακολουθούσε. Είχαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση αναστήλωσης αρχαίων μνημείων με διευθυντή τότε τον κ. Σβολόπουλο κι έτσι καταφέραμε σήμερα και αποδίδουμε το Θέατρο στο κοινό.
Παράλληλα με τις εργασίες της αποκατάστασης έγινε πολύ σημαντική δουλειά με τη μελέτη όλων των ευρημάτων του Θεάτρου. Κάτι για το οποίο κατηγορούμαστε συχνά οι αρχαιολόγοι είναι ότι σκάβουμε αλλά όλα τα ευρήματα παραμένουν στις αποθήκες και δεν δημοσιεύονται ή δημοσιεύονται μετά από πολλά πολλά χρόνια. Έτσι πρέπει να πω ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανη για τους συνεργάτες μου, σημαντικούς επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν σε βάθος τα ευρήματα των ανασκαφών και έτσι είμαστε σε θέση αμέσως με το κλείσιμο του έργου να παρουσιάσουμε στο επιστημονικό συμπόσιο για το Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης τα ευρήματα που προέκυψαν από αυτό, σε μελέτες πολύ σημαντικές στις οποίες εργάστηκαν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας αλλά και συνάδελφοί μας από το εξωτερικό, από μεγάλα Πανεπιστήμια, ο καθένας εξειδικευμένος στο είδος του” ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Αγγέλη, ευχαριστώντας θερμά τον πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Νικόπολης Κων/νο Ζάχο, την πρώην Πρόεδρο Ευγενία Χαλκιά, την Έλενα Κουντούρη η οποία ως διευθύντρια της ΔΙΠΚΑ είχε την ευθύνη του έργου στο πρώτο ΕΣΠΑ, το πολυάριθμο προσωπικό που εργάστηκε στο έργο και τους δύο υπεύθυνους του έργου, τον αρχαιολόγο Βαγγέλη Παυλίδη και τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Κροκίδα.
Χαιρετισμό απέστειλε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε στο δύσκολο εγχείρημα ανάδειξης του Μνημείου και τα βήματα που έγιναν αυτά τα 10 χρόνια αλλά και στα έργα που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν στο μέλλον στην περιοχή και τα οποία αναμένται να συμβάλλουν καθοριστικά στη συνολική αναβάθμιση του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ευχαρίστησε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και όλους όσοι εργάστηκαν στο έργο, το Σωματείο Διάζωμα και τον κ. Μπένο και προανήγγειλε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν μέσα στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Περιφέρειας Ηπείρου.
“Εγώ λέω ως Περιφέρεια Ηπείρου ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας τιμήσατε και μπορέσαμε με τις διαδρομές των αρχαίων θεάτρων να βάλουμε αυτές τις εργασίες στα 5 αρχαία θέατρα και να γίνονται εργασίες που κάποτε φαινόταν απίθανο και δεν θα γινόντουσαν αν δεν υπήρχαν αυτοί οι πόροι. Θέλω κ. Μπένο να ευχαριστήσω το Σωματείο Διάζωμα που έδωσε σε εμάς μεγάλη βοήθεια για όλα αυτά κι εμείς τώρα αναλάβαμε να κάνουμε την παράκαμψη της Νικόπολης. Ξεκινήσαμε, θέλουμε συνεργασία γιατί αυτό θα δώσει το δικαίωμα να κάνουμε και την αίτηση στα Μνημεία της UNESCO. Επίσης, αυτό που θέλω να τονίσω ότι στην ΟΧΕ που θα συνεχίσει να υπάρχει το 2021-2027 θα συνεχιστούν οι εργασίες, γιατί πολλοί ρωτάνε για αυτό το πράγμα και σας λέω ότι είναι τιμή για την Περιφέρεια Ηπείρου η δουλειά σας, η συμβολή του Διαζώματος, οι αρχικές πράξεις του κ. Ζάχου και εσείς που πήρατε τη σκυτάλη και ακούσαμε τόσους σπουδαίους ανθρώπους που δούλεψαν εδώ, οι οποίο δώσανε αυτό το αποτέλεσμα. Η δουλειά συνεχίζεται. Συγχαρητήρια και ως Περιφέρεια Ηπείρου θα είμαστε μαζί σας” είπε ο περιφερειάρχης Ηπείρου απευθυνόμενος στην κα Αγγέλη, ενώ ο περιφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή του που ένα όραμα που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια πήρε “σάρκα και οστά”.
“Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα και πολύ συγκινημένος γιατί παραδίδεται σήμερα ένας χώρος ο οποίος έγινε με ένταξη από τον Περιφερειάρχη και χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου σε ένα συνολικό ποσό της τάξης των 5,5 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια στάθηκε εξ αρχής δίπλα με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη. Η Περιφέρεια η οποία ταυτόχρονα έχει δώσει χρήματα για το αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης, 20 και πλέον εκατομμύρια για την παράκαμψη της Νικόπολης και όπως είπε ο Περιφερειάρχης και τον ευχαριστώ για αυτό, θα συνεχίσουμε γιατί έρχεται το Στάδιο, το κτίριο υποδοχής αλλά και να τελειώσουμε ό,τι έχουμε από μελέτες για το χώρο που βρισκόμαστε τώρα. Θυμάμαι το 2011 με τον κ. Μπένο που ξεκινήσαμε από το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης και τελικά καταλήξαμε σε αυτό το όραμα που είναι οι πολιτιστικές διαδρομές των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου. Εκτός από αυτούς που ευχαρίστησε η κα Αγγέλη θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Σμύρη, που ήμασταν μαζί που συντάσσαμε το φάκελο για την ΟΧΕ, την τότε διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής Ελένη Ρόκκου, τη μετέπειτα διαχειρίστρια Έυη Παπανικολάου, όλους όσους ήταν σε αυτή την Επιτροπή που τότε συντάσσαμε, το Σωματείο Διάζωμα και θέλω να πω ότι αυτό που έγινε, μπορεί να υπήρχε το όραμα και τα χρήματα από εμάς αλλά αν δεν υπήρχαν οι αρχαιολόγοι δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τίποτα. Αυτό που παραδίδεται σήμερα και αυτό που θα παραδοθεί στο μέλλον είναι αποτέλεσμα της μεγάλης και σοβαρής δουλειάς που κάνουν οι αρχαιολόγοι μας και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό” ανέφερε ο κ. Ιωάννου, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κα Αγγέλη απηύθυνε και ο δήμαρχος Πρέβεζας εκφράζοντας τη συγκίνησή του.
“Σήμερα στο Επιστημονικό Συμπόσιο αισθάνομαι ως πολίτης αυτού του τόπου δέος, συγκίνηση και ευθύνη. Το Θέατρό μας είναι πλέον έτοιμο να φιλοξενήσει σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα ενώνοντας στο πέρασμα της ιστορίας το χειροκρότημα των κατοίκων της αρχαίας Νικόπολης με αυτό των δημοτών και των πολυάριθμων επισκεπτών μας ανά τον κόσμο στο σήμερα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργάκος και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα δήλωσε εκσταστιασμένος και συγκινημένος από τις εργασίες που έγιναν στο Μνημείο.
Ο κ. Μπένος έδωσε θερμά συγχαρητήρια στην κα Αγγέλη, στον κ. Ζάχο αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτό το έργο με ένα μείγμα σεβασμού προς το μνημείο, καινοτομίας και τόλμης.
Ο Πρόεδρος του Διαζώματος ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας για τη συνεργασία για την υλοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου και τόνισε πως το μελλοντικό μοντέλο διαχείρισης των μνημείων θα πρέπει να εστιάζει σε μια τριπλή αειφορία, περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική.
Κλείνοντας ο κ. Κων/νος Ζάχος εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στην ιστορία του Μνημείου και της αρχαίας Νικόπολης και τόνισε πως το Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο που ξεπερνάει τα όρια της Πρέβεζας.
Ο κ. Ζάχος χαρακτήρισε θαυμάσια τη συνεργασία που είχε με όλα τα νέα παιδιά που εργάστηκαν και εξέφρασε τη χαρά του που ξεκίνησε να υλοποιείται ένα άλλο μεγάλο όραμα που είχε για τη μετακίνηση του δρόμου εκτός του αρχαιολογικού πάρκου, ενώ ευχαρίστησε την κα Αγγέλη και τους συνεργάτες της.
Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε μελωδικά με την Καμεράτα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , ενώ οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα Τρίτη στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά μέσω των εξής συνδέσμων:
zoom : https://us06web.zoom.us/j/82525488787pwd=dGVnRkhheDR2SWNzZXpLWWtjMFNCUT09
youtube: https://youtu.be/uz-E5f__FjM