Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πηγή: korinthia.net.gr
Με τον Πρόεδρο της πρωτοβουλίας «Διάζωμα» Σταύρο Μπένο, παρουσία του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, συναντήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, Αθηνά Κόρκα, στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.
Μετά τη συνάντηση η κυρία Κόρκα σημείωσε ότι «η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Διάζωμα είναι στρατηγικής σημασίας καθώς αφορά μελέτες για πέντε σημαντικά αρχαία θέατρα της περιοχής μας:
Ειδικότερα, για το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση των ανασκαφών η οποία περιλαμβάνει:
i. Ολοκλήρωση των εργασιών αποκάλυψης του θεάτρου με παράλληλη φωτογραφική και αρχαιολογική τεκμηρίωση
ii. Ανάδειξη της σύνδεσης του Θεάτρου με με το αρχαίο Στάδιο στο οποίο θα εκτελεσθούν εργασίες αναγνώρισης της μορφής του.
Η δεύτερη φάση σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην περιφέρεια και τον δήμο Σικυωνίων ολοκληρώνεται στις 27 Νοεμβρίου 2019 και μένει να δούμε αν οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί ή αν θα υπάρξει παράταση των εργασιών της δεύτερης φάσης.
Mπορείτε στη συνέχεια να δείτε φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση:
Δυο λόγια για το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας
Με βάση τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και την κατασκευή του θεάτρου, που περιελάμβανε τη σκηνή με τις δυο ράμπες και την οπίσθια στοά, τις παρόδους, τα αναλήμματα του κοίλου και την ορχήστρα με τις προεδρίες, και το γεγονός ότι δεν εντάσσεται στον «ιπποδάμειο» ιστό της πόλης, το θέατρο χρονολογείται στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Ανακατασκευάσθηκε τη ρωμαϊκή περίοδο, πιθανόν μετά το 146 π.Χ.
Το θέατρο της Σικυώνας είναι κατασκευασμένο στις υπώρειες της ακρόπολης των ελληνιστικών χρόνων, στο φυσικό κοίλο του λόφου, δυτικά της αρχαίας αγοράς. Όπως όλα τα αρχαία θέατρα ακολουθεί την ίδια αρχιτεκτονική σχεδίαση. Τα μέρη του είναι τρία: το κοίλον, η ορχήστρα και η σκηνή.
Συνολικά πρέπει να υπήρχαν εξήντα σφήνες (σειρές) εδωλίων. Χαρακτηριστικό στοιχείο του θεάτρου είναι οι δυο θολωτοί δίοδοι στα άκρα του πρώτου διαζώματος, μήκους 16 μ., πλάτους 2,55 μ. και ύψους 2,60 μ., οι οποίες αποτελούσαν και τις κύριες εισόδους των θεατών.
Η ορχήστρα, διαμέτρου 24,04 μ. έχει σχήμα λίγο μεγαλύτερο από το ήμισυ της περιφέρειας ενός τέλειου κύκλου και το δάπεδο της είναι στρωμένο με πατημένο χώμα. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι το θαυμάσιο από τεχνική άποψη αποχετευτικό της σύστημα. Μια αποχετευτική τάφρος, πλάτους 1,25 μ. και βάθους 1.00 μ., σκεπασμένη με πλάκες στο σημείο επαφής με κάθε μια από τις κλίμακες, διέτρεχε την ορχήστρα μπροστά από τα τιμητικά εδώλια και εξέχυνε τα όμβρια ύδατα σε αβαθή τάφρο, που διασχίζει την ορχήστρα παράλληλα προς τον τοίχο του προσκηνίου. Τα ύδατα διοχετεύονταν σε μια τρίτη τάφρο που διέσχιζε κάθετα την ορχήστρα και απέληγε σε μικρή κλίμακα πίσω από τα σκηνικά.
Το σκηνικό οικοδόμημα αποτελείται από το προσκήνιο και την κυρίως σκηνή, η οποία ήταν διώροφη και έφερε πλούσιο γλυπτικό και αρχιτεκτονικό διάκοσμο. Δυο συμμετρικές ράμπες λαξευμένες στο πέτρωμα, οδηγούσαν στο λογείο. Στις παρόδους, δεξιά και αριστερά, πλάτους 4 μ., υπήρχαν πύλες κατά το πρότυπο του θεάτρου της Επιδαύρου. Στην πίσω (βορειοανατολική) πλευρά της σκηνής οικοδομήθηκε στοά δωρικού ρυθμού με 13 κίονες, που απολήγει στο βορειοδυτικό άκρο σε κρηναία κατασκευή.
Το ανασκαμμένο τμήμα του Θεάτρου (σκηνικό οικοδόμημα, κοίλο και ορχήστρα) αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στα τέλη του 19ου αιώνα (1886-1898). Συμπληρωματικές ανασκαφικές εργασίες έγιναν από την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών το 1952 και το 1984. Με πόρους του ΕΣΠΑ η ΛΖ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), πραγματοποίησε με αυτεπιστασία το 2006-2007 εργασίες αποκατάστασης της νότιας θολωτής διόδου, ενώ υποστυλώθηκε προσωρινά και η βόρεια θολωτή δίοδος.
Mπορείτε στη συνέχεια να δείτε φωτογραφικό υλικό του αρχαίου θεάτρου: