Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Καινοτόμος Διεπιστημονική Δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» ακαδημαϊκού έτους 2022-2023
Α’ Eκδήλωση του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνεργασία του Διαζώματος, του περιοδικού «Ξενοφών» και της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ
«…Όπως τα πεύκα
κρατούνε τη μορφή του αγέρα
ενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί
το ίδιο τα λόγια
φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου
κι ο άνθρωπος έφυγε, δεν είναι εκεί…
Αλλά πού θά είσαι τη στιγμή που θά ’ρθει εδώ σ’ αυτό το θέατρο το φως;»
(Γ. Σεφέρης, Τρία κρυφά ποιήματα, Επί σκηνής, ΣΤ, 1966)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ξεκίνησε και γι’ αυτήν την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 στις 13/1/2023 η καινοτόμος και μακρόχρονη επιτυχημένη συνεργασία του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.) με το Σωματείο Διάζωμα, το οικονομικό περιοδικό «Ξενοφών» και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ο.Π.Α. Η Δρ Βασιλική Μπρίνια, επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος, το οποίο παρακολουθούν προπτυχιακοί φοιτητές/τριες από όλα τα τμήματα του Ο.Π.Α., σημειώνει πως «ο πολιτισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα του Προγράμματος για τη σμίλευση και την ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας των υποψήφιων εκπαιδευτικών» και γι’ αυτό και επεδίωξε τη συνεργασία με το Διάζωμα η οποία αφήνει σημαντικό μνημονικό ίχνος τους φοιτητές/τριες.
Οι φοιτητές/τριες του Ο.Π.Α. εμπνέονται από τα Ολιστικά Προγράμματα Πολιτιστικού Τουρισμού, τα οποία σχεδιάζει και υλοποιεί το Διάζωμα με στόχο όχι μόνο την αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων αλλά και τη σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη κι εκπονούν σχέδιο εργασίας συναφές με την Πολιτιστική Διαδρομή που «πρωταγωνιστεί» στα σχέδια του Διαζώματος.
Για το 2022-2023 το σχέδιο εργασίας των φοιτητών/τριών έχει ως θέμα: «Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του Λαυρίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Η Τριλογία της Αττικής». Θυμίζουμε πως το μεγάλο έργο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα-Αθήνα-Λαύριο» έχει ως στόχο την αποκατάσταση στη σύγχρονη εποχή της λειτουργικής σύνδεσης που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, με το Λαύριο και τα μεταλλεία αργυρούχου μολύβδου καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Οι πτυχές αυτές φώτιζαν το πολιτικό, πνευματικό, φιλοσοφικό, οικονομικό και εμπορικό μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας. Οι φοιτητές/τριες του Ο.Π.Α. τα προηγούμενα χρόνια ασχολήθηκαν με μεγάλη επιτυχία με τον ένα από τους τρεις πόλους, συγκεκριμένα με την Ελευσίνα κι έκαναν πρωτότυπες κι ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές προτάσεις δημιουργώντας έτσι ένα πνευματικό κεφάλαιο τριάντα (30) πρωτότυπων εργασιών που τέθηκε υπόψη των αρμοδίων φορέων για την άντληση καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρηματικών ιδεών σχετικά με την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας προς όφελος της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2023.
Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, την αυλαία για το εαρινό εξάμηνο 2023 άνοιξε ο κ. Γιώργος Δερμάτης, Δρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (Βιομηχανική Αρχαιολογία) του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου, με μια εξαιρετική διάλεξη που αποτέλεσε κίνητρο για γόνιμο διάλογο και έμπνευση για τους φοιτητές/τριες. Η διάλεξη είχε τίτλο: «Η τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο, ο ιστορικός χρόνος, τα μνημεία και οι ιδέες. Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του Λαυρίου» και μπορείτε να τη δείτε εδώ:
Παρούσες/παρόντες στο Ο.Π.Α., στην πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του 2023 ήταν:
Την περίοδο του εαρινού εξαμήνου οι φοιτητές/τριες θα επισκεφτούν για μια έρευνα πεδίου το Λαύριο και θα παρακολουθήσουν κι άλλες, σχετικές με το σχέδιο εργασίας τους, εκδηλώσεις. Τον Ιούνιο, η επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης των έργων των ομάδων των φοιτητών/τριών θα επιλέξει τις τρεις καλύτερες εργασίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν και θα βραβευτούν με βραβείο και επαίνους σε ειδική εκδήλωση του Άνω Διαζώματος.