Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, στις 10.00 π.μ., στο θέατρο των Αρσακείων –Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Διόνυσος Αττικής: το λίκνο του αρχαίου δράματος» και παρουσιάστηκαν σε αυτήν οι εργασίες μαθητών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος σχετικού με το αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του δήμου Διονύσου Αττικής.
Την εκδήλωση οργάνωσε το Β΄ Αρσάκειο – Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης και τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του σωματείου για την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος, ο Καθηγητής Αρχαιολογίας, Γενικός Γραμματέας του «Διαζώματος» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Στέφανος Καπέλλας, η Σχολική Σύμβουλος κ. Ευτυχία Παπαχρίστου και ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Νίκος Γκόβας, η Αντιδήμαρχος του δήμου Διονύσου, υπεύθυνη για θέματα Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεοδώρα Σαραντάκη, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Αθλητισμού και Πολιτισμού «Θέσπις» κ. Νικόλαος Καρυστινός, οι αρχαιολόγοι κ. Σταματία Κατσανδρή και κ. Παναγιώτα Μιχαηλίδου ως εκπρόσωποι της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Το εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα «Διόνυσος Αττικής: το λίκνο του αρχαίου δράματος» υλοποιήθηκε από το Β΄ Αρσάκειο – Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης στο πλαίσιο του σχολικού δικτύου «Ικάριον», που δημιουργήθηκε και συντονίζεται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το σωματείο για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα» και τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του εγχειρήματος για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Στέφανος Καπέλλας, ο οποίος μίλησε για τη δημιουργία του σχολικού δικτύου «Ικάριον» με σκοπό τη μελέτη και την προβολή του αρχαίου θεάτρου Διονύσου από τους μαθητές του συγκεκριμένου δήμου, ενώ ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης αναφέρθηκε στη συνολική και διαχρονική προσπάθεια που καταβάλλεται από πολλούς φορείς, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο δήμος Διονύσου και ο πολιτιστικός του οργανισμός «Θέσπις», αλλά και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, της οποίας τα σχολεία εξ αρχής αγκάλιασαν την προσπάθεια και δραστηριοποιήθηκαν για τη διατήρηση και ανάδειξη των σημαντικών μνημείων του δήμου Διονύσου.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες των μαθητών της Γ΄ τάξης (κατά το σχολικό έτος 2012-2013) του Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης. Προβλήθηκε το βίντεο με τίτλο «Από το διθύραμβο στο δράμα», το οποίο παρουσιάζει, με λόγο, εικόνα και μαθητικά δρώμενα, τη γέννηση του δράματος.
νει χάρτη πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο του δήμου Διονύσου, φωτογραφίες και πληροφορίες για τα σημαντικά μνημεία που βρίσκονται εκεί, καθώς και το μύθο του Ικάριου και της Ηριγόνης, ο οποίος σχετίζεται με τον αρχαίο δήμο Ικαρίας Αττικής, δηλαδή το σημερινό Διόνυσο. Το φυλλάδιο τυπώθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία του «Διαζώματος» και θα διανεμηθεί σε όλους τους μαθητές του δήμου Διονύσου που συνεργάζονται μέσω του σχολικού δικτύου «Ικάριον» για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου. Ο Οδηγός για τον αρχαιολογικό χώρο στο Διόνυσο Αττικής, επίσης, έχει ήδη μεταφραστεί από καθηγήτριες Ξένων Γλωσσών του Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης στα Αγγλικά από την κ. Αθηνά Γκαρμπολά, στα Γαλλικά από την κ. Μαριάνθη Μάστορα και στα Γερμανικά από την κ. Μαρία Μπούσκου, αλλά και στα Ιταλικά από την κ. Γιασημίνα Κουτσοδόντη, καθηγήτρια Πληροφορικής στο Λύκειο Δροσιάς. Υπεύθυνοι όλου του εκπαιδευτικού προγράμματος καθηγητές ήταν οι φιλόλογοι του Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης κ. Ευδοκία Γιαννικοπούλου (διευθύντρια), κ. Γιάννης Βογιατζής και κ. Μιχάλης Καπετανής.
Στο τέλος της εκδήλωσης η διευθύντρια του Σχολείου κάλεσε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του δήμου Διονύσου, την αντιδήμαρχο κ. Θεοδώρα Σαραντάκη, και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου «Θέσπις», κ. Νικόλαο Καρυστινό, και τους επέδωσε αντίτυπα του Οδηγού για τον αρχαιολογικό χώρο του δήμου Διονύσου ως συμβολή του Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης στην προβολή των σημαντικών μνημείων της περιοχής.