Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Πηγή: https://www.atpreveza.gr
Τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 14 Σεπτεμβρίου θα απασχολήσει το θέμα: “Έγκριση ή μη συμπληρωματικής γεωτεχνικής έρευνας και μελέτης στο αρχαίο θέατρο Κασσώπης, στο πλαίσιο του Υποέργου 1 της Πράξης Αποκατάσταση – Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης (Α΄ Φάση)”.
Η ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει για το συγκεκριμένο έργο που αφορά το θέατρο της Κασσώπης:
“Με το προτεινόμενο έργο συμπληρώνονται οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου και γενικότερα στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των έργων με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ. και το Ε.Σ.Π.Α.
Οι εργασίες επί του αρχαίου θεάτρου, αποτελούν την α΄ φάση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα με τίτλο: Υποέργο 1: «Αποκατάσταση – Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης (Α΄ Φάση)», το οποίο θα υλοποιηθεί δι΄ αυτεπιστασίας από την ΕΦΑ Πρέβεζας και το Υποέργο 2: «Μέτρα ανάσχεσης κατολισθητικών φαινομένων» το οποίο θα υλοποιηθεί με εργολαβία από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι εργασίες αποκατάστασης στο αρχαίο θέατρο επικεντρώνονται κατά περιοχές στα εξής σημεία: α) αναλημματικοί τοίχοι, β) κεντρικό διάζωμα, γ) καμπύλος περιμετρικός αναλημματικός τοίχος στην απόληξη του κοίλου, δ) εδώλια κάτω κοίλου [τρεις πρώτες σειρές με δυνατότητα επέκτασης] και ε) σκηνικό οικοδόμημα. Οι υποδομές που υλοποιούνται περιλαμβάνουν την επέκταση των υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, τη λήψη μέτρων προστασίας από τα όμβρια ύδατα καθώς και την πραγματοποίηση εργασιών διαμόρφωσης εργοταξιακού δρόμου πρόσβασης- κίνησης οχημάτων.
Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί κατάλληλη προσαρμογή των WC του κτιρίου εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να εξυπηρετούν και ΑμεΑ. Παράλληλα θα ληφθούν μέτρα ανάσχεσης των κατολισθητικών φαινομένων από τα επικλινή πρανή του υπερκείμενου ορεινού όγκου στο εσωτερικό του θεάτρου εξασφαλίζοντας την απαραίτητη προστασία για τους επισκέπτες του χώρου. Καθ΄όλη τη διάρκεια του έργου πραγματοποιείται φωτογραφική τεκμηρίωση καθώς και τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση όλων των νέων στοιχείων που προκύπτουν, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα στην περιοχή του θεάτρου, πινακίδα με γραφή Braille, και θα εκδοθεί θα εκδοθεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.
Η πράξη αποτελεί μία από τις δράσεις του πιλοτικού προγράμματος Ολοκληρωμένης Εδαφικής Επένδυσης της Περιφέρειας Ηπείρου με τίτλο «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» για τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης πολιτιστικής διαδρομής και ενός εξειδικευμένου και επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού με συνεκτικό στοιχείο τα αρχαία θέατρα της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Αμβρακίας, των Γιτάνων με αυτό της Κασσώπης”.