ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Την Τετάρτη 8/1/2020 δόθηκε το πρώτο ερέθισμα και έγινε το άνοιγμα της αυλαίας για το εαρινό εξάμηνο 2020 και την καινοτόμο δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το σωματείο Διάζωμα (υπεύθυνη ομάδα για την καινοτόμο δράση: Δρ Βασιλική Μπρίνια-επιστημονική υπεύθυνη, Δρ Θεόδωρος Μπένος, Δρ Μαίρη Μπελογιάννη, Δρ Παναγιώτης Μαστραντώνης), το οικονομικό εκπαιδευτικό περιοδικό «Ξενοφών» με επικεφαλής τον οικονομολόγο-εκπαιδευτικό κ. Γεώργιο Τζήρο, την ΜοΚΕ και το ACEin του ΟΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο Δρ Παναγιώτης Μαστραντώνης, μέλος της επιστημονικής ομάδας της δράσης και εθελοντής του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», το οποίο έχει ως αποστολή την ένταξη των μνημείων στην καθημερινή μας ζωή και τη σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με μια στοχευμένη παρουσίαση ανέδειξε το πρόβλημα της αναποτελεσματικής διαχείρισης των μνημείων της Ελλάδας με έμφαση στην πόλη της Ελευσίνας. Παράλληλα, οι φοιτητές/τριες συζήτησαν με τον βραβευμένο οικονομολόγο και εκπαιδευτικό κ. Γεώργιο Τζήρο, επιστημονικό μέλος του περιοδικού «Ξενοφών», για τη συμβολή της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Την Παρασκευή 10/1/2020 οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης με τη συνοδεία της επιστημονικής υπεύθυνης του Προγράμματος Δρ. Βασιλικής Μπρίνια συμμετείχαν σε έρευνα πεδίου που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα. Συνοδοιπόροι στο ενδιαφέρον αυτό ταξίδι στον χρόνο ήταν ο κ. Γεώργιος Τζήρος και ο Δρ Παναγιώτης Μαστραντώνης, ο οποίος ξενάγησε με συναρπαστικό τρόπο τους φοιτητές/τριες του Προγράμματος στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και συζήτησε μαζί τους σημαντικές πτυχές της ιστορίας της περιοχής καθώς και των αρχαίων κειμένων για τη θεά Δήμητρα.
Στο βασικό μέρος της έρευνας, οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, όπου επί αιώνες από την Μυκηναϊκή μέχρι την ύστερη Ρωμαϊκή εποχή λάμβαναν χώρα προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης τα Ελευσίνια Μυστήρια, η ιερότερη τελετή από όλες τις γιορτές της Αρχαίας Ελλάδας. Η Ελευσίνα αποτελούσε το πνευματικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας. Η ανάλυση των ιστορικών στοιχείων που αναδύονται από αυτόν τον ιερό τόπο, αποτέλεσαν πηγή συζητήσεων σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης σημαντικών αρχαίων χώρων μέσω της πολιτισμικής επιχειρηματικότητας, καθώς και το πώς αυτή μπορεί να συνδεθεί με την εκπαίδευση.
Επίσης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία σύνδεση του χθες με το σήμερα της πόλης της Ελευσίνας, η οποία κατά τις τελευταίες δεκαετίες συνιστούσε μία από τις κυριότερες «μηχανές» παραγωγής της Ελλάδας, με την εκβιομηχάνιση να μην έχει αφήσει ανεπηρέαστη την τοπική κοινωνία. Η έντονη ρύπανση του περιβάλλοντος και οι εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης αποτελούν μερικά από τα σημάδια που αντικρίζει ο σημερινός επισκέπτης. Ωστόσο, το ένδοξο παρελθόν που βίωσε κατά την αρχαιότητα η πόλη του Αισχύλου, αποτελεί τον φωτεινό φάρο προς τον οποίο στρέφονται οι φορείς της πόλης μέσα από συνεχείς δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου, με αποκορύφωμα την ανάδειξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το προσεχές έτος 2021.
Μετά από έναν περίπατο στην ηλιόλουστη Ελευσίνα, ο οποίος κατέληξε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με έναν από τους πρωτεργάτες της κίνησης «Ελευσίνα 2021», τον τέως αντιδήμαρχο της πόλης κ. Γαβριήλ Καμπάνη, ο οποίος και τους εξέθεσε το όραμα για την βελτίωση της εικόνας της πόλης. Η αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της αρχαίας κληρονομιάς αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο κατά την προσπάθεια ανάδειξης της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 σε ένα δυναμικό πολιτιστικό πυρήνα της περιφέρειας με απώτερο στόχο την αναβίωση της Αθηναϊκής Τριλογίας, της λειτουργικής δηλαδή σύνδεσης που είχε η Αρχαία Αθήνα με το Λαύριο, τον Πειραιά και την Ελευσίνα.
Με την έρευνα πεδίου ολοκληρώθηκε το πρώτο από τα πολλά ερεθίσματα που θα δοθούν το εαρινό εξάμηνο, σχετικά με την δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» και θα καταλήξουν σε μια εργασία σχετικά με τις προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Τριλογίας. Η καλύτερη εργασία της ομάδας των φοιτητών/τριών που θα προκριθεί από την επιτροπή αξιολόγησης των εργασιών θα παρουσιαστεί και θα λάβει έπαινο σε εκδήλωση του Διαζώματος.
Μία νέα λοιπόν πρόκληση ξεκινάει σύντομα για τους φοιτητές/τριες σε συνεργασία με το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τους υπόλοιπους φορείς, οι οποίοι αποτελούν για μία ακόμη χρονιά τους σημαντικούς αρωγούς σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι…