Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ) και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ οργανώνουν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού το 3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Banquet.
Η Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ – https://edabyt.gr/) είναι αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2018 ως μετεξέλιξη της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε το 1993. Είναι μια επιστημονική εταιρεία που στόχο έχει να προάγει την επιστημονική έρευνα και να διαδώσει τις ιστορικές γνώσεις γύρω από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων, μέχρι και το Βυζάντιο.
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη (https://www.noesis.edu.gr/), είναι κοινωφελές, πολιτιστικό, επιμορφωτικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, που προβάλλει τον τεχνικό πολιτισμό και δημιουργεί για το ευρύ κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για την ενημέρωσή του γύρω από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ξεκίνησε την πορεία του το 1978 ως Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (σημερινό Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας), το 2001 εξελίχθηκε στον σημερινό φορέα ΝΟΗΣΙΣ και υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Στόχος του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση επιστημονικών εργασιών που αφορούν την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία από τις απαρχές μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους και η ανάδειξη όλων των πρόσφατων πορισμάτων της διεθνούς επιστημονικής έρευνας σε αυτόν τον τομέα. Έχουν προσκληθεί να ομιλήσουν σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο Βρετανός ερευνητής κ. Michael T. Wright και ο καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφών Μουσάς. Πλήθος επιστημόνων συμμετέχουν με ομιλίες στις δώδεκα Συνεδρίες:
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2024
1η Συνεδρία: Προσκεκλημένοι ομιλητές
2η Συνεδρία: Λατομική – Γλυπτική
3η Συνεδρία: Ναυπηγική – Ναυσιπλοΐα
4η Συνεδρία: Οικοδομική, Γεωτεχνική
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024
5η Συνεδρία: Βυζάντιο – Άραβες / Χημεία – Υαλουργία
6η Συνεδρία: Μηχανολογία και Μετρητικοί Μηχανισμοί
7η Συνεδρία: Υδραυλικά έργα
8η Συνεδρία: Ξυλουργική – Κεραμουργία / Αγροτική Τεχνολογία –Υφαντική
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
9η Συνεδρία: Αρχαίοι Μηχανικοί, Κινητικότητα και Πολιτισμική Διάδραση,
Καινοτομία – Τεχνολογία
10η Συνεδρία: Στρατιωτική τεχνολογία
11η Συνεδρία: Οικονομία – Ενέργεια – Τυποποίηση
12η Συνεδρία: Μεταλλευτική, Μεταλλοτεχνία, Εγγειοβελτιωτικά έργα
Παράλληλα, έξω από την αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη ηχοκινητικές ταινίες για τη λειτουργία του Διόλκου, την χάραξη του Ευπαλίνειου Ορύγματος στη Σάμο και άλλα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, που έχουν παραχθεί από την ΕΔΑΒυΤ, καθώς και το ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV «Αρχαιοελληνικός οπτικός τηλέγραφος – Αναπαράσταση με τους μαθητές του Βαρβακείου».
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταδίδονται ταυτόχρονα και στο αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ (Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας), στη Θεσσαλονίκη.
Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι ελεύθερη και δωρεάν για όσους θα έχουν συμπληρώσει το σχετικό Δελτίο Παρακολούθησης. Το αναλυτικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου και το Δελτίο Παρακολούθησης μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.edabyt.gr.
Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας υλοποιείται χάρη στην υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τις χορηγίες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τις Εταιρείες COSMOTE, ΑΒΑΧ, TERNA.