ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Η Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για το σχολείο μας και για όλους τους καθηγητές που συμμετείχαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στην εκδήλωση για την υιοθεσία του Θεάτρου της Αρχαίας Απτέρας. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη γιατί είδαμε τους μαθητές μας να αξιοποιούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που τους δίδαξαν οι καθηγητές τους με τον καλύτερο τρόπο κατά την ξενάγηση και να παρουσιάζουν από κοινού με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χανίων την πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και γιατί τιμηθήκαμε από τόσο σημαντικούς ανθρώπους όπως όλοι όσοι συμμετέχετε στο Διάζωμα. Μας δώσατε δύναμη να συνεχίσουμε και αυτή τη σχολική χρονιά την ενασχόληση με τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η κ. Ειρήνη Καλαϊτζάκη, καθηγήτρια Πληροφορικής, σε κείμενό της που δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα γράφει μεταξύ άλλων:
Γοητευμένοι από τις Μούσες και τη διαμάχη τους με τις Σειρήνες αλλά και γεμάτοι περιέργεια για τα μυστικά που κρατάει για αιώνες ο λόφος στα σπλάχνα του, ξεκίνησαν ουσιαστικά πριν ένα χρόνο την έρευνά τους οι μαθητές του 2ου Γυμνάσιου Χανίων και του Γυμνασίου Βάμου, μέσα από δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία συμμετείχαν εκτός ωραρίου σχολικού προγράμματος. Οι μεν μαθητές του 2ου Γυμνασίου στο πρόγραμμα «Οι μαθητές μάς ξεναγούν στο αρχαίο θέατρο της Απτέρας», οι δε μαθητές του Βάμου στο πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό στην καστροπολιτεία του Αποκόρωνα». Η ανταμοιβή δεν άργησε να έρθει, αφού το 2ο Γυμνάσιο απέσπασε το 2ο Πανελλήνιο βραβείο για την ταινία του για το αρχαίο θέατρο της Απτέρας στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξαν από κοινού το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Πολιτισμού, η ΕΡΤ και το σωματείο «Διάζωμα». Τα δύο αυτά προγράμματα αποτέλεσαν την αφορμή για μια συνεργασία που αποδείχθηκε καρποφόρα αφού οδήγησε τελικά στην υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της πόλης. Μια πράξη που πέρασε μέσα από το σωματείο «Διάζωμα» αλλά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και τη μέρα πραγματοποίησης της εκδήλωσης.
Με βιωματικό τρόπο μαθητές και από τα δύο σχολείο γύρισαν το χρόνο πίσω, περπάτησαν στα μονοπάτια της πόλης, γνώρισαν τον πολιτισμό της αλλά και τον πολιτισμό των μετέπειτα κατοίκων της και κοινώνησαν την πολιτισμική φυσιογνωμία του τόπου. Γνωρίστηκαν μεταξύ τους, βίωσαν τις δυσκολίες της συνεργασίας και κατάφεραν με παραδειγματικό τρόπο να γεφυρώσουν καθετί που τους κράταγε μακριά. Δέχθηκαν να υιοθετήσουν το αρχαίο θέατρο αφήνοντας στους καθηγητές τους ουσιαστικά μόνο το ρόλο του οργανωτή. Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου ανηφόρισαν το λόφο αποφασισμένοι να κάνουν γνωστό τον τόπο και την ιστορία του στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Ανέλαβαν το ρόλο του ξεναγού και του ιστορικού αυτενεργώντας δίνοντας τη δυνατότητα σε πλήθος επισκεπτών να ανατροφοδοτήσουν με τον δικό τους τρόπο την όλη διαδικασία. Αντάμα με τα μουσικά σύνολα που τιμούν τα Χανιά, τους «Passepartout» και τους «Καθ’ ωδών», συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους μειώνοντας ακόμα περισσότερο την απόσταση του σχολείου από τις τοπικές κοινωνίες. Έδωσαν την υπόσχεση πως θα προστατεύουν τον τόπο και θα σταθούν εμπόδιο στον οποιοδήποτε επιχειρήσει να τον σφετεριστεί ή να τον καταστρέψει. Διακήρυξαν την πρόθεσή τους να κάνουν γνωστό στο ευρύ κοινό και στους συμμαθητές τους το θέατρο ευαισθητοποιώντας τους με δράσεις και να συμβάλουν με οποιοδήποτε τρόπο στην ανάδειξή του, καταδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο του σχολείου.
Τον όρκο έγραψε η καθηγήτρια φιλόλογος Μαρία Μπιλάλη που μαζί με την καθηγήτρια Πληροφορικής Ειρήνη Καλαϊτζάκη είχαν την ευθύνη καθοδήγησης των μαθητών. Τον απήγγειλαν ο μαθητής Θεοδωράκης Γιάννης από το 2ο Γυμνάσιο Χανίων και η Λουράκη Γεωργία από το Γυμνάσιο Βάμου. Οι μαθητές/τριες ξεναγοί ήταν οι: Ακκούς Σωκράτης, Ζαννή Ευτυχία, Λουράκη Γεωργία, Πιπεράκης Χαράλαμπος, Χαροκοποάκη Πηνελόπη. Τη μουσική παιδεία των μαθητών είχαν ο καθηγητής Μουσικής Γιώργος Πογιατζής και ο καθηγητής Φυσικής Τίτος Σμυρνάκης. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο μουσικός Ιωάννης Γιαννακάκης.
Καίτη Γκαγκαδέλη, διευθύντρια Γυμνασίου Βάμου
Για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, κατέθεσαν στον κουμπαρά που έχει ανοιχθεί για το συγκεκριμένο θέατρο στο Διάζωμα, το συμβολικό ποσό των 150 ευρώ.