Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού, με αντικείμενο τη συγκρότηση ενός Διεθνούς Δικτύου για την προστασία και ανάδειξη των Αρχαίων Θέατρων που εντοπίζονται στη λεκάνη της Μεσογείου. Η ιδέα για τη δημιουργία του Δικτύου αυτού γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 2017, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» μεταξύ εκπροσώπων του Επιστημονικού Περιοδικού «La Rivista di Engramma», του Πανεπιστημίου της Βενετίας (I.U.A.V.), και της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Το όραμα των συμμετεχόντων στη νέα συνάντηση εργασίας, είναι ο σχεδιασμός ενός «πρότυπου» μοντέλου συνεργασίας, με διεθνή χαρακτήρα, με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης της ελληνορωμαϊκής περιόδου. Πρώτο και ουσιαστικό βήμα της συνεργασίας αυτής θα είναι η με επιστημονικούς όρους καταγραφή και επιστημονική τεκμηρίωση των αρχαίων θεάτρων που εντοπίζονται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια της συνάντησης στην ανάγκη, για την ουσιαστική διάχυση της γνώσης που θα παραχθεί, στους πολίτες του κόσμου. Για το σκοπό αυτό πρότειναν τη δημιουργία μιας εύχρηστης και πολύγλωσσης διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα φιλοξενεί το επιστημονικό υλικό και θα το επικοινωνεί στους επισκέπτες της με τρόπο ελκυστικό και απλό.
Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν: ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Διαζώματος για το παραπάνω πρόγραμμα, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ο αρχιτέκτων – μηχανικός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, κ. Κωνσταντίνος Μπολέτης και η αρχιτέκτων και χωροτάκτης κ. Δανάη Αντωνάκου.
Από την Ιταλία, στη συνάντηση συμμετείχαν η κ. Monica Centanni, καθηγήτρια Ελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Βενετίας (I.U.A.V.), Διευθύντρια του Κέντρου Σπουδών Classic. A, καθώς και του Επιστημονικού Περιοδικού «La Rivista di Engramma» και ο κ. Mauro Marzo, καθηγητής του I.U.A.V.
Το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης εκπροσώπησε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής κ. Antonio Tejedor Cabrera, Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου IUACC, ιδρυτής του ̎International Forum of Roman Theatres ̎ και η καθηγήτρια κ. Mercedes Linares Gomez del Pulgar, ερευνήτρια στο IUACC και Διευθύντρια του Τμήματος Director Expression Grafica Arquitectonica στο ETSA.
Επίσης, από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στη συνάντηση συμμετείχαν η κ. Μαρία Σοφικίτου (αρχαιολόγος), η κ. Μαρία Κουρασάνη (αρχαιολόγος), η κ. Κατερίνα Αβραμοπούλου (οικονομολόγος) και ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου (Υπεύθυνος Πολυμεσικών Εφαρμογών). Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε ως εκπρόσωπος του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση», η κ. Λουκία Ψαράκη.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δυναμική εξέλιξη της συνεργασίας αυτής, καθώς πιστεύει πως θα προωθήσει με τρόπο ουσιαστικό τον πολιτιστικό διάλογο και επιπλέον θα ενθαρρύνει την ποιοτική αναβάθμιση της σχέσης των πολιτών με το μνημειακό πλούτο που τους περιβάλει.