Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στις 11 και 12 Ιουνίου 2019 οι εργασίες του Διεθνούς Σεμιναρίου στο Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας με θέμα : «Ελληνικά και Ρωμαϊκά Θέατρα στην περιοχή της Μεσογείου», στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε εκτενώς το καινοτόμο πρόγραμμα «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Θεάτρων (Δ.Δ.Α.Θ.)» που υλοποιείται από το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», το Πανεπιστήμιο IUAV και το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης. (βλ. πρόγραμμα σεμιναρίου)
Το σεμινάριο οργάνωσε η κ. Μόνικα Τσεντάνι, Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Iuav της Βενετίας, διευθύντρια του Κέντρου Σπουδών Classic.A και του Επιστημονικού Περιοδικού Engramma, εκπρόσωπος των ιδρυμάτων αυτών στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Θεάτρων. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν ολοκλήρωση της σύνταξης του ηλεκτρονικού δελτίου καταγραφής όλων των δεδομένων για τους αρχαίους ελληνικούς και ρωμαϊκούς χώρους θέασης και ακρόασης στην περιοχή της Μεσογείου και γενικότερα η πρόκληση ενός γόνιμου διαλόγου για την πολιτιστική διαχείριση και την επιστημονική τεκμηρίωσή τους. Ομιλητές ήταν αναγνωρισμένοι εκπρόσωποι από το χώρο της αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής, αλλά και φοιτητές του Πανεπιστημίου IUAV οι οποίοι παρουσίασαν με επιτυχία μελέτες περίπτωσης, κατά τις οποίες εφάρμοσαν δοκιμαστικά το επιστημονικό δελτίο καταγραφής που συντάσσει η Ομάδα του Διεθνούς Δικτύου σε αρχαία θέατρα της βορειοανατολικής Ιταλίας.
Στο σεμινάριο, μετά τις εισαγωγικές ομιλίες των Ιταλών καθηγητών, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπολέτης, αρχιτέκτων, μέλος του Δ.Σ. του Διαζώματος και του Δ.Δ.Α.Θ. ανέπτυξε το πολυσχιδές έργο του Διαζώματος σε όλες του τις εκφάνσεις, αναφερόμενος τόσο στο έργο τεκμηρίωσης και ανάδειξης των θεάτρων, όσο και στο σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών που έχουν στόχο τη σύνδεση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της χώρας μας με την βιώσιμη ανάπτυξη. Αμέσως μετά, η κ. Δανάη Αντωνάκου, αρχιτέκτων-χωροτάκτης, και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Δ.Δ.Α.Θ., παρουσίασε τον απολογισμό της πρόσφατης επιστημονικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο, τονίζοντας πως η προσέγγιση όλων των φορέων που απαρτίζουν το Δ.Δ.Α.Θ. σε επίπεδο παρεμβάσεων στα μνημεία, διακρίνεται από κοινές αξίες και χαρακτηριστικά, όπως η υψηλή ποιότητα, η καινοτομία, οι συνέργειες και η βιώσιμη ανάπτυξη. Κατόπιν ο Καθηγητής Αρχαιολογίας και Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Θεάτρων, κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης ανέπτυξε τον οραματικό πυρήνα του Δ.Δ.Α.Θ. και παρουσίασε την ιστορία και την σύγχρονη δραστηριότητα διαχείρισης των αρχαίων θεάτρων στην χώρα μας.
Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη σε σειρά συνάντηση εργασίας των μελών του Διεθνούς Δικτύου, στη διάρκεια της οποίας ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του πρότυπου μοντέλου για την τεκμηρίωση των μνημείων (επιστημονικό δελτίο). Σύντομα εξάλλου, πρόκειται να βγει στον αέρα, η ιστοσελίδα, “Τheatron Network”, η δυναμική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Ματαρόα χάρη στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, η οποία θα φιλοξενεί τα επιστημονικά δελτία των αρχαίων θεάτρων που θα συντάσσει η επιστημονική ομάδα που έχει συγκροτήσει η κάθε χώρα-μέλος του Δικτύου.
Η επόμενη προγραμματισμένη επιστημονική ημερίδα, προγραμματίζεται για το 2020 με θέμα: «H ηθική της ανάδειξης των Αρχαίων Θεάτρων». Στόχος της ημερίδας θα είναι η ενθάρρυνση της επιστημονικής κοινότητας για διεθνή διάλογο στο ζήτημα της ηθικής στο έργο διαχείρισης των αρχαίων θεάτρων.
Mπορείτε στη συνέχεια να δείτε σχετικές ανακοινώσεις και δελτία τύπου:
Σύμβαση ανάθεσης σχεδιασμού ιστοσελίδας για το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Θεάτρων
Κοιμώμενα θέατρα σε τροχιά αφύπνισης (video εκδήλωσης)
Πρώτη συνάντηση εργασίας για τη Δημιουργία ενός Διεθνούς Δικτύου για τα Αρχαία Θέατρα
To επιστημονικό δελτίο (2019 – 2020)