Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Ταξίδι στο χθες, στο σήμερα, στο αύριο. Ο Κ. Π. Καβάφης, η Αρχαία Τραγωδία, το θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως, το Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο και το Γενικό Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής ήταν οι σταθμοί και συνταξιδιώτες ένας αρχιτέκτων -αναστηλωτής, μια αρχαιολόγος – φιλόλογος, μια καθηγήτρια Αγγλικών, μια καθηγήτρια Καλλιτεχνικών, μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου. Στις 8 Δεκεμβρίου 2013 μαθητές και μαθήτριες της Α’ και της Β’ Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής στο πλαίσιο του μαθήματος των Καλλιτεχνικών, το οποίο αποτελεί μάθημα επιλογής τους, βρέθηκαν στη νότια κλιτύ του λόφου της Ακρόπολης παρέα με την καθηγήτριά τους των Καλλιτεχνικών κ. Λη Λυκούδη, την καθηγήτρια φιλόλογο και αρχαιολόγο κ. Μαίρη Μπελογιάννη, την καθηγήτρια Αγγλικών κ. Ελένη Σιούλη και τον διαπρεπή αρχιτέκτονα – αναστηλωτή Κωνσταντίνο Μπολέτη, ο οποίος, ας σημειωθεί, είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής, προκειμένου να ξεναγηθούν από τον τελευταίο στο εμβληματικό θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως και να παρουσιάσουν μια εικαστική δράση (performance). Η εικαστική αυτή δράση συνδύαζε την εκφραστική απαγγελία στα ελληνικά και στα αγγλικά του ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη «Η Αρχαία Τραγωδία» κι ένα δρώμενο βασισμένο στο άγγιγμα ψυχής που προκαλεί στους θεατές, εδώ κι αιώνες, ο θεατρικός λόγος εκφερόμενος από τους υποκριτές/ηθοποιούς καθώς και ο ίδιος ο χώρος του αρχαίου θεάτρου.
Το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Η Αρχαία Τραγωδία» αποτέλεσε το υλικό μιας διαθεματικής διδασκαλίας στα γνωστικά αντικείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Αγγλικής Γλώσσας που πραγματοποίησαν η κ. Μαίρη Μπελογιάννη και η κ. Ελένη Σιούλη με μαθητές του προχωρημένου επιπέδου της Αγγλικής Γλώσσας της Γ’ Γυμνασίου, στο χώρο του Βαρβακείου Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου, στις 19/11/2013. Το ποίημα επελέγη σκοπίμως προκειμένου να παρουσιασθεί και στην αγγλική γλώσσα στο θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως.
Μετά το πέρας της πολύ ενδιαφέρουσας ξενάγησης στον τόπο και στον χρόνο που μας δώρισε ο κ. Μπολέτης, οι μαθητές του Λυκείου πραγματοποίησαν την εικαστική δράση αρχίζοντας από τα εδώλια του αρχαίου θεάτρου και προχωρώντας στον χώρο πίσω από το σκηνικό οικοδόμημα, με τους διερχόμενους επισκέπτες του χώρου να σταματούν για να χαρούν το ωραίο δρώμενο.
Η αισθητική συγκίνηση που άγγιξε όλους μας ήταν το αποτέλεσμα μιας διασχολικής συνεργασίας που είχε ως χαρακτηριστικά της την αναζήτηση του ωραίου μέσα στον ποιητικό λόγο και την τέχνη.
Μαίρη Μπελογιάννη, Φιλόλογος – Δρ. αρχαιολόγος
Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο