Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Μια πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, εστιασμένη στην Αρχαία Ελληνική Μουσική, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 7 Αυγούστου 2022 στο Αρχαίο Θέατρο Γυθείου, ώρα 21:00, ξεχωριστό μνημείο-τοπόσημο της περιοχής.
Η εκδήλωση που έχει τίτλο «3000 χρόνια Ελληνικής Μουσικής» οργανώνεται από τον ιστορικό Πανγυθεατικό Γυμναστικό Σύλλογο – ιδρύθηκε το 1901 – που αδιαλείπτως ομνύει στο αξίωμα «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Αύγουστο. Η καταστροφική πυρκαγιά, όμως, που έπληξε την περιοχή εκείνες τις μέρες δεν επέτρεψε την πραγμάτωσή της.
Η εκδήλωση θα έχει δυο μέρη. Στο πρώτο ο Γυθειάτης Πολιτικός Μηχανικός, αλλά και κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης με μια κατατοπιστική ομιλία θα εξηγήσει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αναπαραχθεί σήμερα η αρχαιοελληνική μουσική “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση”. Θα αναφερθεί στη θέση της μουσικής στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων καθώς και στη δύναμη και την εμβέλειά της. Θα μιλήσει για τα μουσικά όργανα τα οποία είχαν οι αρχαίοι, θα επισημάνει τον παιδευτικό, αλλά και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της μουσικής στην αρχαιότητα, ο οποίος είχε πολλές ενδιαφέρουσες, αν και άγνωστες στους πολλούς πτυχές. Θα αναφερθεί στη σχέση της μουσικής με το Αρχαίο Δράμα, μια σχέση η οποία συνεχίζεται αδιάπτωτα μέχρι τις μέρες μας, και θα ολοκληρώσει την ομιλία του με αναφορές τόσο στη σχετική βιβλιογραφία, όσο και στα σχετικά ηχογραφήματα. Επειδή αρκετοί αλλοδαποί, οι οποίοι θα ευρίσκονται στην περιοχή για διακοπές, θα θελήσουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, θα αναφερθεί συνοπτικά στα πλέον ενδιαφέροντα τμήματα της ομιλίας του και σε γλώσσα αγγλική.
Στο δεύτερο μέρος το εξαιρετικό μουσικό σύνολο ΛύρΑυλος, το οποίο ίδρυσε το 2000 ο Παναγιώτης Στέφος, θα αξιοποιήσει όλη την εμπειρία των πολύχρονων ερευνών του σχετικά με τη Μουσική στην Αρχαία αλλά και τη Νεότερη Ελλάδα. Με τους άξιους συνεργάτες του θα ξεναγήσει τους θεατές-ακροατές στον αρχαιοελληνικό μουσικό ήχο και στη συνέχειά του. Οι μουσικοί του συνόλου ερμηνεύοντας 20 αρχαιοελληνικά και νεότερα όργανα, θα καταλύουν τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας το χτες με το σήμερα, και θα εξηγήσουν συνάμα το πώς και το γιατί. Μια μουσική παράσταση, προσπάθεια αναπαράστασης μιας άλλης εποχής, απόλυτα ταιριαστή με το χώρο – Αρχαίο Θέατρο – και με το μουσικό ήθος που αυτός αποζητά.
Τα μέλη του συνόλου ΛύρΑυλος είναι:
Παναγιώτης Στέφος: κίθαρις, λύρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, κοχύλια
Ζαφειρώ Χατζηφωτίου: υψίφωνος, απαγγελία, κρόταλα, σείστρα
Μιχάλης Στέφος: τραγούδι, λύρα, φόρμιγγα, άσκαυλος, κέρας, κογχύλια, τύμπανο
Όλγα Στέφου: λύρα, κίθαρις, φωνητικά, σαντούρι, κογχύλια
Η επιστημονική έρευνα, η ανακατασκευή αρχαίων οργάνων, οι πρωτότυπες συνθέσεις και η ενορχηστρωτική επιμέλεια των αρχαίων μουσικών κειμένων έγιναν από τον Παναγιώτη και το Μιχάλη Στέφο.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο, αποτελεί συνδιοργάνωση του Πανγυθεατικού Γυμναστικού Συλλόγου, που έχει μέγα χορηγό την εταιρεία ταχυμεταφορών Γενική Ταχυδρομική, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι ο ιστότοπος Githio – Click.
Σημειώνεται τέλος ότι την εκδήλωση έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο πλέον ιστορικός και με ανυπολόγιστη προσφορά πολιτιστικός σύλλογος της χώρας, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής.