Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πηγή: kedikoglou.gr
Με προτεραιότητα την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων μελισσοκόμων της Βόρειας Εύβοιας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά για τη δρομολόγηση μελισσοκομικών πάρκων στην περιοχή.
Στη συζήτηση συμμετείχαν o Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνης Τσαγκαράκης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ.Μάριος Τζιτζινάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου κ. Ξενοφώντας Κάππας, το στέλεχος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας κα. Ελισάβετ Πρέζα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ύλη» – Master Plan για το Νέο Δάσος κ. Ηλίας Αποστολίδης και ο Δασολόγος – Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο κ. Τσαγκαράκης παρουσίασε αναλυτικά την πιλοτική μελέτη που έχει εκπονήσει για τέσσερα μελισσοκομικά πάρκα στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας, με προτάσεις για βραχυπρόθεσμες και μεσο-μακροπρόθεσμες δράσεις για την αποκατάσταση, ανάκαμψη και βελτίωση της μελισσοκομικής πράξης στην περιοχή. Στόχος της μελέτης, όπως τόνισε, είναι η ορθολογική εκμετάλλευση των μελισσοκομικών πόρων για την παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής αξίας και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών προς όφελος των μελισσοκόμων αλλά και της τοπικής κοινωνίας εν γένει.
Στην τοποθέτησή του ο ΥφΑΑΤ, ανέδειξε την καθοριστικής σημασίας χωροθέτηση των περιοχών για τη δημιουργία των εν λόγω πάρκων, με μελλοντική προοπτική τη δρομολόγηση και αντίστοιχων κτηνοτροφικών. Επανέλαβε ότι απώτερο κίνητρο είναι να παραμείνουν οι ντόπιοι μελισσοκόμοι στην περιοχή.
«Πρέπει να φτιάξουμε ένα πρότυπο μελισσοκομικό πάρκο, βάσει των πιστοποιήσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και των μελισσοκομικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ. Στόχος μας είναι να ενταχθούν τα πάρκα στο σχεδιασμό της Επιτροπής ανασυγκρότησης Μπένου», τόνισε και επικεντρώθηκε στις προδιαγραφές που θα πρέπει να εξασφαλιστούν για την ομαλή λειτουργία των πάρκων, όπως είναι η διάνοιξη δασικών δρόμων, η τοποθέτηση ομβριοδεξαμενών και η ενθάρρυνση των μελισσοκόμων να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο.
Αναφορικά με το μείζον θέμα των μελισσοτροφών, υποστήριξε ότι με την ανάπτυξη μελισσοκομικών φυτών στα μελισσοκομικά πάρκα, θα ενισχυθεί η αυτάρκεια των μελισσοκόμων και αυτό «θα είναι ένα εφόδιο για το μέλλον». Καταλήγοντας, επισήμανε ότι με την τοποθέτηση κυψελών στις καμένες εκτάσεις, επιταχύνεται η αναγέννηση της τοπικής χλωρίδας.