Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, στις 7:30μ.μ., στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Γέρακα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση πολιτισμού με τίτλο «Αρχαία θέατρα: δράσεις και συνέργειες», υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης και της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής. Σκοπός του ήταν να παρουσιάσει τις δράσεις και τις συνέργειες που υλοποιήθηκαν για δύο συνεχόμενες χρονιές, από το 2014 έως το 2016, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους».
Μετά την εναρκτήρια ομιλία του Δ/ντή του σχολείου Παναγιώτη Δημαρά, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Αντιδήμαρχος Παλλήνης, Θεόδωρος Σταματίου και ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Στέφανος Καπέλλας.
Η παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος αλλά και του έργου eTwinning «Ancient theaters echo in their silence» εναλλασσόταν με τις ομιλήτριες, Μαίρη Μπελογιάννη, Δρ. Αρχαιολογίας και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών θεμάτων του σωματείου «Διάζωμα» με το οποίο το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα διατήρησε στενή συνεργασία αυτά τα δύο χρόνια, Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνεργαζόμενων σχολείων ASPnet με την UNESCO από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Μαρία Νομικού, Partnerships and Programmes Manager του Βρετανικού Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στη συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding) που έχει ξεκινήσει το «Διάζωμα» για τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης μαζί με την Εθνική Τράπεζα στην πλατφόρμα act4Greece και θα περατωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα υιοθέτησε το θέατρο της Κασσώπης για δύο συνεχόμενη έτη προσφέροντας ένα συμβολικό ποσό για την ενίσχυση του κουμπαρά του «Διαζώματος» για το συγκεκριμένο θέατρο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις απονομές των ετικετών ποιότητας της Εθνικής Υπηρεσίας eTwinning στους μαθητές του προγράμματος, με την απονομή του βραβείου International School Award στον Δ/ντή του σχολείου και την απονομή-έκπληξη του τίτλου International School Award Ambassador in Greece στην Κορίννα Περτσινίδου από την Μαρία Νομικού του Βρετανικού Συμβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο eTwinning «Ancient theaters echo in their silence» υλοποιήθηκε το Σχ. Έτος 2015-2016 σε συνεργασία του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, με το σχολείο ICS Palazzo Salinari di Montescaglioso της κ. Ιταλίας και το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές τα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά θέατρα και να αναπτύξουν αισθήματα σεβασμού και προστασίας τους. Το έργο πιστοποιήθηκε από τις Εθνικές Υπηρεσίες eTwinning και των δύο χωρών με την ετικέτα ποιότητας και για τα τρία συμμετέχοντα σχολεία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα που υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα άρτιο και ποιοτικό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δικαιώνει τους κόπους των μαθητών και των καθηγητών για την από κοινού υψηλού επιπέδου εργασία που εκπονήθηκε.
Επιπλέον η ομάδα αξιολόγησης του Βρετανικού Συμβουλίου για το International School Award στην Ελλάδα το 2016 μετά την εξέταση της αίτησης-έκθεσής του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, η οποία βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις κοινές δράσεις που πραγματοποίησε το με το σχολείο ICS Palazzo Salinari di Montescaglioso της Κ. Ιταλίας, στο πλαίσιο του έργου eTwinning, ενέκρινε την Πλήρη Διαπίστευση (Full Accreditation) για το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα για τα έτη 2016-2019.
Επίσης το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα το 2015-2016 εντάχθηκε στo Δίκτυο Συνεργαζόμενων σχολείων ASPnet με την UNESCO με άξονες το πολιτιστικό πρόγραμμα «Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπής τους» και το περιβαλλοντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ «Implementation of Agenda 21 in Schools».
Ευχαριστούμε τους μαθητές του προγράμματος για τον ζήλο και τη συνέπεια κατά την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τις αξιόλογες ομιλήτριες και όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες:
Περτσινίδου Κορίννα, Λυμπεροπούλου Σοφία, Τσιακούλια Κατερίνα