Γρήγορη μετάβαση

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι «Πράσινες Πολτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν, το 2012, από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Έκτοτε πραγματοποιούνται συστηματικά από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ., σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Εκπαιδευτική Κοινότητα, Πανεπιστημιακές Σχολές, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και φορείς με περιβαλλοντική δράση, συλλόγους πολιτών και οργανώσεις της τοπικής κοινωνίας, έχοντας βρει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει και φέτος στην πανελλήνια αυτή εκστρατεία με τις ακόλουθες δράσεις:

  • Αρχαιολογικός Χώρος στον λόφο της Γορίτσας

Την Παρασκευή 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική περιήγηση με τίτλο  «Μια πόλη, μα ποια πόλη; Μια πόλη στα ψηλά!», με τη συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή: πλάτωμα όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη και οριοθέτηση ενός δρόμου της, κυκλικό και τετράγωνο κτίσμα, Προμαχώνας, Ακρόπολη. Για να γίνουν κατανοητά τα λιγοστά υλικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, έντυπο εκπαιδευτικό υλικό, video και πολυμεσικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) θα ενισχύσουν την εμπειρία των συμμετεχόντων.

Σημείο Συνάντησης: Πλάτωμα Γορίτσας, ώρα 09:30

Υπεύθυνη επικοινωνίας (στη διάρκεια του εορτασμού): Ευμορφία Τσιαμάγκα, etsiamagka@culture.gr

  • Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Αίθουσα Εκδηλώσεων (1ος Όροφος)

Την Παρασκευή 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ένας  «Ψηφιακός περίπατος στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της  Σκοπέλου».Τη δράση θα παρουσιάσουνοι αρχαιολόγοι Γεωργίου Ιάκωβος και Ανετάκης Μιχαήλ. Στόχος της δράσης είναι να μεταδοθούν στους επισκέπτες πληροφορίες για τις αρχαιότητες και τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Σκοπέλου, με τρόπο άμεσο, ευσύνοπτο και διασκεδαστικό. Μετά το τέλος της παρουσίασης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή εφαρμογή.

Σημείο Συνάντησης: Αίθουσα Εκδηλώσεων Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου, ώρα 12:00

Υπεύθυνοι επικοινωνίας (στη διάρκεια του εορτασμού): Ιάκωβος Γεωργίου & Μιχαήλ Ανετάκης, igeorgiou@culture.gr & manetakis@culture.gr

  • Αρχαιολογικός  Χώρος Βασιλικής  Α – Αγίου Δημητρίου και Βασιλικής  Β – Επισκόπου Ελπιδίου

Στις 24, 25 και 26 / 5 / 2024 θα πραγματοποιηθεί η θεματική περιήγηση με τίτλο «Λειτουργώντας … στις βασιλικές του Αγίου Δημητρίου και του Επισκόπου Ελπιδίου των Φθιωτίδων Θηβών».

Οι Φθιώτιδες Θήβες στη σημερινή Νέα Αγχίαλο αποτελούν την εξέλιξη της «ευλίμενης» Πυράσου, επινείου της μεσόγειας πόλης των Φθιωτίδων Θηβών, που εκτεινόταν στην περιοχή των σημερινών Μικροθηβών. Η Πύρασος υπήρξε από τον 4ο μέχρι και τον 1ο π.Χ. αιώνα λιμάνι με έντονη εμπορική κίνηση. Η σταδιακή μετακίνηση των κατοίκων στην περιοχή του λιμανιού οδήγησε στην παρακμή και συρρίκνωση της μεσόγειας πόλης και σήμανε την ανάδειξη και άνθηση της παράλιας.

Πιθανόν από τον 2ο μ.Χ. αιώνα η Πύρασος μετονομάστηκε σε «Θῆβαι» και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας και σημαντικό εμπορικό λιμάνι του Παγασητικού. Από τον 4ο αιώνα υπήρξε έδρα επισκοπής, ενώ σύμφωνα με τον ιστορικό Προκόπιο, η οχύρωσή της ανακαινίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ (527-565). Η πόλη δεν φαίνεται να επιβίωσε μετά τον 7ο αιώνα. Η οριστική εγκατάλειψη της πόλης επισφραγίστηκε με τη μετακίνησητων κατοίκων της στην περιοχή του Αλμυρού και της Δημητριάδας (Παλαιά Βόλου), όπου αναπτύχθηκαν νέα οχυρωμένα αστικά κέντρα με σημαίνοντα ρόλο από τον 10ο αιώνα. Η έρημη κατά τους επόμενους αιώνες έκταση της άλλοτε «λαμπρής» πόλης των Φθιωτίδων Θηβών εποικίσθηκε το 1907 από πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και ονομάστηκε Νέα Αγχίαλος.

Παρά τις φειδωλές πληροφορίες των πηγών, οι γνώσεις μας για την ιστορία και τα μνημεία της πόλης αντλούνται από τα ευρήματα των ανασκαφών της τελευταίας εκατονταετίας. Συστηματικές και σωστικές ανασκαφικές έρευνες σε όλη την έκταση της σύγχρονης πόλης έφεραν στο φως σημαντικά εκκλησιαστικά και κοσμικά κτίρια – δημόσια κα ιδιωτικά – με πλούσιο μαρμάρινο γλυπτικό και ψηφιδωτό διάκοσμο, καθώς και πλήθος έργων τέχνης υψηλής ποιότητας. Η περίοδος ακμής της οριοθετείται χρονικά από τα τέλη του 3ου έως και τα τέλη του 6ου αιώνα.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα πραγματοποιηθεί στις 24, 25 και 26 Μαΐου εκπαιδευτική περιήγηση για σχολικές ομάδες αλλά και για το ευρύ κοινό στους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους των βασιλικών του Αγίου Δημητρίου και του Επισκόπου Ελπιδίου. Στόχος της δράσης θα είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από τη συζήτηση που θα προκύψει και αξιοποιώντας τα δικά τους, σημερινά, βιώματα, να προσπαθήσουν να αναβιώσουν νοερά το τελετουργικό της Θείας Λειτουργίας στις παλαιοχριστιανικές βασιλικές των Φθιωτίδων Θηβών.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου («Βαρνάλειου») Νέας Αγχιάλου, στις 08:30. Το Σάββατο και την Κυριακή οι περιηγήσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό, θα ξεκινήσουν στις 11:00 και θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Νέας  Αγχιάλου.

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Αγχιάλου (Βασιλική Α – Αγίου Δημητρίου)

Υπεύθυνη επικοινωνίας (στη διάρκεια του εορτασμού): κα Παναγιώτα Ρουπακιά (2428076468)