Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Πηγή: xronos.gr
Επιβεβαιώνεται πλήρως το προ ενός έτους ρεπορτάζ του «Χ» για τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα στο δρόμο Μαρώνεια – Πετρωτά. Με τις εργασίες να έχουν προχωρήσει αρκετά κατά μήκος του δρόμου, έχουν βγει ήδη ασφαλή πορίσματα πως «αποκαλύπτεται» ο πολεοδομικός ιστός της αρχαίας Μαρώνειας.
«Ο παραλιακός δρόμος διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας και του Ισμάρου, επομένως εξαρχής ξέραμε ότι θα έχουμε και έρευνες και… ευρήματα. Και λίγο πολύ επαληθευτήκαμε, ιδιαίτερα στην περιοχή του αρχαίου ιερού και του αρχαίου θεάτρου. Εκεί έχουμε βρει οικιστικά κατάλοιπα, δηλαδή τον πολεοδομικό ιστό της πόλης και ενταγμένα μέσα σ’ αυτό το πλέγμα διάφορα αρχιτεκτονικά κατάλοιπά», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα.
Η αρχαιολόγος εξήγησε πως τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτιμώνται αρμοδίως. Εάν βρίσκονται παραπλεύρως του δρόμου διατηρούνται, ενώ εάν βρίσκονται κατά μήκος αυτού προκρίνεται η καλύτερη δυνατή λύση για την αξιοποίησή τους.
Η σημασία των ευρημάτων
Η αρχαία Μαρώνεια κατοικείται τουλάχιστον από το 500πΧ και ήταν δεδομένο πως… όπου σκάψει κανείς θα βρει αρχαιολογικούς «θησαυρούς». Πάντως, τα ευρήματα δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά στο μάτι, κι η κα Καραδήμα εξηγεί αναλυτικά: «Λόγω της μακραίωνης ιστορίας της αρχαίας Μαρώνειας, η οποία ανά τους αιώνες διατήρησε και το όνομά της, είναι λογικό να μην σώζονται τα αρχαία μνημεία στο ύψος που θα θέλαμε (και στο αρχαίο θέατρο για παράδειγμα διασώθηκαν μόνο οι τρεις σειρές από τις τουλάχιστον είκοσι που είχε).
Παρόλα αυτά η σημασία όλων των καταλοίπων για εμάς είναι πολύ ιδιαίτερη, καθώς μάς δίνουν πληροφορίες για τη χρήση των μνημείων, την εποχή που έγιναν, ποια κτίρια περιβάλλουν το αρχαίο θέατρο. Δηλαδή πέρα από τα ευρήματα καθαυτά, οι πληροφορίες που αντλούμε από αυτά είναι πολύ σημαντικές».
Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του έργου, προχωρούν οι ανασκαφικές από την αρχαιολογική υπηρεσία. Όταν προκύπτουν ευρήματα, διεξάγονται επικουρικά σωστικές ανασκαφές.
Εκτός από την περιοχή γύρω από το αρχαίο θέατρο και το αρχαίο ιερό, που ήταν σχεδόν δεδομένο πως θα έφερνε στο φως αρχαιότητες, πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αρχαία Σύναξη. Κι εκεί, όταν φτάσει το εργοτάξιο κατασκευής του δρόμου, αναμένονται με ενδιαφέρον οι αρχαιολογικές ανασκαφές.
Η παραλιακή σύνδεση Μαρώνειας-Πετρωτών πραγματοποιείται με πόρους ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενώ «δένει» με αντίστοιχο έργο στην ΠΕ Έβρου, από Πετρωτά έως Δίκελλα, για την τελική ενοποίηση των παραλιακών αρχαιολογικών χώρων Ροδόπης κι Έβρου.