Γρήγορη μετάβαση

Έγκριση νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027: Μια σημαντική νίκη για τη χώρα και μια μεγάλη ευκαιρία για την εφαρμογή Ολιστικών Προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού στη χώρα

Η Ελλάδα σε επίσημη συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό, που έλαβε χώρα εχθές Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, πήρε τα εύσημα από την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την τεράστια πρόοδο που έκανε στην απορρόφηση του τρέχοντος Ε.Σ.Π.Α., και ενημερώθηκε επίσημα ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη από όλες τις Χώρες της Ε.Ε. που λαμβάνει την έγκριση για το Νέο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό πρόγραμμα είναι το  πρώτο πρόγραμμα κράτους μέλους που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες, με προϋπολογισμό 26,1 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 5,3 δισ. εθνικής συμμετοχής, ενώ αν προστεθεί σε αυτό η  ιδιωτική συμμετοχή, το συνολικό ποσό αγγίζει τα 33 – 34 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η χώρα μας δύναται να λάβει 57 δισ. ευρώ και από το  Ταμείο Ανάκαμψης (επιχορηγήσεις, δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια) με αποτέλεσμα να προκύπτει η διαμόρφωση ενός μεγάλου χρηματοδοτικού πακέτου ύψους 90 δισ. ευρώ ικανού να δημιουργήσει μια εντελώς νέα βάση στην αναπτυξιακή δυναμική της.

Το νέο Ε.Σ.Π.Α. υποστηρίζει και το νέο Ταμείο για τη Δίκαιη Μετάβαση με το 7% των συνολικών πόρων, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, στη Μεγαλόπολη και στα νησιά.

Από  τα 26,1 δισ. ευρώ του νέου Ε.Σ.Π.Α. τα 8,1 δισ. θα διαχειριστούν οι 13 Περιφέρειες της χώρας, ενώ  επίσης υπάρχει διακριτό πρόγραμμα με ενισχυμένους πόρους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πολιτική προστασία, τη δίκαιη μετάβαση, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια με νέες διαχειριστικές αρχές, καθώς και νέο πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα με δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Οι πολιτικές που θα χρηματοδοτήσει το νέο Ε.Σ.Π.Α. είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση – πνευματική και επιχειρησιακή – με τα Ολιστικά Προγράμματα (Πολιτιστικές Διαδρομές και Πάρκα, ΠΟΛΙΣ, Λεωφόροι Φύσης & Πολιτισμού) που προωθεί και υπηρετεί το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» τα τελευταία χρόνια.

Τα «ΟΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» του Διαζώματος, συνεπώς, αποκτούν μεγαλύτερο ρόλο στην υποστήριξη και υλοποίηση των προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού, τα οποία φιλοδοξούν να ενώσουν τους 3 ΠΥΛΩΝΕΣ: τα Μνημεία της Φύσης & Πολιτισμού, τον πολιτισμό της αγροδιατροφής και το πολιτιστικό προϊόν της χώρας, με το αξιακό περιβάλλον της Ευρώπης προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα «ΟΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» που υπηρετεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην νέα σελίδα του ιστότοπου, εδώ.

Δείτε σχετικά δημοσιεύματα:

  • Οι εμβληματικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ στο www.euro2day.gr
  • ΕΣΠΑ 2021-2027: Ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Εταιρικό Σύμφωνο στο www.taxheaven.gr