Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Με χαρά το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανακοινώνει την έναρξη της δράσης «Digital Diggings: a virtual diary of restoration for the ancient theatre of Sparta», που εντάσσεται στο πεδίο της Δημόσιας Αρχαιολογίας και αποτελεί καρπό εθελοντών του Δικτύου Αρωγών Μελών του.
Στις 18 Ιουνίου 2021 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, στην περιοχή της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου) με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Για την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου η χρηματοδότηση προήλθε από το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund, μετά από χορηγία που διέθεσε στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Στο παραπάνω πλαίσιο και με στόχο την προβολή της πορείας αποκάλυψης του σπουδαίου μνημείου, σχεδιάζεται ένα ψηφιακό «ημερολόγιο» που θα έχει τη μορφή ιστοσελίδας και θα ενημερώνει το κοινό για την πρόοδο αποκατάστασης του Αρχαίου Θέατρου Σπάρτης, αξιοποιώντας παράλληλα σαν «όχημα» προβολής τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Instagram, TikTok). Βασικοί στόχοι της δράσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σπάρτης – με επίκεντρο το θέατρο – μέσα από τα καινοτόμα πρότυπα του 21ου αιώνα, τη συνεργασία της επιστημονικής με την τοπική κοινότητα (δημόσια αρχαιολογία) και την καλλιέργεια της ενεργούς συμμετοχής των νέων σε ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για την υλοποίησή του προγράμματος έχει συγκροτηθεί μια διεθνούς χαρακτήρα ομάδα από φοιτητές αρχαιολογίας – μουσειολογίας – διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ψηφιακής επικοινωνίας. Τη δημιουργία και επιστημονική έρευνα του προγράμματος έχει αναλάβει η Δάφνη Μάρτιν (Daphne D. Martin), μια εκ των «Πρεσβευτών» των Αρχαίων Θεάτρων του Διαζώματος και πτυχιούχος Κλασικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Yale στις Η.Π.Α. Σήμερα φέρει τον τίτλο της υποψήφιας διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, με τη διδακτορική της έρευνα να αφορά τους τομείς της Κλασσικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης με επίκεντρο την αρχαϊκή Σπάρτη. Συνεργάτιδες στο πρόγραμμα είναι ακόμα: η Κωνσταντίνα Μαρκόγλου, αρχαιολόγος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΠΜΣ «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» του ΕΚΠΑ καθώς επίσης και η Αλεξάνδρα Χρυσαδάκου, αρχαιολόγος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΠΜΣ «Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού» του ΑΠΘ. Οι τρεις τους έχουν εργαστεί και εργάζονται για πολιτιστικά ιδρύματα, μουσεία και αρχαιολογικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι βασικοί τους στόχοι είναι η επικοινωνία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τα καινοτόμα πρότυπα του 21ου αιώνα, η συνεργασία της επιστημονικής με την τοπική κοινότητα (δημόσια αρχαιολογία) και η ένταξη των νέων στα αρχαία κληροδοτήματα και μνημεία κάθε τόπου και εν προκειμένω στο Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης.
Στο πλαίσιο της δράσης η ομάδα θα πραγματοποιήσει ακόμη συνεντεύξεις με πολίτες της Σπάρτης, ώστε να αναδειχθούν προσωπικές τους εμπειρίες που συνδέονται με το θέατρο και θα αναπτύξει σταδιακά μια συλλογική αρχειοθήκη άυλης κληρονομιάς. Η διάρκεια του προγράμματος αφορά το διάστημα από το φθινόπωρο του 2021 έως το καλοκαίρι του 2024.
Η υλοποίηση της δράσης θα γίνει σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», το Σύλλογο «Γιτιάδα» και πάντα υπό την καθοδήγηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) και του επιστημονικού προσωπικού που έχει αναλάβει να φέρει το μοναδικό αυτό μνημείο στο φως.
Θα μπορείτε να αναζητήσετε το παραπάνω πρόγραμμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα «Reviving AToS» και σύντομα θα ανακοινωθούν τα επίσημα εγκαίνια των λογαριασμών (accounts) για αλληλεπίδραση με το κοινό, σε Instagram και Tik Tok.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα δράση και το Δίκτυο Αρωγών Μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», μπορείτε να επικοινωνείτε με τη συντονίστρια του δικτύου – αρχαιολόγο του Διαζώματος, κ. Μαρία Κουρασάνη: 210.82.54.256, [email protected].