Γρήγορη μετάβαση

Δίκτυο Αρωγών Μελών Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»: «Πολιτισμικές Διαδρομές στην ιστορία του 1821 στη Στερεά Ελλάδα»

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 είχαμε τη χαρά  στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση της εργασίας της κυρίας Ιωάννας Παπαδοπούλου, φοιτήτριας του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πάτρας με τίτλο «Πολιτισμικές Διαδρομές στην ιστορία του 1821 στη Στερεά Ελλάδα».

Η παραπάνω παρουσίαση έγινε στον Πρόεδρο του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κύριο Σταύρο Μπένο, παρουσία των στελεχών του Διαζώματος, και των μελών της θερμοκοιτίδας “D-HUB”.

Η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου επέλεξε να κάνει την πρακτική της άσκηση στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» το περασμένο καλοκαίρι και να ενταχθεί στο Δίκτυο Αρωγών Μελών του Διαζώματος.  Από τα 22 προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού που έχουν προταθεί από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ή υλοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, η κα Παπαδοπούλου επέλεξε να μελετήσει τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού “ΟΙΔΙΠΟΥΣ”» και με αφορμή τα 200 χρόνια που συμπληρώθηκαν από το 1821 να σχεδιάσει μια θεματική πολιτιστική διαδρομή με τοπόσημα από την περίοδο  της επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Πολιτισμικές Διαδρομές στην ιστορία του 1821 στη Στερεά Ελλάδα» εξελίσσεται γύρω από την ιστορία της επανάστασης του 1821 και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα προϊόν πολιτισμικού τουρισμού, το οποίο θα αναδεικνύει σημαντικές στιγμές από τον αγώνα των Ελλήνων στη Στερεά Ελλάδα κατά του Οθωμανικού ζυγού. Οι προτεινόμενοι πόλοι – σταθμοί της διαδρομής επομένως συνδέονται με σημαντικά γεγονότα της περιόδου και είναι οι εξής:

  • Βοιωτία: Ιερά Μονή Οσίου Λουκά – 27/03/1821
  • Άμφισσα: Κάστρο Σαλώνων – 10/04/1821
  • Λαμία: Μάχη Αλαμάνας – 23/04/1821
  • Γραβιά: Χάνι της Γραβιάς – 08/05/1821
  • Καρπενήσι: Μάχη στο Κεφαλόβρυσο – 09/08/1823
  • Στόχος της προτεινόμενης διαδρομής είναι η ανάδειξη του ρόλου της Στερεάς Ελλάδας ως ενός από τους βασικούς πυρήνες της επανάστασης μέσα από μια πρόταση σύγχρονης διαδρομής που να αποτελέσει πόλο προσελκύσεις επισκεπτών.

Παράλληλα με τα ιστορικά στοιχεία η διαδρομή επιχειρεί τη σύνδεση με τη διατροφή του τόπου, και την πλούσια άυλη πολιτιστική κληρονομιά αναδεικνύοντας έτσι και την σύγχρονη ζώσα τοπική κοινωνία.  Η παραπάνω πολιτιστική διαδρομή, συνοδευόμενη από φωτογραφικό, περιγραφικό και ενημερωτικό υλικό (χάρτες, παραπομπές σε τοπικές ιστοσελίδες) απέκτησε ψηφιακή παρουσία μέσω μιας ιστοσελίδας, η οποία λειτουργεί σαν το μέσο για την προσέγγιση του κοινού. Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη εδώ.

Για την υλοποίηση του προγράμματος ευχαριστούμε επίσης για τη συμβολή τους κ.κ. : Μαίρη Μπελογιάννη – υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος Διαζώματος, Χρήστο Χιώτη – Visual Communications Designer και μέλος της θερμοκοιτίδας “D-HUB”, Σοφία Βακιρτζηδέλη – προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Νομού Φθιώτιδος,  Ιωάννα Γεωργοπούλου – αρχαιολόγο και αρωγό μέλος του Διαζώματος, τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Δράσης & Εθελοντισμού Βαγίων “Μήτρος Μπινιάρης”.

  • Στιγμιότυπα από την παρουσίαση της κας Ιωάννας Παπαδοπούλου στον πρόεδρο του Διαζώματος, κ. Σταύρο Μπένο και στα στελέχη και τους συνεργάτες του σωματείου.
  • Στιγμιότυπα από την παρουσίαση της κας Ιωάννας Παπαδοπούλου στον πρόεδρο του Διαζώματος, κ. Σταύρο Μπένο και στα στελέχη και τους συνεργάτες του σωματείου.

Πληροφορίες σχετικά με το Δίκτυο Αρωγών Μελών Διαζώματος, μπορείτε να διαβάσετε εδώ αλλά και να επικοινωνήσετε με την αρχαιολόγο του σωματείου και Υπεύθυνη Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, κα Μαρία Κουρασάνη: 210.82.54.256.