Γρήγορη μετάβαση

Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: larisa-theatre.com

Εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί και ορίζει την ολοκλήρωσή του το 2023, βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε την 31η Ιουλίου 2022. Αισιόδοξος για την πορεία των εργασιών και κυρίως για την ποιότητα της συνεργασίας, εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός.

Στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, πλήρη ενημέρωση για την πορεία των εργασιών ανέλαβε να κάνει προς την υπουργό Πολιτισμού, ο επικεφαλής επιβλέπων, αρχιτέκτων μηχανικός και προϊστάμενος του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ, κ. Δημήτριος Καραγκούνης. Αμέσως μετά, η κα. Μενδώνη δήλωσε τα εξής: «Επισκεπτόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη Λάρισα γιατί θέλουμε να παρακολουθούμε την πορεία του θεάτρου. Ήταν ένα έργο το οποίο για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν όραμα και σιγά-σιγά αυτό γίνεται πραγματικότητα χάρη στη στενή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του περιφερειάρχη και την εργώδη προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας». Πρόσθεσε ότι το έργο είναι σε εξαιρετικά καλό σημείο. «Εξελίσσεται απολύτως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Από εκεί που ήταν σχεδόν ερειπιώνας έχει αποκτήσει τη γεωμετρία του. Αποκαθίσταται το μνημείο σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας. Πολύ σύντομα θα αποδοθεί το μνημείο στην πόλη. Το Αρχαίο Θέατρο δεν είναι το μόνο σημείο που έχουμε στον σχεδιασμό μας. Η στρατηγική του Υπουργείου και της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη των μνημείων της πόλης που εκπροσωπούν όλες τις χρονικές περιόδους της πόλης».

Σε ερώτηση για το πότε ακριβώς θα το απολαύσουν οι Λαρισαίοι απάντησε: «Αυτό που μπορούμε να προσδιορίσουμε είναι την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου άρα του έργου, που είναι το 2023. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Σημασία έχει πως το μνημείο είναι σχεδόν αποκατεστημένο. Σημασία έχει η πόλη να παραλάβει ένα μνημείο που θα πρέπει να έχει μέλλον, καθώς γεννήθηκε ένα μνημείο που ήταν εξαφανισμένο κάτω από πολυκατοικίες. Σκοπός μας είναι πάντα τα μνημεία να αποδίδονται στους φορείς τους άρα στους πολίτες της Λάρισας. Πιστεύουμε πως τα μνημεία προστατεύονται όταν οι πολίτες τα αγαπούν και τα σέβονται».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε την κα. Μενδώνη «που στέκεται με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στον πολιτισμό και στο μεγάλο μνημείο της Λάρισας που είναι το Αρχαίο Θέατρο». Τόνισε ότι «έβαλε τάξη, με στρατηγική, με χρονοδιάγραμμα αλλά και με χρηματοδότηση. Ολιστική προσέγγιση. Για πρώτη φορά δεν υπάρχει η σαφής ασάφεια. Τώρα υπάρχει ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα, μαζί με τους ανθρώπους της αρχαιολογίας που δουλεύουν εντατικά και ελεύθερα. Δεν δουλεύουν ζητιανεύοντας. Αυτό που ζητούν το έχουνε, μέσω του προγράμματος από χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας. Έχουμε μια μεγάλη συνεργασία. Εμείς πιστεύουμε πως ο πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης. Είναι βαθύ αναπτυξιακό εργαλείο. Τα μνημεία για να προστατεύονται πρέπει να αποδίδονται στους πολίτες. Αυτό είναι δόγμα της Λίνας Μενδώνη και το ακολουθούμε γιατί είναι σοβαρό και αποτελεσματικό. Εδώ υπάρχει μια αυτοματοποιημένη εργασία. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια και εργαζόμενοι, δουλεύουν με αυτοματισμό. Είχαμε χαθεί στα χρονοδιαγράμματα όλα αυτά τα χρόνια».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Αγοραστός είπε πως: «Αλλάζουμε τη Θεσσαλία, αλλάζουμε τη Λάρισα και αποδίδουμε στον κόσμο μνημεία που διεισδύουν οι επιθυμίες όλων των ανθρώπων. Αυτό είναι το μεγαλείο της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας».

Την Υπουργό ακολούθησαν: η βουλευτής της ΝΔ κα. Στέλλα Μπίζιου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων κα. Ρένα Καραλαριώτου με τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Αργυρόπουλο, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Λάρισας κ. Ηλίας Σουφλιάς, η πρόεδρος της Unesco Λάρισας κα. Θεοδώρα Κάλλα καθώς και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα. Σταυρούλα Σδρόλια, που έδινε πολύτιμες πληροφορίες όποτε χρειαζόταν.

Εντός χρονοδιαγράμματος το Αρχαίο Θέατρο

Η Λίνα Μενδώνη στο αρχαίο θέατρο Λάρισας

Στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας η Υπ. Πολιτισμού κα. Μενδώνη

Λίνα Μενδώνη από Λάρισα: “Το Αρχαίο Θέατρο ως έργο βρίσκεται σε εξαιρετικό στάδιο”