Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Με πολύ μεγάλη επιτυχία οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας έδωσαν μια συγκινητικά ωραία μουσικοθεατρική παράσταση, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου , στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο υπόγειο, επί της οδού Πεσμαζόγλου 5. Η παράσταση με τον τίτλο «Του κύκλου τα γυρίσματα» δόθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας με το Σωματείο Πολιτών «Διάζωμα» και σε συνέχεια συνεργειών για την προβολή του προγράμματος για τη διάσωση και την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Κασσώπης. Μάλιστα, είχε την προσωπική υποστήριξη του προέδρου του Διαζώματος κ. Σταύρου Μπένου, ο οποίος μίλησε συγκινημένος γι’ αυτή την ξεχωριστή ενέργεια ενίσχυσης της δράσης #MyKassopi από τους μαθητές του σχολείου. Πολλά μέλη του Διαζώματος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το θεατρικό δρώμενο στο Μεγάλο Θέατρο της Κασσώπης, που «ζωντάνεψε» για πρώτη φορά μετά από αιώνες, στη διάρκεια της εκδήλωσης του Διαζώματος «Τα σχολεία υιοθετούν. Η κοινωνία αγκαλιάζει», στις 17 Απριλίου 2016.
Οι μαθητές, η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, κ. Ελένη Συνεσίου και οι συνοδοί καθηγητές τους, έκαναν ένα μακρινό ταξίδι από τη γοητευτική πόλη τους την Πρέβεζα για να μας συναντήσουν και να μας κάνουν κοινωνούς του ονείρου τους: να μη χαθεί η άυλη και η υλική πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό τόνισε στο χαιρετισμό της και η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου η οποία ευχήθηκε να πολλαπλασιαστούν τέτοιες προσπάθειες. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους που το είχαν προηγουμένως καλλιεργήσει οι εμπνευσμένοι καθηγητές τους, η καθηγήτρια Μουσικής κ. Κατερίνα Μαυροδή και ο καθηγητής Αγγλικών κ. Κοσμάς Μαρκής κι έπιασαν να μιλούν με παραδοσιακά τραγούδια για τα αιώνια παιδέματα της μοίρας, αρχίζοντας από τα θλιβερά, τον πόλεμο, το θάνατο, τη μοναξιά, συνεχίζοντας με τα όμορφα, τη γέννηση, την παιδική ηλικία, τον μόχθο, τον έρωτα, το γάμο και κλείνοντας με το γλέντι που προκάλεσαν «τα λιανοχορταρούδια», παραδοσιακό θρακιώτικο τραγούδι που παρέσυρε στο χορό και την Υπουργό, τρισευτυχισμένη ανάμεσα στα νιάτα που τραγουδούσαν και χόρευαν τη ζωή.
Το κοινό, εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία της Αττικής, μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, μέλη του Διαζώματος, μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεβεζάνων που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, χειροκρότησαν με ενθουσιασμό πολλές φορές τους μαθητές, Τάσο Πάκο, Χριστίνα Ζάκα και Ευρύκλεια Τσίμα στο σόλο τραγούδι , τους μαθητές της χορωδίας , Ευαγγελία Ζήση, Οσεάν Δρόσου, Νικήτας Μπινέρης, Ηλίας Βερζανλής, Στεφανία Τσίμα, Βασίλης Τσούτσης, Γιώργος Παππάς, Μάριος Πρέντζας, Ιωάννα Παπίρη, Αννίτα Κάλθι, Λάμπρος Βέλιος, Μένια Βασιλάκου, Μυρτώ Τζόκα, Φιλιώ Πουτέτση, Ιουλία Τσίμα, Λάμπης Ζέκιος, Κλεοπάτρα Γεώργα, Ναυσικά Ματέρη, Κώστας Παππάς, Γιάννης Ωρολογάς, Ζωή Μπέλλου, τους μαθητές της ορχήστρας , Γιάννη Σιάρκο στο κλαρίνο, Τάσο Πατσιά στο λαούτο, Αδαμαντία Θεοφάνους στο βιολί, Ευαγγελία Θεοφάνους στη λύρα, τον Γιάννη Ζήγο στη λύρα Πόντου, τον Γιώργο Ζήγο στο νταούλι και τον Αλέξανδρο Σιάρκο στο τουμπελέκι και τέλος, τα πρόσωπα του έργου Μιχάλη Μπάκο, Νεφέλη Βερυκίου και Ελεονώρα Τουμανίδη.
Ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε ο ιστορικός αυτός χώρος για μαθητική παράσταση η οποία κέρδισε επάξια το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού για την άψογη εκτέλεση. Κι όλοι μας νιώσαμε ότι ο μεγάλος δάσκαλος του θεάτρου Κάρολος Κουν μας έγνεφε από το θέατρο του ουρανού απόλυτα ικανοποιημένος.
Μαίρη Μπελογιάννη