Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κος Σταύρος Μπένος, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας σε δύο πολύ σημαντικά αρχαία θέατρα της Ηπείρου, στα αρχαία θέατρα των Γιτάνων και της Δωδώνης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών. Ο κ. Σταύρος Μπένος εντυπωσιάστηκε από τα αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών.
Στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων τον υποδέχτηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Θωμάς Πιτούλης, αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, Μηνάς Παππάς, Δήμαρχος Φιλιατών, Κωνσταντίνος Σουέρεφ, προϊστάμενος της ΛΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βασιλική Λάμπρου και Τζωρτζάτου Αντωνία, αρχαιολόγοι της ΛΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Καλλιόπη Πρέκα, υπεύθυνη αρχαιολόγος του μνημείου, Αθανάσιος Νακάσης, Δρ. αρχιτέκτων-μηχανικός, η ανασκαφική ομάδα και όλοι όσοι συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του μνημείου. (Εικ. 1)
Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται στο κατώτερο διάζωμα του κοίλου του θεάτρου (Εικ. 2) Αποκαλύφθηκαν πλήρως και διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση οι τρεις κεντρικές κερκίδες του κάτω κοίλου. Επίσης έχουν αποκαλυφθεί και τμήματα των ακραίων κερκίδων, οι οποίες δε σώζονται σε καλή κατάσταση (Εικ. 3). Εργασίες ανασκαφικές πραγματοποιούνται και στο σκηνικό οικοδόμημα του μνημείου (Εικ. 4).
Οι εργασίες χρηματοδοτούνται μέσω προγραμματικής σύμβασης, ύψους 100.000 ευρώ, η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου για την τεκμηρίωση και προστασία του αρχαίου θεάτρου. Η προγραμματική αυτή σύμβαση πρόκειται να τροποποιηθεί, ώστε με τον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό να καλυφθεί και η ανάθεση των δύο απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση του μνημείου, συνολικού προϋπολογισμού 30.000,00 ευρώ. Η εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης θα αφορά κυρίως τις τρεις κεντρικές κερκίδες του κοίλου και το σκηνικό οικοδόμημα(Εικ. 5).
Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε (Εικ. 6), παρουσία και της κας Πρέκα, αλλά και του κου Σουέρεφ, ανακοινώθηκε ότι το ανασκαφικό έργο, βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης και πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες αρχιτεκτονικές, τοπογραφικές, στατικές και γεωλογικές μελέτες, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των τριών κεντρικών κερκίδων του θεάτρου και του σκηνικού οικοδομήματος.
Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι να εκπονηθούν όλες οι απαιτούμενες μελέτες ώστε το έργο να καταστεί ώριμο προς ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α., ενώ εκτιμάται ότι για την αποκατάσταση αυτού του τμήματος του Θεάτρου θα απαιτηθεί περίπου 1 εκ. ευρώ. Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, όσο και ο Δήμαρχος Φιλιατών τόνισαν ότι θα συνδράμουν προς την κατεύθυνση εκπόνησης των απαραίτητων μελετών, ενώ ο κ. Μπένος σημείωσε ότι το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τον «κουμπαρά» που διαθέτει, θα χρηματοδοτήσει την τοπογραφική μελέτη.
Στη συνέχεια ο κος Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, συνοδευόμενος από τον κο Παντελή Κολώκα, θεματικό Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ηπείρου και κο Κωνσταντίνο Σμύρη, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανάδειξη των μνημείων της Δωδώνης. Στο μνημείο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου πειραματικού σταδίου, που περιελάμβανε την αποκατάσταση των δύο ακραίων ανατολικά κερκίδων του πρώτου διαζώματος(Εικ. 7 – Εικ. 8). Ακολούθως συντάχθηκε και εγκρίθηκε από το Κ.Α.Σ. η μελέτη αποκατάστασης της τρίτης κερκίδας. Ήδη οι εργασίες της τρίτης από ανατολικά κερκίδας έχουν ξεκινήσει με την αποκατάσταση του υποστρώματος έδρασης των λίθων των εδράνων. Παράλληλα συντηρούνται τα απομακρυνθέντα δομικά στοιχεία και ο υποκείμενος βράχος (Εικ. 9 – Εικ. 10), ενώ συντάσσεται η μελέτη αποκατάστασης της τέταρτης και πέμπτης κερκίδας.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά δημοσιεύματα από τον τοπικό τύπο: