Γρήγορη μετάβαση

Δελτίο Τύπου: 9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη: «Αθήνα – Ελευσίνα – Λαύριο: Ένα ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον»

Το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Αμφιθέατρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ» στο Μουσείο της Ακρόπολης η 9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη. Ο τίτλος της φετινής συνάντησης ήταν: «Αθήνα – Ελευσίνα – Λαύριο: Ένα ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον», καθώς η όμορφη αυτή συνάντηση ήταν αφιερωμένη σε ένα ολιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, την Πολιτιστική Διαδρομή «Η Τριλογία της Αττικής».

Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης. Επιπλέον, στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Εταιρικών Μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», τα οποία υποστηρίζουν καθημερινά το έργο και τις δράσεις του Διαζώματος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε η συνεισφορά των Εταιρικών Μελών του Σωματείου σε μείζονα προγράμματα ανάδειξης μνημείων και υλοποίησης πολιτιστικών διαδρομών, με έμφαση στην «Τριλογία της Αττικής».

Η «Τριλογία της Αττικής» είναι μία ισχυρή και πρωτότυπη αφήγηση που φωτίζει τη σύνθετη και την πολυεπίπεδη πραγματικότητα της κλασικής Αθήνας. Βασικός άξονας του προγράμματος είναι η υλοποίηση μιας ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής που αποκαθιστά τη σύνδεση που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο και τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει ολιστικά την αρχαία πόλη των Αθηνών (δηλαδή του άστεως και των δήμων της). Η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδό αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση της πόλης, τα μνημεία της Αθήνας προβάλλουν την πολιτική, δημοκρατική και πολιτιστική διάσταση και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, εμπεριέχει την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής» έχει ήδη ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027: «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027» ως μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα αγκαλιάζει όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια Αττικής και θα συνομιλεί με όλα τα επιμέρους προγράμματα Ο.Χ.Ε. – Β.Α.Α. που προωθούνται εκεί (π.χ. Ο.Χ.Ε. – Β.Α.Α. Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής, Δήμου Αθηναίων, Δήμου Πειραιά, Δήμων Νότιας Αττικής), όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη:

Για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως παρουσιάστηκε και στην παραπάνω συνάντηση, εφαρμόζεται για πρώτη φόρα ένα πρωτοποριακό σχήμα (βλ. εικόνα), το οποίο θα αποτελέσει πιλότο για το σχεδιασμό και τη λειτουργία ομόλογων ολιστικών προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού. Ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του προγράμματος ορίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα, κυρίως όσον αφορά στη διαμόρφωση της κεντρικής στρατηγικής του, καθώς και στην υλοποίηση των έργων πολιτισμού του προγράμματος. Ως φορέας λειτουργίας (D.M.O.) του προγράμματος ορίζεται η Νέα Μητροπολιτική Αττική, η οποία θα είναι υπεύθυνη κυρίως για την υλοποίηση των ήπιων δράσεων του προγράμματος (marketing, ψηφιακές δράσεις, επιχειρηματικότητα), αλλά και για τη διαρκή και εύρυθμη λειτουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής.