Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, εγκαινιάστηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» η πρώτη δράση του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει τον τίτλο «Παίζω και μαθαίνω για το αρχαίο θέατρο».
Η εκπαιδευτική δράση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Υπεύθυνης του Παιδικού Σταθμού του Δήμου Κηφισιάς “LA LA LAND”, κυρίας Ειρήνης Βογιατζή, και υλοποιήθηκε από την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό, και μέλος του Διαζώματος, κυρία Αθηνά Πουρσαϊτίδου, σε συνεργασία με τις παιδαγωγούς του σχολείου. Τη δράση παρακολούθησε η κυρία Μαίρη Μπελογιάννη, που είναι η Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Διαζώματος.
Στη διάρκεια της δράσης οι μικροί «αρχαιο-εξερευνητές» γνώρισαν τα βασικά μέρη ενός αρχαίου θεάτρου μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια και κατασκευές, γνώρισαν το Θεό Διόνυσο, τα σύμβολα και τη δράση του μέσα από την παρατήρηση αγγειογραφιών, ενώ οργάνωσαν και μια γιορτή προς τιμήν του με πολύ κέφι και χορό. Επίσης, παρακολούθησαν μια διαδραστική ανάγνωση με χάρτινες φιγούρες της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Ειρήνη», με βάση το ομώνυμο παιδικό βιβλίο του συγγραφέα, Φίλιππου Μανδηλαρά των εκδόσεων Παπαδόπουλος. Στο τέλος της δράσης, έφτιαξαν τη δική τους «Ειρήνη» από χαρτί και γλωσσοπίεστρο, την οποία πήραν μαζί τους ως αναμνηστικό.
Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζω και μαθαίνω για το αρχαίο θέατρο» αποτελεί τη νέα πρόταση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», που βασίζεται στην παιδαγωγική προσέγγιση της μάθησης μέσω του παιχνιδιού (play-basedlearning) και απευθύνεται σε παιδιά βρεφονηπιακής ηλικίας (κυρίως 3-4 ετών) των Κέντρων Προσχολικής Αγωγής-Νηπιαγωγείων όλης της Ελλάδας. Σκοπός του είναι να προετοιμάσει και να εισάγει παιδιά βρεφονηπιακής ηλικίας στην πρώτη τους γνωριμία με το αρχαίο θέατρο, καθώς και να τα ενθαρρύνει να κατανοήσουν την σημασία του στην καθημερινή ζωή των πολιτών στην αρχαία Ελλάδα μέσα από τη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι. Το πρόγραμμα το σχεδίασε και το υλοποιεί η Αρχαιολόγος-Μουσειοπαιδαγωγός και αρωγό μέλος του Διαζώματος κ. Αθηνά Πουρσαϊτίδου.
Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια σχετικό φωτογραφικό υλικό:
Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Διαζώματος από τη σελίδα Generation D.